Decluttering ή αλλιώς η άβολη αλήθεια για τη γεμάτη ζωή μου

Ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου το έχω περάσει ψάχνοντας κάποιο αντικείμενο. Πράγμα που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, αφού θεωρούσα τον εαυτό μου οργανωμένο άτομο, με τα συστήματά μου, τις λίστες μου, τους φακέλους μου, τα κουτιά αποθήκευσης, ολο το πακέτο. Γιατί λοιπόν κάθε μέρα πριν φύγω γύριζα τρεις φορές όλα τα δωμάτια στο σπίτι μου για να βρω ό,τι χρειαζόμουν; 

Επάγγελμα ρακοσυλλέκτης

Κάθε μέρα βάζουμε μέσα στο σπίτι μας πράγματα, πράγματα που μένουν. Χρήσιμα και άχρηστα πράγματα που γεμίζουν τον χώρο μας, τον διακοσμούν και για κάποιο λόγο μας προσφέρουν μία αίσθηση σιγουριάς. Τα πράγματα αυτά όμως μαζεύονται και συσσωρεύονται, τακτοποιούνται προσωρινά κάπου ή αποθηκεύονται μήπως και τα χρειαστούμε στο μέλλον. Όλα αυτά δημιουργούν μια βαβούρα στον χώρο, που είναι εμφανής ακόμη κι αν έχουμε μόλις καθαρίσει.

Ζωή σε τάξη=μυαλό σε τάξη

Η ακαταστασία δεν περιορίζεται μόνο σε φυσικούς χώρους, όπως ένα δωμάτιο ή ένα ντουλάπι, αλλά έχει κι άλλες μορφές, λίγο πιο ύπουλες.. E-mail που δεν έχουμε απαντήσει, χαρτομάνι απλωμένο στα τραπέζια, σημειώσεις σκόρπιες σε τσέπες και ξεχασμένοι λογαριασμοί, συλλογές από οτιδήποτε, ρούχα που δεν φοράμε και γεμίζουν την ντουλάπα μας ή μικροαντικείμενα και διακοσμητικά γύρω γύρω που μαζεύουν σκόνη, είναι όλα ένα τεράστιο βάρος που μας ακολουθεί σε ο,τι κι αν κάνουμε.  Αυτή η έλλειψη οργάνωσης εμποδίζει την παραγωγικότητα και την έμπνευσή μας, προκαλεί άγχος, δεν βοηθά καθόλου στο να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και γενικότερα μας δυσκολεύει την ζωή.

*Decluttering= ξεκαθάρισμα και απομάκρυνση άχρηστων πραγμάτων

Το decluttering έχει γίνει μια από τις αγαπημένες μου λέξεις επειδή κρύβει μέσα τις πολλές έννοιες. Δεν είναι μονάχα ξεσκαρτάρισμα και το ξεφόρτωμα αυτών που δεν χρειαζόμαστε, αλλά και η οργάνωση και τακτοποίηση των χρήσιμων. 

Όταν επιχείρησα πρώτη φορά ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, δεν ήμουν έτοιμη να αποχωριστώ τίποτα, οπότε έκανα μια τρύπα στο νερό. Είχα στριμώξει τόσα πολλά πράγματα σε αποθήκες,συρτάρια και ντουλάπες και απλά τα άφηνα εκεί να προφανώς για να αυγατίσουν. Έφτασε όμως η στιγμή που δεν άντεχα άλλο ούτε στην σκέψη του να έιναι ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος μου. Με κούραζε και μόνο η ιδέα αλλά και η ευθύνη τους και θέλησα να τα ξεφορτωθώ. Ξεκίνησα έτσι μία τεράστια επιχείρηση ξεκαθαρισματος.

Η διαδικασία

Ό,τι και να λένε, το ξεκαθάρισμα ενός ολόκληρου σπιτιού δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Θέλει κόπο, τρόπο, επιμονή και δέσμευση. Δέσμευση ότι δεν θα υποκύψει κάποιος στην παρόρμηση να κρατήσει τίποτα άχρηστο, και πιστέψτε με, είναι αρκετά δύσκολο. Επίσης, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε ένα σαββατοκύριακο, επομένως καλό θα ήταν να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους για να μην απογοητευθούμε και τα παρατήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μονομιάς, ίσα ίσα που σταδιακά μπορεί να γίνει καλύτερα.

Ξεκίνησα κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, διαχωρίζοντας καθετί σε τρεις κατηγορίες

  1. αντικείμενα που θα κρατήσω
  2. αντικείμενα που θα χαρίσω
  3. αντικείμενα που θα πετάξω ή θα ανακυκλώσω

 Κάθε φορά που ολοκλήρωνα αυτή την φάση, έβγαζα από το σπίτι άμεσα αυτά που έπρεπε να φύγουν κι έπειτα οργάνωνα τα  υπόλοιπα στον χώρο. Με το που τελείωσα το πρώτο δωμάτιο και είδα το αποτέλεσμα, έγινα αμείλικτη.

 Μετά από αρκετό καιρό και αφού τελείωσα τα βασικά μέρη του σπιτιού, και συνειδητοποίησα τι στο καλό είχα συλλέξει τόσο καιρό, μπορώ να πω ότι :

  1. Έκανα πολλές λανθασμένες επιλογές και πήρα πολλές χαζές αποφάσεις σχετικά με αυτά που “χρειαζόμασταν”
  2. Έχω ξοδέψει πολλά χρήματα σε βλακείες
  3. Δε θα ξανασυνδέσω την ευτυχία με τα αντικείμενα
  4. Δε θα ξαναπάρω τίποτα που δεν χρειάζομαι. Κι ας είναι σε προσφορα..

 Τώρα που τελείωσα το ξεκαθάρισμα του σπιτιού μου προσέχω περισσότερο τις επιλογές μου. Αν είχα τα ίδια μυαλά με παλαιότερα θα έκανα πάρτυ επειδή θα είχα επιτέλους χώρο για να πάρω κι άλλα πράγματα. Τώρα, και μόνο που το σκέφτομαι ανεβάζω πυρετό και φαντάζομαι την μικροκαμωμένη Ιαπωνέζα Μαρί Κοντό να με κατακρίνει για την παρασπονδία μου χαμογελώντας. 

 Για πολλά χρόνια πίστευα ότι έπρεπε να γίνω πιο οργανωτική. Τώρα ξέρω ότι απλά χρειαζόμουν λιγότερα πράγματα. Στη ζωή συμβαίνουν πολλά που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, μπορούμε όμως να την απλοποιήσουμε βελτιώνοντας αυτά που περνούν από το χέρι μας.

Newsletter