Είναι αλήθεια.. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν συσχετίσει την ακαταστασία με αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.  Αυτό μας έλειπε.

 Τώρα τελευταία ακούω πολλά για τις αιτίες και τις διάφορες πηγές άγχους, και τα πράγματα δεν είναι καλά. Η λίστα μοιάζει ατελείωτη.Το συγκεκριμένο πάντως μπορώ να το καταλάβω, το βρίσκω μάλιστα και απόλυτα λογικό.

Όταν λείπουμε όλη την ημέρα στην δουλειά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, η επιστροφή στο σπίτι θα’πρεπε να μας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Είναι ο χώρος μας, το ησυχαστήριό μας, το καταφύγιό μας. Όταν λοιπόν βασιλεύει η ακαταστασία, και αντί για καταφύγιο αντικρίζουμε στάβλο, χάνουμε τις ισορροπίες μας, και μαζί την πολυπόθητη γαλήνη. Πολλοί ίσως να θέλουν να ξαναπάνε στην δουλειά.

Γιατί όμως ;

Η Δρ S.Bourg Carter, ψυχολόγος και συγγραφέας, εξηγεί τους λόγους που ένας ακατάστατος χώρος επηρεάζει το πώς νιώθουμε γι αυτό- είτε είναι το σπίτι μας, ο χώρος εργασίας μας, ή ο ίδιος μας ο εαυτός. Πιο συγκεκριμένα :

  • Η ακαταστασία υπερ διεγείρει τις αισθήσεις μας, ιδιαίτερα την όραση, εφόσον αναγκαζόμαστε να επικεντρωθούμε σε αντικείμενα που δεν έχουν σημασία.
  • Η ακαταστασία μας αποσπά από τους στόχους μας
  • Η έλλειψη τάξης μας εμποδίζει να χαλαρώσουμε πνευματικά,συναισθηματικά και σωματικά.
  • Η ακαταστασία οδηγεί το μυαλο να πιστέψει ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει, εμποδίζοντάς μας να ξεκουραστούμε.
  • Το άγχος μας μπορεί να εγκατασταθεί, αφού ζώντας με την ακαταστασία μας φαίνονται όλα, και ειδικά η τακτοποίηση, βουνό.
  • Η ακαταστασία μας προκαλεί ενοχές ( ! ) που δεν είμαστε πιο οργανωμένοι και ταυτόχρονα αισθανόμαστε ντροπή, ειδικά όταν έχουμε ξαφνικές επισκέψεις και το σπίτι είναι χάος (been there, done that).
  • Η ακαταστασία περιορίζει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, καθώς τρώει τον πολυτιμο χρόνο και την ενέργεια που διαφορετικά θα αφιερώναμε σε σκέψεις, φαντασία και ενδοσκόπηση.
  • Η ακαταστασία δεν μας επιτρέπει να βρίσκουμε πραγματα που αναζητούμε οδηγώντας έτσι σε μεγάλο εκνευρισμό.

Τώρα εξηγούνται πολλά.. Το ευχάριστο είναι ότι η λύση είναι πραγματικά στο χέρι μας. Αν ένας σημαντικός παράγοντας άγχους είναι αυτός της ακαταστασίας, τι πιο εύκολο από το να συμμαζέψουμε και να απαλλαγούμε από αυτό το βάρος άμεσα? Για την ακρίβεια, έβαλα μια πρόκληση στον εαυτό μου, κι έχω την απάντηση σε αυτό!

 

One Reply to “Η ακαταστασία προκαλεί άγχος”

Comments are closed.

Newsletter