Λένε ότι η τάξη ή αταξία που επικρατεί στο χώρο γύρω μας αντικατοπτρίζει την κατάσταση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Ότι δηλαδή, ένα συστηματικά ακατάστατο σπίτι υποδηλώνει μια εσωτερική σύγχυση. Μάλιστα, οι μελέτες που αφορούν αυτό το θέμα και έχουν γραφτεί στα αγγλικά, χρησιμοποιούν τη λέξη «clutter» κατά κόρονσ, η οποία ταυτόχρονα σημαίνει αταξία και σύγχυση.

«Οπότε τώρα θα συζητήσουμε τα οφέλη της νοικοκυροσύνης;» θα αναρωτηθεί κανείς. Ούτε καν. Μπορεί το άρθρο αυτό να αφορά την τάξη στη ζωή και στο χώρο μας, όμως, η ουσία του έχει να κάνει με την ευεξία. Εξάλλου, ξεκινήσαμε το blog μας με αυτό το θέμα, της ανανέωσης, σε όλους τους τομείς,  συμπεριλαμβανομένου και του χώρου που ζούμε.

Η σημασία της απλότητας και της τάξης

Σκεφτείτε το εξής: τι είναι συνήθως πιο απλό; Να περιγράψουμε κάτι με 15-20 λέξεις ή με 3-4;

Ο Αϊνστάιν θεωρούσε την απλότητα επίτευγμα και δεν έχανε ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της. Με το ίδιο σκεπτικό, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα; Να κρατάτε και να μαζεύετε πράγματα, μήπως κάποια στιγμή χρειαστούν ή να πετάξετε ότι δε φαίνεται να σας είναι άμεσα χρήσιμο; Οι έρευνες των ψυχολόγων λένε ότι, παρόλο που το πρώτο είναι το πιο υγιές, το δεύτερο είναι το πιο συνηθισμένο: μαζεύουμε άχρηστα πράγματα- από παλιούς λογαριασμούς μέχρι φθαρμένα ρούχα- δημιουργώντας τελικά γύρω μας ένα χάος που μας κοστίζει αν μη τι άλλο, σε χρόνο και χρήμα.

  • Όσο περισσότερα κρατάμε, τόσο δυσκολότερα θυμόμαστε τι έχουμε και άρα τόσο πιθανότερο να το αγοράσουμε ξανά. Ας πούμε για εκείνο το μπουκάλι που κρατήσαμε, που είχε μέσα 3 σταγόνες ξίδι. Μάλλον στο μυαλό μας μείναμε με την ιδέα «έχω ξίδι», μέχρι την επόμενη φορά που, το χρειαστήκαμε και είδαμε ότι οι 3 σταγόνες δε φτάνουν. Οπότε το μυαλό μας έκανε μια βιαστική σημείωση «Χρειάζομαι ξίδι!!!» η οποία πιθανότατα θα μας οδηγήσει τον επόμενο μήνα να έχουμε αγοράσει ένα μπουκάλι που χρειαζόμαστε κι άλλα 2 που έχουμε πάρει από κεκτημένη ταχύτητα.
  • Όσα περισσότερα έχουμε, τόσο πιο δύσκολα τα βρίσκουμε (αν δεν είναι τακτοποιημένα). Αν έχετε 5 συσκευασίες μπαταρίες, ατάκτως ειρημένες σε ντουλάπια και συρτάρια, πόση ώρα θα σας πάρει να αλλάξετε μπαταρίες στο τηλεκοντρόλ (το οποίο θα κολλήσει ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να γυρίσετε κανάλι, φυσικά);

Με άλλα λόγια, έχουμε 2 βήματα να κάνουμε: πρώτα, αποσυμφόρηση και μετά τάξη

Τα  συναισθηματικά μας σκουπίδια θα μπουν σε τάξη

Και εδώ, αρχίζουν τα δύσκολα: διαλέξτε ένα δωμάτιο, ή απλά ένα ντουλάπι και ξεκινήστε να ξεχωρίζετε τα χρήσιμα από τα άχρηστα. Πιθανότατα στην αρχή θα σας φανεί εύκολο, όμως στην πορεία, όλο και πιο λίγα πράγματα θα πηγαίνουν στη «στοίβα του αποχωρισμού». Γιατί; Γιατί κάθετι που κρατάμε ενέχει ένα συναισθηματικό φορτίο και αυτό είναι που δεν αποχωριζόμαστε ή δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε: τα ρούχα που αγοράσαμε ελπίζοντας ότι θα μας κάνουν σύντομα. Τους λογαριασμούς που παραχώσαμε με την υπόσχεση να τους διευθετήσουμε άμεσα . Βιβλία που τελικά δε διαβάσαμε, κλπ. Σα να λέμε μια παγίδα αρνητικής ενέργειας και αταξίας που μας γεμίζει ενοχές και στενοχώρια. Μήπως είναι τώρα καλή στιγμή για να τελειώσει αυτό;

Όλα εντάξει.

Παίρνουμε την απόφαση και πάμε, οργανωμένα και ήρεμα.

  • Ο πρώτος στόχος είναι να αποσυμφορήσουμε το χώρο μας, που σημαίνει ότι αν δε νιώθουμε έτοιμοι να πετάξουμε/ δωρίσουμε/ πουλήσουμε πράγματα, τουλάχιστον θα πρέπει να τα βγάλουμε από τη μέση.
  • Ό,τι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για ένα χρόνο, αποσύρεται. Ρούχα, εξοπλισμοί, μικροαντικείμενα, gadgets κλπ, όσο έντονη κι αν νιώσουμε τη βεβαιότητα ότι αύριο θα το χρησιμοποιήσουμε σίγουρα, μπορεί να αποθηκευτεί.
  • Εποχιακά ήδη εκτός εποχής δε θα πρέπει να πιάνουν τον ωφέλιμο χώρο μας.
  • Χαρτικά, σημειώσεις κλπ μπορούν να αρχειοθετηθούν ή να ανακυκλωθούν.
  • Προσπαθήστε να φτιάξετε μια λίστα για τα πράγματα που πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα (κλειδιά, φορτιστές, τσάντα, πανωφόρια κλπ) και ορίστε τους μια θέση. Έπειτα, μια φορά την ημέρα, κάντε ένα γύρο στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι αυτά (τουλάχιστον) είναι στη θέση τους.
  • Τέλος, ορίστε μια φορά το μήνα που θα επαναλαμβάνετε την «αποστολή εκκαθάρισης», για να μην επιστρέψει η αταξία. (Αν θέλεις και app να στο θυμίζει, έχουμε).

Ενόσω θα κάνετε όλα αυτά, παρατηρήστε τον εαυτό και τα συναισθήματά σας. Τι σας δυσκολεύει περισσότερο να αποχωριστείτε; Πού επικρατεί η περισσότερη σύγχυση; Αυτές οι απαντήσεις θα αποκαλύψουν τις συναισθηματικές περιοχές σας που είναι πιο ευάλωτες, γιατί είναι πιο σημαντικές. Και κάπως έτσι, κάνοντας χώρο στις ντουλάπες και στα ντουλάπια μας, θα βάλουμε σε τάξη αυτό που έχει στ’ αλήθεια σημασία: τις προτεραιότητές μας.

Newsletter