Το σώμα μας είναι περίπου 60% νερό. Συνεχώς χάνουμε νερό κυρίως μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, αλλά και μέσω των κοπράνων καθώς της άδηλης αναπνοής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε ημέρα.

Συνήθως συστήνονται 8 ποτήρια την ημέρα ή 2 λίτρα την ημέρα ή 33ml/ kg σωματικού βάρους .

Παρόλα αυτά όπως και τα περισσότερα θέματα υγείας, έτσι και το νερό εξαρτάται πάντα από την ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό του κάθε ατόμου ξεχωριστά και από άλλους παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό

Πριν καταλήξουμε στο πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε, ας είναι σε όλους ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι η επαρκής κατανάλωση νερού.

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά να αποκατασταθούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία. Έχει τεκμηριωθεί το αντίθετο: Η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.

Η κατανάλωση νερού, σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ήπιες, προσωρινές αυξήσεις του μεταβολισμού και το πόσιμο περίπου μισή ώρα πριν τα γεύματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Η πόση περισσότερου νερού μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε διάφορα θέματα υγείας όπως:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Καρκίνος:υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου και της ουροδόχουν κύστης.
  • Πέτρες στα νεφρά: Αυξημένη λήψη νερού μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά
  • Ακμή και δερματικά προβλήματα
  • Βοηθά για να ξεπεράσεις το hangovers: Ναι σωστά καταλάβατε μιλάμε για τα συμπτώματα που ακολουθούν την πόση αλκοόλ και το νερό βοηθά ιδιαίτερα τόσο μετά αλλά και κατά τη διάρκεια

Τελικά; Εμπιστέψου τη δίψα σου… υπάρχει για κάποιο λόγο.

Η φύση μας έδωσε περίπλοκους μηχανισμούς για τη ρύθμιση του πότε και πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε για να διατηρούμε το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή μας.

Φανταστείτε το ως ένα ισοζύγιο: Όταν η συνολική περιεκτικότητά μας σε νερό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η δίψα ξεκινάει.

Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με άλλες λειτουργίες που συμβαίνουν αυτόματα, όπως η αναπνοή … δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε συνειδητά.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την πρόσληψη νερού … το ένστικτο της δίψας είναι πολύ αξιόπιστο και κατάφερε πολύ καιρό να μας κρατήσει ζωντανούς ως ανθρώπινο είδος. Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από τον κανόνα με τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή τα δύο λίτρα νερό. Είναι εντελώς αυθαίρετο και αποδεικνύεται από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Δηλαδή πόσο νερό είναι καλύτερο να πίνω;

Στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, αυτό εξαρτάται από το άτομο. Κατά βούληση…

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους το περισσότερο νερό προκαλεί μόνο την ενόχληση συχνότερων επισκέψεων στη τουαλέτα.

Η ζωή και την ισορροπημένη διατροφή την έχουμε κάνει περίπλοκη έτσι και αλλιώς οπότε για να το κάνουμε απλό (που πάντα είναι μια καλή ιδέα) αυτές είναι οι συμβουλές μου για το 90% των ανθρώπων:

Όταν διψάτε, πιείτε νερό.

Όταν δεν διψάτε πια, σταματήστε.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, την άσκηση, στο θηλασμό και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πίνετε αρκετά περισσότερο για να αντισταθμίσετε τα χαμένα υγρά.

Αυτό είναι! Τόσο απλά!

 

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο www.myrtomylona.gr

One Reply to “Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τελικά;”

Comments are closed.

Newsletter