Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το κάθε λεπτό ή την κάθε ώρα έχει αλλάξει; Και ότι μάλιστα σε αυτό για αυτό ευθύνεται η τεχνολογία ή κάποιες άλλες νέες μικρές μας συνήθειες, αρκετά μικρές ώστε να μη δώσουμε σημασία, αλλά, αρκετά σημαντικές όπως αποδεικνύεται. Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από διάφορες ειδικότητες -κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, γιατρούς -έχουν καταλήξει σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα: ότι δηλαδή η τεχνολογία και κάποιες επιλογές που κάνουμε ή απλά αποδεχόμαστε έχουν αφαιρέσει τις φυσικές παύσεις από την μέρα μας ή από τις συνήθειες μας και τελικά έχουν αλλάξει τη σχέση μας με το χρόνο.
Σκέψου ότι παλιά,όταν έβλεπες την αγαπημένη σου εκπομπή στην τηλεόραση ήξερες ότι λίγα λεπτά αυτή θα τελειώσει και θα πρέπει να περιμένεις για μία εβδομάδα μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Ο χρόνος ήταν πολύ συγκεκριμένος και η παύση ήταν δεδομένη, δεν μπορούσες να κάνεις κάτι για αυτή. Αντίστοιχα συνέβαινε με το ραδιόφωνο και τη μουσική που ακούγαμε αλλά και με το ρυθμό της ζωής μας συνολικά, ο οποίος εκ των πραγμάτων ήταν λίγο πιο αργός.
Έλα τώρα στο σήμερα: το Netflix, το οποίο έχει αρκετά εκατομμύρια χρήστες ώστε να το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν, τόσο εμείς όσο και οι ερευνητές έχει δεδομένη τη λειτουργία του autoplay: ότι δηλαδή μόλις τελειώσει το ένα επεισόδιο το επόμενο θα ξεκινήσει αυτόματα. Πού είναι η φυσική παύση; Αφαιρέθηκε. Στο Facebook, μπορείς να σκρολάρεις στον τοίχο σου χωρίς να τελειώνει το περιεχόμενο, δεν υπάρχει η στιγμή που δε θα έχει κάτι άλλο να σου δείξει κι έτσι θα έρθει η παύση. Και γενικά η συνήθεια μας να δουλεύουμε έχοντας μπροστά μας πολλές οθόνες μας έχει κάνει μεν εξαιρετικούς multitaskers, αλλά μας έχει αλλάξει εντελώς τη σχέση μας με το χρόνο.
Όλα αυτά επιβαρύνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ποιότητα της ζωής μας, αφού διαρκώς βιαζόμαστε, τρέχουμε πίσω από τα πράγματα και μονίμως δεν προλαβαίνουμε. Φταίνε οι κλέφτες του χρόνου μας, τα πράγματα που κάνουμε αντιπαραγωγικά αλλά από συνήθεια; Ναι μπορεί. Είναι η λύση να κλείσουμε το κινητό και να γυρίσουμε σε έναν πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής; Μάλλον όχι. Εδώ όμως έρχεται το μεγάλο και πάρα πολύ επίκαιρο κεφάλαιο της ενσυνειδητότητας, αυτού που στα αγγλικά ονομάζουν mindfulness. Στην ουσία, η ενσυνειδητότητα αφορά την παρουσία μας στη στιγμή δηλαδή την πλήρη συναίσθηση του τι κάνουμε τώρα και γιατί το κάνουμε αυτό. Είναι εντελώς διαφορετικό να επιλέξεις να δεις το επόμενο επεισόδιο έχοντας πλήρη συνείδηση της επιλογής σου και εντελώς διαφορετικό να περνάει ο χρόνος μέσα από τα χέρια σου, χωρίς καν να συνειδητοποιείς ότι τον χάνεις. Είναι πολύ πιο ουσιαστικό να συγκεντρωθείς, να προσηλωθείς και να κάνεις με πλήρη συνείδηση ένα πράγμα τη φορά παρά με πανικό να πηδάς από την εργασία στην άλλη.
Μπορεί αυτά να φαίνονται απλά και μηδαμινά όμως, η ενσυνειδητοτητα, ακριβώς επειδή το μυαλό μας βρίσκεται σε δέκα σημεία ταυτόχρονα, λείπει από τη ζωή μας πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορείς να φανταστείς. Ίσως για αυτό, πέραν από μία παγκόσμια τάση των τελευταίων ετών, είναι και ίσως η πιο ουσιαστική προσθήκη που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας το 2020.

Newsletter