Προγράμματα άσκησης από το youtube1

Η διαδικασία της αναζήτησης μεμονωμένων ασκήσεων ή και ολοκληρωμένων προγραμμάτων από ιστοσελίδες ή το youtube δεν είναι κάτι καινούργιο. Δείχνει να κορυφώνεται όμως πλέον ως επιλογή δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών στις μέρες και στους μήνες μας…

Αναρωτιέσαι: Είναι κακό αυτό; Εγκυμονεί κινδύνους; Δε θα μπορούσε η επιλογή αυτής της τακτικής να με βοηθήσει ώστε την περίοδο αυτή, των κλειστών γυμναστηρίων και λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων, να συντηρήσω τα κεκτημένα ή και να χτίσω νέες προσαρμογές;

Ποτέ δε θα πάρεις από εμένα ως απάντηση ένα σκέτο ναι ή ένα σκέτο όχι! Αντιθέτως πολύ συχνά θα με ακούσεις να σου λέω: Εξαρτάται! 

Και δεν το κάνω για να θολώσω τα νερά! Τα νερά είναι από μόνα τους θολά! Και τα πάντα είναι είναι σχετικά. Ποιος είσαι, από πού έρχεσαι και που θες να πας!

Δε θα σε μπερδέψω άλλο. Θα επιχειρήσω να σε οδηγήσω να βρεις τις απαντήσεις σου μέσα από μια φανταστική ιστορία. Μια υπόθεση…

Τι σχέση έχει η διαδικασία της ζωγραφικής ενός πίνακα με τον στήσιμο ενός πλάνου προπόνησης;

Στο μυαλό μου είναι πολύ κοντά!

Σκέψου: Σε παίρνω μαζί μου και σε βάζω σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Εκεί θα βρεις ότι χρειάζεσαι!

– Όλα τα βασικά χρώματα και όσες αποχρώσεις τους θελήσεις. Θα βρεις μάλιστα όλες τις ποιότητες της αγοράς. Από τα πιο φθηνά μέχρι τα πιο ακριβά, τα πλέον ποιοτικά. Μόνο που θα τα έχεις όλα χύμα…Δίχως ένδειξη για το ποιο είναι τι…

– Τελάρα, καμβάδες, πινέλα διαφόρων ειδών. Σε όλα τα μεγέθη και με τρίχα α’ ποιότητας! Λινέλαια, spray σταθεροποιητικά, μολύβια….

Ότι μπορείς να φανταστείς! Ότι μπορείς να μου ζητήσεις!

Και τότε θα σου πω: “Πάμε λοιπόν! Ζωγράφισε…”.

Άσε με να σου πω. Χάος!

Το ίδιο είναι και το programming σε ένα πρόγραμμα άσκησης!

Το YouTube είναι το δωμάτιο που έχει τα πάντα. Έχεις ελεύθερη πρόσβαση! Μπες. Θα βρεις τα πάντα. Σε κάθε ποιότητα…

Ο πίνακας που βλέπεις, στην φωτογραφία, πίσω μου ολοκληρώθηκε σε διάφορα στάδια. Εξελίχθηκε από ένας λευκός καμβάς σε αυτό που βλέπεις.

Χρησιμοποιήθηκαν μολύβια, υπήρξε προσχέδιο, κλίμακες, χρώματα σε στάδια. Υπήρξαν βράδια που υπομονετικά έπρεπε να περιμένω να στεγνώσει το χρώμα για να μπω ξανά…

Υπήρξαν διορθώσεις, υπήρχαν μέρες στραβές που χαλιόμουν να το κοιτάω. Δεν μου άρεσε…

Κάθε φορά. Σε κάθε μου πίνακα. Ασκήσεις τεχνικών και υπομονής. Ένας πίνακας έχει ψυχή μέσα του. Και ένα πρόγραμμα άσκησης επίσης.

Γι’ αυτό δε πρέπει να σου λέει τίποτα το YouTube. Ένα απέραντο δωμάτιο όπου, μόνος, είσαι καταδικασμένος να χαθείς.

Θα τον μουτζουρώσεις τον καμβά σου! Μονάχα που στην άσκηση οι μουτζούρες μεταφράζονται με πόνο. Χρόνιο πόνο & απογοήτευση.

Κι ένα τελευταίο μυστικό: Οι μεγάλοι ζωγράφοι μπορούσαν, και μπορούν, να φτιάξουν αριστουργήματα μόνο με τα βασικά χρώματα!

It’s not the quantity that matters…Απλοποίησέ το!

Κλείνοντας,  λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες κατευθύνσεις

– Το youtube, πιθανόν, να είναι μια καλή πηγή αναζήτησης για τους επαγγελματίες της άσκησης αλλά πιθανότατα όχι για σένα!

Δεν λέω, “σίγουρα όχι”, για να μην με πεις απόλυτο!

– Παράμετροι που έχουν να κάνουν με το ιστορικό σου, το επίπεδο τεχνικής σου, τους ειδικούς στόχους σου, τις προτεραιότητες αλλά και παράμετροι που αφορούν καθαρά τεχνικά θέματα (επιλογή κατάλληλων ασκήσεων, ένταση, συχνότητα, rest κτλ.), δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μια στις εκατό μέσα από τυχαία προγράμματα του youtube, όσο fun και αν μοιάζουν ή όσο όμορφα κι αν τα λέει με τα χείλια και το κορμί ο καλαίσθητος γυμναστής ή η γυμνάστρια!

– Τυχαία προγράμματα = τυχαία αποτελέσματα και πολλές φορές, στανταράκι ίσως, άρον άρον επισκέψεις στους φίλους και συνεργάτες μου τους φυσιοθεραπευτές!

– Η εξατομικευμένη προπόνηση είναι επιστήμη βαφτισμένη σε μια δεξαμενή που περιέχει φαντασία, μεράκι και μπόλικη τέχνη. Το on line το κάνει ακόμη πιο απαιτητικό. Ακόμη πιο δύσκολο!

– Ρώτα και αναζήτησε πριν εμπιστευτείς on line υπηρεσίες: Ύπαρξη πτυχίου Φ. αγωγής και επιπλέον συστάσεις-προϋπηρεσία!

Στις μέρες που θα έρθουν αξιολόγησε τα data σου. Τι θα λάβεις και τι θα αφήσεις.

 

Υπομονή και φροντίδα εαυτού!

Newsletter