Η μέθοδος Pilates αναπτύχθηκε από τον Joseph H. Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για μια μορφή λειτουργικής προπόνησης που στοχεύει στην ταυτόχρονη ενεργοποίηση τόσο των εξωτερικών όσο και των εν τω βάθει μυών του σώματος, «δουλεύοντας» το σώμα σαν σύνολο.

Πώς ξεκίνησαν όλα.

Η μέθοδος γεννήθηκε αρχικά από την επιθυμία του J.H.Pilates να καλυτερεύσει τη φυσική κατάσταση και την υγεία του.

Ο J.H.Pilates γεννήθηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας και ως παιδί υπέφερε από άσθμα, ρευματικό πυρετό και ραχίτιδα. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον οδήγησαν στο να αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση της δύναμης και της φυσικής του κατάστασης.

Ασχολήθηκε με το bodybuilding, τις καταδύσεις, το σκι, καθώς και με το box και τις πολεμικές τέχνες σε επαγγελματικό επίπεδο. Πίστευε πως η λανθασμένη στάση του σώματος και η ανεπαρκής αναπνοή αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη γενικότερη κακή υγεία.

Το 1912 ο J.H.Pilates μετακόμισε στην Αγγλία. Στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βοήθησε στην αποκατάσταση τραυματιών. Παράλληλα άρχισε να αναπτύσσει, να εφαρμόζει και να διδάσκει το σύστημα φυσικής άσκησης που είχε επινοήσει.

Τοποθετώντας ελατήρια στα νοσοκομειακά κρεβάτια του στρατιωτικού νοσοκομείου άρχισε να εφευρίσκει τρόπους άσκησης των ασθενών που βρίσκονταν κλινήρεις. Αυτό τον οδήγησε στη σχεδίαση του «Pilates Reformer» που είναι διαδεδομένο έως και σήμερα. Όπως και στη σχεδίαση του υπόλοιπου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο Pilates.

Λέγεται μάλιστα ότι στη μεγάλη πανδημία του 1918 όλοι οι συγκρατούμενοί του που ασκούνταν με τη μέθοδό του επέζησαν χάρη στην καλή φυσική κατάσταση που είχαν αποκτήσει λόγω αυτής.

Η εφαρμογή.

Το 1925, έφυγε για τη Νέα Υόρκη της Αμερικής, αφού απέρριψε την πρόταση της Γερμανικής κυβέρνησης να εκπαιδεύσει τα μέλη του Γερμανικού στρατού.  Εκεί ένα χρόνο μετά άνοιξε το πρώτο studio Pilates με τη σύζυγό του, Clara την οποία είχε γνωρίσει στο ταξίδι.

Τη μέθοδο άσκησης που χρησιμοποιούσε την ονόμασε «Contrology». Συνδίαζε στοιχεία από τις εμπειρίες του παρελθόντος του όπως την πυγμαχία, τη στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και το χορό. Το studio τύχαινε να βρίσκεται πολύ κοντά σε σχολές χορού και γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών γνωστών χορευτών της εποχής. Είδαν το σύστημα «Contrology» ως μια καλή ευκαιρία για αποκατάσταση και βελτίωση της απόδοσής τους.

Διαβάστε ακόμα: Προγράμματα άσκησης από το youtube. Σκέψου ώριμα και αποφάσισε!

H συνέχιση του έργου του.

Ο J.H.Pilates πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Οι μαθητές του ωστόσο συνέχισαν το έργο του ανοίγοντας νέα studio και μετονόμασαν τη μέθοδό του «Pilates» προς τιμήν του. Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον είναι να αναφερθεί ότι πρόκειται για τη μέθοδο Pilates ή αλλιώς το Pilates και όχι «τις Pilates» καθώς αναφερόμαστε σε ένα σύστημα.

To σύστημα και τα οφέλη του άρχισαν να εξαπλώνονται και να εμπνέουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Περίπου το 1980 η μέθοδος Pilates είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στο χώρο του fitness.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα οφέλη του Pilates. Σήμερα, πιο επίκαιρο από ποτέ, καλύπτει τον κάθε ασκούμενο είτε έχει ως στόχο την αποκατάσταση από τραυματισμούς, την ευθυγράμμιση και την ισορροπία του σώματός του είτε απλά τη βελτίωση της σωματικής του κατάστασης, την ενδυνάμωση και την ευλυγισία. 

Newsletter