“Θέλω να χάσω κάποια κιλά και να σφίξω λίγο γιατί ξέφυγα το καλοκαίρι. Θέλω να μου βάλετε στο πρόγραμμα πολλή αερόβια!”

Αυτή είναι μια συνηθισμένη φράση, που ακούγεται αυτές τις μέρες στις ρεσεψιόν των γυμναστηρίων, όπως και στις παρέες ανδρών και γυναικών, πριν πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν κάποια σωματική δραστηριότητα είτε σε οργανωμένο χώρο γυμναστικής, είτε αυτόβουλα σε πάρκα ή στάδια!

Συνήθως όταν κάποιος θέλει να βελτιώσει τη σωματική του εικόνα και να διώξει τα κιλά που του περισσεύουν, λειτουργεί με βιασύνη και αμεσότητα, σα να θέλει δηλαδή να κατέβει στο περίπτερο ή στο σούπερ μάρκετ και ν αγοράσει κάτι που του λείπει!

 

Θέλω να χάσω κιλά και θέλω να τα χάσω τώρα!

Είναι στην ανθρώπινη φύση το να θέλεις να ικανοποιήσεις άμεσα τις επιθυμίες ή τις ανάγκες σου, όμως δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ταχύτητα!
Έτσι, όταν θέλεις π.χ να πάρεις ένα γιαουρτάκι, έρχονται αυτόματα στο μυαλό σου με τη σειρά οι εικόνες και οι λέξεις:
Γιαούρτι-Σούπερ Μάρκετ-Ράφι-Απόλαυση…πας το παίρνεις κι αυτό ήταν!

 

Μission complete!

Κάπως έτσι γίνεται και στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε κάποια κιλά!
Ζυγαριά-Καθρέπτης (και σχετικός πανικός)-Δίαιτα (κοινώς το ράβω)-Γυμναστήριο-Αερόβια (καταπίνω χιλιόμετρα)!

Η αερόβια ως συμπέρασμα για την επίδρασή της στο fat loss, ξεκίνησε πριν πολλές δεκαετίες από τις ΗΠΑ μετά  τις πρώτες έρευνες για το πώς η αερόβια άσκηση επιδρά στην απώλεια λίπους…έγιναν και οι σχετικές μεταφορές στους US FORCES και αυτό ήταν…έγινε μόδα και καρφώθηκε στο υποσυνείδητο όλου του κόσμου!
Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εκπαιδευτεί στην κριτική σκέψη (stop, look, listen) ανασύρει όταν παραστεί ανάγκη, ότι υπάρχει ως επικρατούσα άποψη, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν είναι πραγματικά λειτουργική ή όχι!
Μάλιστα στην περίπτωση της ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΛΙΠΟΥΣ που υπεισέρχονται και παίζουν ρόλο τόσοι πολλοί παράγοντες, είναι πανεύκολο να υποτιμηθεί ένας απ αυτούς και να υπερεκτιμηθεί ένας άλλος για να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα, το οποίο όμως, ποιοτικά θα πρέπει να το ελέγχουμε!

Αλλιώς είναι να χάσεις κιλά μόνο με δίαιτα, αλλιώς με δίαιτα και αεροβική γυμναστική, αλλιώς με δίαιτα και βάρη, αλλιώς με μια δίαιτα ότι να ναι!

Οι επιδράσεις στο σώμα είναι θεαματικά διαφορετικές ανά περίπτωση με κορυφαία επιλογή αυτήν της δίαιτας σε συνδυασμό με βάρη!

Ο λόγος δεν είναι άλλος απ το ότι έτσι διατηρείς (ή και αυξάνεις) τον μυικό σου ιστό, (τον χρήσιμο και μεταβολικά ενεργό ιστό του σώματος), και διώχνεις τα περιττά κι επιβλαβή για την υγεία και την ευζωία σου κιλά του λίπους!

Ταυτόχρονα αποκτάς συνήθειες για long term results, δηλαδή για αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο! Δεν θα σ αρέσει να χάσεις κιλά και μετά από μερικούς μήνες να τα ξανά-πάρεις όπως συνήθως γίνεται στο 90% των συνανθρώπων σου που ξεκινούν βιαστικά μια υποθερμιδική δίαιτα!

Το ιδανικό περιγράφεται στις εικόνες παρακάτω!

Παραθέτω δύο πυραμίδες ;όπου η πρώτη ταξινομεί τα πράγματα στη σωστή τους θέση και σπουδαιότητα, πράγμα που είναι επιστημονικά πλέον ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ και ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ!
Βέβαια στην πρώτη πυραμίδα θα πρόσθετα μία ακόμα γραμμή και μάλιστα πρώτη, στη βάση και δεν είναι άλλη από την κατάσταση του σώματος και του οργανισμού που θέλει να πετύχει απώλεια λίπους!

Είναι το σώμα σου λειτουργικό για να μπει σε διαδικασία FAT LOSS;
Είναι το ορμονικό, το πεπτικό, τα συστατικά σου εντάξει για να ξεκινήσεις απώλεια λίπους;
Αν όχι θα πρέπει να ξεκινήσεις από αυτό το βήμα!

 

Πάμε στη βάση

Δίχως μείωση των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων δεν θα πετύχεις και πολλά πράγματα!
Εδώ συνήθως συμβαίνει ένα μεγάλο λάθος.
Γίνεται δραστική μείωση της ποσότητας τροφής και κυρίως των λιπαρών ή των υδατανθράκων ή και των δύο μαζί.
Το πιο προσιτό πράγμα στις μέρες μας είναι να βρεις τρόφιμα με άφθονη ενέργεια δλδ ζάχαρη, σφολιατοειδή, προϊόντα από αλεύρι, ζυμαρικά, λίπη, φαγητό στο χέρι, στο πόδι, στο αμάξι, στη δουλειά!

 

Παντού βρίσκεις ενέργεια!

Αυτό που δύσκολα βρίσκεις είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά δλδ βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία!
Κάνοντας λοιπόν δραστική και άναρχη μείωση των θερμίδων ή αποκοπή από κάποιες τροφές, το πιο πιθανό είναι να βρεθείς σε κατάσταση υποσιτισμού ορισμένων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του σώματος του μεταβολισμού και του εγκεφάλου!
Πρόσεξε λοιπόν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για το διαιτολόγιό σου κι όχι στην κολλητή, ή στη δίαιτα που βρήκες στο ίντερνετ ή ακόμα χειρότερα στην αυτοτιμωρητική σου διάθεση που σε υποβάλει να μην  τρως τίποτα όλη μέρα!

Πιο πάνω στην πυραμίδα: Τρώγε αρκετή πρωτεΐνη από καλές πηγές…για να διατηρήσεις τον μυικό σου ιστό (χρήσιμο βάρος) για να παραχτούν ορμόνες, ένζυμα και άλλα πολύ χρήσιμα για το σώμα σου συστατικά!

Ανέβα ένα σκαλί και ΣΗΚΩΣΕ ΒΑΡΗ…ναι ΒΑΡΗ, ΣΙΔΕΡΑ, πως αλλιώς να στο πω…κάτσε κάτω από την μπάρα και κάνε SQUAT, DEADLIFTS, PRESSES DIPS CHIN UPS κλπ!

Πιάσε σίδερα και φρόντισε να είναι βαριά!
Βρες έναν γυμναστή που να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, να έχει τις συγκεκριμένες γνώσεις και δώσε του όσα χρήματα σου ζητήσει για να σε μάθει δύο βασικά πράγματα:

  1. Πώς να κάνεις σωστά τις ασκήσεις!
  2. Πώς να βάζεις τα σωστά κιλά στις ασκήσεις και πώς να τα αυξάνεις για να βελτιώνεσαι!

Στόχος σου είναι να διατηρήσεις και να αυξήσεις τη μυική σου μάζα γιατί ίσως θα έχεις ακούσει το:

USE IT OR LOOSE IT!

Σ αυτό τον ορισμό υπακούν οι μύες, για να μπορείς να έχεις δραστήριο μεταβολισμό, ενεργούς ιστούς και να διαχειρίζεται καλύτερα το σώμα σου την ενέργεια που του δίνεις!

ΣΗΚΩΣΕ ΒΑΡΗ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Ανέβα ένα σκαλί στην πυραμίδα και…κοιμήσου!
Πλάκα κάνεις! αν κοιμάμαι θα αδυνατίσω;
Ναι, ναι, ναι,  αρκετός και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για να κάνει τις επισκευές του το σώμα, να φρεσκαριστεί, να διορθώσει το DNA, να παράξει αυξητική ορμόνη (τρελαίνεται να πειράζει και να διώχνει το λίπος ειδικά της κοιλιάς) και να έχει ευαισθησία στην ινσουλίνη (δεν αναλύσω αυτό το τελευταίο αλλά αν έχεις μεταβολικό σύνδρομο γράψε μου σχόλιο)

Και τι μας έμεινε στην πάνω μεριά; Η ΑΕΡΟΒΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Κάνε αερόβια…αλλά μην το παρακάνεις!

Δεν είναι ο πυλώνας του fat loss η αερόβια…βλέπεις που είναι στην πυραμίδα!…στην πιο μικρή ποσότητα και σπουδαιότητα!

Όχι πως δεν τη χρειάζεσαι, αλλά αναθεώρησε τη σπουδαιότητά της!

Βλέπεις λοιπόν πως μιλώντας για χάσιμο βάρους μιλάμε για χάσιμο λίπους κι έχουμε να ανέβουμε σκαλί σκαλί αυτήν την πυραμίδα από κάτω προς τα πάνω ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
Αν τη γυρίσεις ανάποδα, όπως σου ήρθε πρώτο στο μυαλό, η πυραμίδα θα πέσει!
Τα επίπεδα διαβαθμίζονται κατά  σειρά σπουδαιότητας όπως αναφέρεται στ’ αριστερά κι είναι όλα απαραίτητα όπως επισημαίνεται στα δεξιά!

Στη δεύτερη πυραμίδα που είναι η πυραμίδα διατροφής κατά Harvard παρατήρησε πως στη βάση της έχει την άσκηση και αν δεις πιο προσεκτικά έχει και δυο βαράκια!

Καλή επιτυχία στους στόχους σας!

By: Νίκος Μαλλιαρακης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Newsletter