Σε συνέχεια του πρωτόκολλου ύπνου, μια λίστα do & don’t βασικών ενεργειών για σωστό ύπνο.

Το πρωτόκολλο ύπνου που μας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε μια εύκολη ρουτίνα στην καθημερινότητα μας. Τα do & don’t μας εκπαιδεύουν πως να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να τον ενισχύσουμε για να πετύχουμε σωστό ύπνο και κατ’ επέκταση καλό ύπνο.

Σωστή ενυδάτωση

DO: Η σωστή ενυδάτωση συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας.  Είναι συνετό να μειώνετε η πρόσληψη υγρών αργά το βράδυ και συγκεκριμένα 1-2 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι.

DON’T: Αν όλη μέρα δεν έχει υπάρξει κατανάλωση νερού, το αίσθημα της δίψας είναι έντονο το βράδυ. Όσο νερό δεν έχουμε πιει το πίνουμε μαζεμένο και οι επισκέψεις στη τουαλέτα μας χαλούν – διακόπτουν τον ύπνο.

Άσκηση

DO:  Ένας από τους καλύτερους επιστημονικά αποδεδειγμένους  τρόπους για τη βελτίωση του ύπνου και την υγεία σας .Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές μελέτες για να μειώσει τα συμπτώματα της αϋπνίας. Η καθημερινή άσκηση είναι το κλειδί για έναν καλό ύπνο.

DON’T: Η υψηλής έντασης άσκηση αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους.

Συμπληρώματα

DO: Ρωτήστε κάποιον ειδικό με τον οποίο να μπορείτε να συζητήσετε το μοντέλο του ύπνου και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε για να σας κατευθύνει σε συμπληρωματική αγωγή που μπορεί να σας βοηθήσει. Επιλογές που ίσως να βοηθήσουν: L-theanine, valerian root, μαγνήσιο, μελατονίνη κα.

DON’T: Η καλύτερη πρακτική πάντα είναι η  επαφή με κάποιον ειδικό επί του θέματος πριν ξεκινήσετε όποια αγωγή από μόνοι σας. Εκείνοι είναι σε θέση να σας οδηγήσουν σωστά και να προτείνουν σκευάσματα πληρούν τις ανάγκες σας.

Μάθε και κάποιες τροφές «φάρμακο» για όνειρα γλυκά:

  • Η μέντα έχει ήπιες χαλαρωτικές ιδιότητες. Το καλοκαίρι προσθέστε την στο νερό με λίγο λεμόνι για να αρωματίσετε το νερό σας.
  • Τα καρύδια: περιέχουν μελατονίνη και τρυπτοφάνη.
  • Τα αμύγδαλα επίσης πλούσιες πηγές μαγνησίου
  • Tο μαρούλι: περιέχει στη καρδιά του, ένα συστατικό της οικογένειας των οπιούχων, τη λακτουλόζη, ουσία που ενισχύει τη διάθεση για ύπνο, ανακουφίζει τον πόνο και προωθεί τη χαλάρωση.
  • Τα κεράσια και βύσσινο: τροφές πλούσιες σε μελατονίνη. 1-2 χούφτες προ ύπνου θα βοηθήσουν για ένα χαλαρό και ξεκούραστο ύπνο.

Γενικά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B6 και φυσικές πηγές μαγνησίου θα ήταν καλό να υπάρχουν σε επαρκής ποσότητες στην καθημερινότητά σας.

❤️ Φωτογραφία: asundermeier

Newsletter