Συνδέομαι: η εμπειρία είναι κάτι που ελπίζω όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει έστω και λίγες φορές στη ζωή μας.

Όταν συγχρονίζεσαι με έναν άλλον άνθρωπο, σαν οι σκέψεις σας να βρίσκουν αντηχείο και να είστε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος.

Η αίσθηση είναι τόσο δυνατή, σχεδόν μυστικιστική. Αλλά η σύνδεση δεν είναι προϊόν τύχης ή συγχρονικότητας. Θεωρώ ότι είναι δεξιότητα και μπορούμε να την καλλιεργήσουμε τόσο στον επαγγελματική όσο και στον προσωπική μας ζωή ώστε να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις και να δώσουμε μεγαλύτερο  νόημα στο χρόνο που έχουμε στον πλανήτη.

Βήμα 1ο: ηρεμώ. Το μυαλό μας είναι σαν τη σύνδεση στο ίντερνετ. Έχει περιορισμούς. Όσα περισσότερα δεδομένα προσπαθεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα, τόσο χειρότερα δουλεύει. Οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να καταλάβουν πότε δεν είμαστε παρόν. Έχουμε κεραίες εξαιρετικές στην εξωλεκτική επικοινωνία και ξέρουμε. Για αυτό είναι σημαντικό στην επικοινωνία να είμαι συνειδητά παρόν. Η αναπνοή βοηθά να ηρεμίσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ηρεμίσει το μυαλό μας.

Βήμα 2ο: ανοίγω και ακούω: Μπαίνω στη κουβέντα χωρίς να έχω ατζέντα, χωρίς να κάνω εικασίες, υποθέσεις και κρίσεις. Μπαίνω στην επικοινωνία χωρίς προσδοκίες και έτσι προφυλάσσω τη σύνδεση από ανυπομονυσία, απογοήτευση. Μπαίνω σε θέση δέκτη και επιτρέπω στον άλλο να εκφραστεί και να ακούσω. Η επικοινωνία χρειάζεται έναν πομπό και έναν δέκτη. Αν εγώ μιλάω στο κεφάλι μου και όταν μιλάει ο άλλος εγώ σκέφτομαι ήδη την απάντηση τότε δεν ακούω, και ας πιστεύω το αντίθετο και ας μπορώ να επαναλάβω τι μου είπε ο συνομιλητής μου. Χρείαζεται πομπός και δέκτης. Δεν γίνεται να είμαστε και οι δύο πομποί, όχι ταυτόχρονα.

Βήμα 3ο: αποδέχομαι. Αν όλη την ενέργεια που σπαταλάμε στην κριτική την επενδύαμε στην αποδοχή τότε όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά και για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας. Τα πράγματα είναι όπως είναι. Ο άνθρωπος απεναντί μου είναι αυτός που είναι. Και αυτό που είναι, είναι εντάξει. Αποδέχομαι με καλή πίστη. Κάνω το καλύτερο που μπορώ με τους πόρους που έχω τη δεδομένη στιγμή. Αυτό κάνει και ο άλλος.

Η σύνδεση και η ουσιαστική επικοινωνία δεν είναι κάτι εύκολο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τους περιορισμούς μας, κανένας δεν έχει άπειρο χρόνο ή ανεξάντλητη ενέργεια. Το να μάθω τα όριά μου, να πειραματιστώ και να εκπαιδευτώ να ακούω και να σχετίζομαι με τους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτογνωσίας και σίγουρα ένας υπέροχος τόπος να αναπτυχθούμε

 

 

Newsletter