Ο κόσμος των παιδιών της προσχολικής ηλικίας κυρίως, περιλαμβάνει  σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο του μαγικού τρόπου σκέψης, με τα όρια ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα να είναι αρκετά ρευστά, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί, συνήθως, το παραμικρό πρόβλημα στην καθημερινότητα του παιδιού. Η φαντασία είναι κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών και συμβάλλει στην διεύρυνση της δημιουργικής σκέψης.

Ο «μύθος» του Άγιου Βασίλη

Ο χαμογελαστός Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια ταξιδεύει στον ουρανό με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και καταφέρνει να μπει στα σπίτια σε όλες τις άκρες της Γης μέσα από την καμινάδα για να αφήσει δώρα … Όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα.  Μια ιστορία που αιώνες τωρα πλανάται και αποτελεί μια διαχρονική παράδοση που έχει μεγαλώσει γενιές για γενιές. 

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένα ψέμα  αλλά μια μυθική φιγούρα, όπως και τόσες άλλες, ανάλογες των αρχαίων μύθων και των παιδικών παραμυθιών που βοηθά τα παιδιά να ενεργοποιήσουν διάφορες πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου και των συναισθημάτων  τους σε κάτι που ανήκει στον εξωτερικό κόσμο. Η ιδιαιτερότητα του Άγιου Βασίλη έγκειται στο ότι τα παιδιά μπορούν να του γράψουν ή, με κάποιον άλλον τρόπο, να του γνωστοποιήσουν τις πιο κρυφές και σημαντικές τους επιθυμίες, και αυτός να τις πραγματοποιεί. Διαμέσου αυτής του της στάσης, αντιπροσωπεύει, ως σύμβολο, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την κατανόηση, την ελπίδα και τη γενναιοδωρία 

Οι γονείς  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το πώς θα εκλάβει το παιδί τη φιγούρα του  Άγιου Βασίλη. Είναι αυτοί που θα φροντίσουν να αποκτήσει διδακτική διάσταση. Τα παιδιά ταξιδεύουν γύρω από ένα μυστήριο τα Χριστούγεννα γεμάτο απορίες και ερωτήματα 《Πού μένει;》,《Πώς ξέρει ότι είμαι καλό παιδί 》,  επίσης αναζητούν την επιβράβευση. Με αυτή τη διαδικασία θέτουν ένα κίνητρο για να κερδίσουν όσα ονειρεύονται. 

Στον μυθικό ήρωα προβάλλει η έννοια του μοιράζομαι καθώς και του νοιάζομαι. Μοιράζομαι τα παιχνίδια με όλα τα παιδάκια του κόσμου και νοιάζομαι να είναι χαρούμενη η οικογένεια μου. Επίσης τα παιδιά σκέφτονται θετικά,ονειρεύονται και προσπαθούν για τα πράγματα που επιθυμούν.

Τα παιδιά όσο  μεγαλώνουν θα εγκαταλείψουν από μόνοι τους τον μύθο. Θα αντιληφθούν ότι είναι φανταστικός αλλά αυτό που θα έχει μείνει θα είναι οι αξίες που έχουν υιοθετήσει οπότε εμείς καλούμαστε να τις ενισχύσουμε. Τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως μάλλον ο κύριος πίσω από τη γενειάδα είναι ο μπαμπάς ή ο παππούς. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να τους χαλάσουμε τη φαντασίωση. Η ανιδιοτέλεια, η ελπίδα και η αγάπη χωρίς σύνορα και διαχωρισμούς προς όλα τα παιδιά είναι μερικές μόνο από τις αρετές που μας διδάσκει η ιστορία. Άλλωστε ο Άγιος Βασίλης ζει μέσα μας, κάθε φορά που προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, όχι απαραίτητα υλικά αγαθά, αλλά κινήσεις που αποπνέουν τρυφερότητα και στοργή.

Ηο Ηο Ηο!

Γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν ελεύθερα το μύθο του Άγιου Βασίλη. Οι μύθοι ποτέ δεν προκάλεσαν κακό! Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε οι μικροί μπορούν να δουν.

Newsletter