Σας αρέσει ο Freddo μέτριος ή γλυκός και δεν θα πίνατε ποτέ σκέτο φραπέ; Το σεβόμαστε απόλυτα! Ωστόσο, όσο και αν σας σοκάρουμε, η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι η σωστή επιλογή για τα κρύα ροφήματα σας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός και σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς, απλά ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο βασικός λόγος λοιπόν, που δεν πρέπει να προσθέτετε ζάχαρη σε ένα κρύο ρόφημα, είναι ότι αυτή δεν μπορεί να διαλυθεί, όσο έντονα και αν ανακατεύετε το ρόφημα σας με το καλαμάκι ή τα ξύλινα αναδευτήρια που διατίθενται σε κάποια cafe. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγετε με ένα κρύο ρόφημα που στη βάση του έχει μία στρώση από αδιάλυτη ζάχαρη.

Τι μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά, για να μην στερηθείτε τη γλύκα της ζάχαρης; Μα ένα απλό σιρόπι, που παρασκευάζεται διαλύοντας τη ζάχαρη σε νερό. Το βασικό πλεονέκτημα του σιροπιού, είναι ότι μπορεί να διαλυθεί σε όλα τα ροφήματα (ζεστά και κρύα), γι αυτό άλλωστε και δεν λείπει από τα μπαρ, με τους bartenders και τους baristas να το χρησιμοποιούν σε πολλά παγωμένα ποτά και κοκτέιλ, με αλκοόλ ή χωρίς, αλλά και σε καφέδες ή αναψυκτικά όπως λεμονάδες.

Το απλό σιρόπι έχει δύο κύριες μορφές: το κλασικό σιρόπι που παρασκευάζεται με ίσα μέρη ζάχαρης και νερού (σε αναλογία 1: 1), και το «πλούσιο» σιρόπι που παρασκευάζεται με διπλάσια ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με το νερό (σε αναλογία 2: 1). Εξαιτίας αυτής της διαφοράς στις αναλογίες, το δεύτερο σιρόπι είναι πιο παχύρρευστο.

Πώς μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς
Η κλασική μέθοδος παρασκευής για το σιρόπι, είναι να βάλετε σε μία μικρή κατσαρόλα ίσα μέρη νερού και ζάχαρης και να τα βράσετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσοχή μόνο, να μην βράσετε το σιρόπι για πολλή ώρα, γιατί θα γίνει πολύ πηχτό και πιο γλυκό από όσο θα έπρεπε. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζετε το σιρόπι σε γυάλινο βάζο ή πλαστικό μπολάκι με καπάκι και αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε όμως να φτιάξετε σιρόπι χωρίς εστία ή αλλιώς, να βάλετε στο μπλέντερ ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού σε θερμοκρασία δωματίου και να τα χτυπήσετε σε δυνατή ταχύτητα, για τουλάχιστον 1 λεπτό. Σταματάτε τη λειτουργία του μπλέντερ, ελέγχετε εάν η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελειώς και εάν όχι, χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμη. Το σιρόπι που φτιάχνεται χωρίς βράσιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Όσο περισσεύει, το φυλάτε επίσης σε γυάλινο βάζο ή πλαστικό μπολάκι με καπάκι.

Bonus: Εάν θέλετε μπορείτε να δώσετε και διαφορετική γεύση και άρωμα στο σιρόπι σας, προσθέτοντας αποξηραμένα άνθη ιβίσκου, φλούδες εσπεριδοειδών, φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως κανέλα ή κάρδαμο, τα οποία σουρώνετε πριν μπει το σιρόπι στο βάζο για φύλαξη.

Για πόσο συντηρείται το σιρόπι
Η «διάρκεια ζωής» του σιροπιού εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής που επιλέγετε. Όταν φυλάσσεται σωστά, το σιρόπι που έχει φτιαχτεί με τη διαδικασία βρασμού, μπορεί να μείνει στο ψυγείο για έως και ένα μήνα. Μάλιστα, το παχύρρεστο σιρόπι που έχει γίνει με την ίδια μέθοδο, μπορεί να διαρκέσει για έως και 6 μήνες.

Από την άλλη, για το σιρόπι που έχει φτιαχτεί στο μπλέντερ, χωρίς βρασμό, ο χρόνος συντήρησης μειώνεται στο μισό. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν έχετε φτιάξει αρκετή ποσότητα, που δεν μπορείτε να καταναλώσετε άμεσα, υπάρχει πάντα και η λύση της κατάψυξης. Μάλιστα, μπορείτε να το μοιράσετε σε παγοθήκες, για να έχετε μικρές μερίδες έτοιμες προς χρήση.

Παγωμένος καφές με σιρόπι ζάχαρης
Για να πάρετε μία γεύση πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι ζάχαρης στον καφέ σας, σας έχουμε και μία απλή συνταγή. Θα χρειαστείτε:

1 δόση εσπρέσο lungo (40 – 45 ml)
1 κ. σ. γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ)
1½ κ. γ. σιρόπι

Βάζετε τον καφέ, το γάλα και το σιρόπι σε σέικερ. Προσθέτε παγάκια και χτυπάτε πολύ καλά. Σουρώνετε σε ποτήρι με παγάκια και απολαμβάνετε!

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε από το https://www.olivemagazine.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b1/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82/%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%b6%ce%ac%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b1-%cf%81/

Newsletter