Όλοι μας αν όχι οι περισσότεροι από εμάς, λίγο ή πολύ, βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση της συναναστροφής μας με ένα χειριστικό άνθρωπο. Μόνο ατυχία δεν είναι, τελικά, να σου τύχει για φίλος/-η ένας χειριστικός άνθρωπος αφού όσο οδυνηρό κι αν θα είναι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, θα πάρεις σημαντικά μαθήματα ζωής που θα σε κάνουν σοφότερο και πιο δυνατό άνθρωπο!

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν ως μοναδικό τους στόχο το να σε εκμεταλλεύονται προκειμένου να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους. Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό διαστρεβλώνουν την όποια πραγματικότητα με λεπτοφυείς τρόπους, καταφεύγουν στο ψέμα, παρουσιάζονται ως θύματα και «αδικημένοι» ή ακόμα και οι «χτυπημένοι» από τη μοίρα. Παρουσιάζονται ως έντιμοι, ειλικρινείς, αξιοσέβαστοι,  δοτικοί, στοργικοί, πάντα δίπλα σου και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν την οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να υπολογίζουν κόστος, χρόνο και συνέπειες για τους ίδιους. Αλλά και ως άνθρωποι που παραδέχονται τα λάθη τους και ζητάνε συγνώμη γι’ αυτά.

Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω αποτελούν τεχνικές βάσει των οποίων επεμβαίνουν συναισθηματικά στους άλλους και τους επιβάλλουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Ξέρουν πως διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως τους συμφέρει, δηλαδή πως οι άλλοι τους μίλησαν ή τους συμπεριφέρθηκαν άσχημα, θα κερδίσουν την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των υπολοίπων συνανθρώπων τους και έτσι θα αποφύγουν τις ευθύνες. (Δεν θα χρειαστεί καν να ζητήσουν συγνώμη!) Ξέρουν πως αν «κλαφτούν» για τις άβολες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται, μέσω της δραματοποίησης αυτών -φυσικά στην αφήγησή τους εμπεριέχονται γεγονότα και καταστάσεις που δεν επαφίενται στην πραγματικότητα-  όλο και κάποιος θα τους λυπηθεί και θα προσφερθεί να τους βοηθήσει, δηλαδή να κάνει τη δουλειά τους.

Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να γεμίσουν με ενοχές και τύψεις στους γύρω τους, ώστε οι τελευταίοι, να βάλουν πάνω από τον εαυτό τους αυτούς που φυσικά τους χειραγωγούν. Να παραμερίσουν τις δικές τους ανάγκες και να θέσουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του χειριστικού ατόμου. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό  χειριστικών ανθρώπων  είναι η απότομη μεταβολή στην συμπεριφορά τους από καιρό σε καιρό. Πότε είναι υπερβολικά καλοί απέναντί σου, πότε γίνονται απόμακροι. Επίσης, συχνά καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι να επιβάλλουν καθεστώς σύγχυσης, φόβου και ανασφάλειας, μέσα στο οποίο σε υποβάλλουν σε μια κατάσταση του νου μη διαχειρίσιμη από  εσένα, αλλά τους ίδιους. Επεμβαίνουν διανοητικά ορίζοντας αυτοί τα συναισθήματά σου και άρα, αυτοί καθορίζουν την συμπεριφορά σου προς όφελός τους.

Διάβασε ακόμη: Η δύναμη των λέξεων

Επί της ουσίας, αυτό που προσπαθούν εν τέλει να πετύχουν είναι να αποκτήσουν συναισθηματικό και νοητικό έλεγχο πάνω στους συνανθρώπους τους. Τους βολεύει να περιβάλλονται από άβουλα άτομα, τα οποία πάντα θα πιστεύουν ότι θα τους «πασάρουν» χωρίς να το φιλτράρουν αντικειμενικά μέσα στο μυαλό τους. Πάντα θα πιστεύουν στα ψέματά τους, πάντα θα τρέχουν να κάνουν τις δουλειές τους, πάντα θα παίρνουν το μέρος τους σε μια σύγκρουση με τρίτους κι ας μην γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι τόσο ευέλικτοι νοητικά και λεκτικά, σε σημείο να παρατηρείται το φαινόμενο όταν αυτοι τσακώνονται με τρίτους να παρεξηγούνται και οι άβουλοι φίλοι τους μαζί τους, χωρίς να τους αφορά το θέμα προσωπικά!

Οι συνέπειες της συναναστροφής με έναν άνθρωπο που κατ΄ εξακολούθηση μας εξαπατά, μας μειώνει και μας γεμίζει με τύψεις όταν δεν του κάνουμε την χάρη, μας αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ως ανόητους, υποδεέστερους και θύματα και μας χρησιμοποιεί, είναι σαφώς αρνητικές. Στην αρχή. Δεν πρέπει να είναι όμως και στην συνέχεια. Ο χειριστικός θα προσπαθήσει να μηδενίσει την αυτοπεποίθησή μας, να ρουφήξει όση θετική ενέργεια έχουμε. Είναι η τακτική του αυτή. Όλα αυτά, όμως, στην πραγματικότητα δεν έχουν να κάνουν με εμάς. Πίσω από αυτές τις συμπεριφορές  πάντα υποβόσκουν συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου κ.ο.κ. τα οποία προβάλουν πάνω μας οι χειριστικοί άνθρωποι.

Δεν επιτρέπεται να χάνουμε τον εαυτό μας προκειμένου ένας ανάγωγος, κομπλεξικός, με λάθος οικογενειακά πρότυπα να λάβει την δική του ικανοποίηση. Πολύ περισσότερο δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε εξαιτίας του. Το ηθικό δίδαγμα σε αυτή τη περίπτωση, είναι πως κάθε άνθρωπος στην ζωή μας έρχεται για να μας διδάξει από ένα μάθημα ζωής. Όταν κάποιος μας χειρίζεται, πράγμα το οποίο αποτελεί την εσχάτη μορφή υποτίμησης της ανθρώπινης οντότητας, επιλέγουμε να αναγνωρίσουμε την αξία μας και όχι να νιώσουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Διαφορετικά, τον επιβεβαιώνουμε.  Επιλέγουμε να νιώσουμε άξιοι και δυνατοί. Όταν βρίσκουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και απομακρυνόμαστε από τοξικές για εμάς καταστάσεις, τότε χτίζουμε ή ενισχύουμε την ήδη υπάρχουσα αυτοπεποίθησή μας. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, για το πολύτιμο μάθημα ζωής που μας δίνει, παίρνουμε την αξιοπρέπεια μας και απομακρυνόμαστε, σαφώς σοφότεροι, το αμέσως επόμενο λεπτό. Κλείνουμε την πόρτα στους χειριστικούς και ανοίγουμε την πόρτα στην ψυχική μας ηρεμία.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όποιος έρθει ή έχει έρθει σε επαφή με έναν τέτοιο άνθρωπο να κατανοήσει πως δεν φταίει αυτός/-ή. Οι χειριστικοί άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από την οικογένειά τους σε αυτόν τον δυσλειτουργικό τρόπο συμπεριφοράς. Το θεωρούν φυσιολογικό να συμπεριφέρονται έτσι, τόσο ύπουλα, γιατί έτσι έμαθαν από το σπίτι τους και άρα, έτσι πιστεύουν πως είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Άμα δεν τα κάνουν αυτοί στους άλλους, τότε θα τα κάνουν οι άλλοι σε αυτούς. Δεν νιώθουν ενοχές όταν σε κοιτάνε στα μάτια την στιγμή που σου λένε ψέματα προκειμένου να σε «καταφέρουν» και να σε κάνουν να πιστέψεις ότι θέλουν αυτοί. Γι’ αυτούς θα στεναχωρηθείς;

Newsletter