Το Πάσχα είναι η αγαπημένη μου γιορτή, από τότε που έγινα μεγάλη τουλάχιστον. Τότε ήταν που ήρθα σε πραγματική επαφή με την εποχή αυτή, που άρχισα να κατανοώ τον συμβολισμό των παραδόσεων, και όχι απλά να ακολουθώ την παράδοση όπως μου έλεγαν οι γονείς μου πως έπρεπε. 

Την Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν, βάφουμε τα αυγά κόκκινα, χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ στην ορθόδοξη παράδοση το  κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς.  Το αυγό από την άλλη, συμβολίζει την ζωή και την Ανάσταση του Χριστού. 

Το έθιμο του βάψιμου των αυγών συναντάται από την αρχαιότητα στη Ρώμη, στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα, αφού προσφέρονταν ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, τα οποία ήταν σύμβολο της γονιμότητας.

Στο παρελθόν έβαφα τα αυγά αποκλειστικά με κόκκινο χρώμα, ωστόσο το περασμένο Πάσχα, κατά την διάρκεια της περίφημης “πρώτης καραντίνας” είπα να πειραματιστώ με φυσικές βαφές σε πολλά χρώματα. Και παρόλο που δεν έτρεφα ιδιαίτερες ελπίδες, η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Η διαδικασία είναι η εξής:

Βράζουμε τα αυγά, κατά προτίμηση άσπρα για πιο ζωντανό και ξεκάθαρο χρώμα, σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγες κουταλιές λευκό ξύδι.

Για κόκκινο χρώμα 

Βράζουμε 1-2 παντζάρια σε μισό λίτρο νερό για 15 λεπτά περίπου, και αφού αφαιρέσουμε τα παντζάρια, προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι. Όταν κρυώσει λίγο βυθίζουμε μέσα τα αυγά.

Για κίτρινο χρώμα

Σε βραστο νερό προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και 2 κουταλιές ξύδι. Αφού κρυώσει λίγο βυθίζουμε μέσα τα αυγα.

Για μπλε χρώμα

Ψιλοκόβουμε μισό κόκκινο λάχανο και το βράζουμε σε μισό λίτρο νερό με 2 κουταλιές ξύδι για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να ποτίσει και όταν κρυώσει λίγο, αφαιρούμε το λάχανο και βυθίζουμε τα αυγά. Το συγκεκριμένο χρώμα θέλει αρκετή ώρα για να πετύχει στα αυγά, δεν θα φανεί αμέσως. αφήνουμε λοιπόν για αρκετές ώρες.

Για πράσινο χρώμα

Το συγκεκριμένο χρώμα το πετυχα κατά λάθος, κι ενώ προσπάθησα να πετύχω το μπλε χρώμα. Έκανα την διαδικασία για τα μπλε αυγά, κι ενώ περίμενα λίγο, δεν έβλεπα αποτέλεσμα. Πήρα λοιπόν τα αυγά από το μίγμα του βρασμένου λάχανου και για να μην πάνε χαμένα τα βύθισα στο μίγμα του κουρκουμά. Τα αυγά έγιναν πράσινα! Πράγμα λογικό, αφού κίτρινο+μπλε=πράσινο.. Αν δεν πετύχει η διαδικασία με αυτήν την σειρά, δοκιμάστε την αντίστροφα, πρώτα κουρκουμά κι έπειτα λάχανο. Δεν μπορεί, θα τα καταφέρετε!

Για πορτοκαλί χρώμα

Σε μισό λίτρο βραστό νερό προσθέτουμε 4 κουταλιές πάπρικα γλυκιά και 2 κουταλιές ξύδι. Όταν κρυώσει λίγο βυθίζουμε μέσα τα αυγά.

Συμβουλές

  •    Προτίμησα να κάνω την διαδικασία με μικρή ποσότητα νερού για να γίνει το χρώμα πιο συμπυκνωμένο. Έβαλα λοιπόν τα μίγματα σε γυάλινα βάζα και βύθιζα τα αυγά ανά δυάδες για να πετύχω πιο έντονα αποτελέσματα. Αν ωστόσο θέλετε, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του νερού, αυξάνοντας και τις αναλογίες των υπόλοιπων υλικών.
  • Όσο περίσσότερο χρόνο αφήσουμε τα αυγά στο μίγμα, τόσο πιο έντονο αποτέλεσμα θα έχουμε. Μπορούμε να παίξουμε με τους χρόνους και να πετύχουμε πολλές αποχρώσεις, από απαλό ροζ μέχρι κόκκινο. Πρέπει να σημειώσω πως δεν κατάφερα το βαθύ κόκκινο που παίρνουμε από τις χημικές βαφές, ωστόσο έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.
  • Όταν στεγνώσουν τα βαμμένα αυγά, τα περνάμε με μία χαρτοπετσέτα ποτισμένη με ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να κάνουμε την διαδικάσία με απαλές κινήσεις για να μην ξεβάψουμε τα αυγά. Το λάδι θα σταθεροποιήσει και θα θωρακίσει το χρώμα.
  • Δεν ξεχνάμε πως η διαδικασία για τα μπλε αυγά θα διαρκέσει αρκετά. Ιδανικά μπορούμε να τα αφήσουμε όλη τη νύχτα για να πετύχουμε το χρώμα που θέλουμε.
  • Κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά θα το δοκιμάσω σίγουρα φέτος, είναι να συνδυάσω το λάχανο με το παντζάρι για να πετύχω μωβ χρώμα. Δοκιμάστε το κι εσεις, όπως επίσης κι άλλους συνδυασμούς.

 

Καλή επιτυχία!

Newsletter