Τα δέντρα στολίστηκαν, τα φωτάκια λαμπυρίζουν την νύχτα στα μπαλκόνια και στους δρόμους, ο καιρός κρύωσε… Ναι, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Μια περίοδος μαγική για παιδιά και για μεγάλους, μέρες που μας δίνουν την ευκαιρία να προσφέρουμε απλόχερα αγάπη, ευγνωμοσύνη, και δωράκια στους αγαπημένους μας. 

Και εδώ υπάρχει μία σύγχυση. Μπορεί ο Santa Clause να έρχεται στην πόλη, τα δώρα όμως μας τα φέρνει ο Άγιος Βασίλειος την Πρωτοχρονιά. Έτσι λέει η παράδοσή μας, και τις παραδόσεις μας οφείλουμε να τις κρατάμε ζωντανές, κάτι που μαθαίνω όσο μεγαλώνω. Ωστόσο, την ημέρα των Χριστουγέννων θέλω να υπάρχει κάτι κάτω από το δέντρο για να δυναμώνει το γιορτινό πνεύμα. 

HO HO HO… λοιπόν!!!

Έτσι καθιερώσαμε στο σπίτι μας την δική μας παράδοση, τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες με δώρα. Για να πω την αλήθεια, αυτό είναι ένα έθιμο “φερτό”, πολύ δημοφιλές σε άλλες χώρες, όμως στην δική μου περίπτωση έχει τις ρίζες του στα δικά μου “παλιά” χρόνια. Ένας πολύ καλός μου φίλος μου είχε φέρει για δώρο γενεθλίων ένα γλυκόκουτο.. Ήταν ένα κουτί γεμάτο με σοκολάτες, ένα μικρό βιβλίο, ένα CD με μουσικές επιλογές και διάφορα άλλα. Ήταν από τα καλύτερα δώρα που πήρα! Έκτοτε του έκλεψα την ιδέα, και..αρκετά χρόνια μετά την προσάρμοσα και για τα Χριστούγεννα.

Αυτό που κάνω λοιπόν είναι πολύ απλό. Έχει ο καθένας μια διακοσμητική χριστουγεννιάτικη κάλτσα την οποία γεμίζω με μικροδωράκια και γλυκίσματα. Μόνο που φροντίζω τα δωράκια να είναι χρήσιμα για να μην γεμίζουμε το σπίτι με χαριτωμένες χαζομάρες που στο τέλος θα πετάξω, μαζί με τα χρήματα που έδωσα. Τα γλυκίσματα τα επιλέγω χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, πάντα πιάνουν τόπο.

Πώς όμως δωράκια όπως ένα πακέτο χαρτομάντηλα ή ένα μολύβι μπορεί να ενισχύσεi το χριστουγεννιάτικο πνεύμα; Αρχικά, να πω οτι πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και να εκτιμούμε ό,τι μας προσφέρεται, ό,τι κι αν είναι αυτό, είτε είναι μια τσίχλα, είτε ένα τάμπλετ. Είναι μια αρχή που έχω, και όταν βλέπω το αντίθετο, ο Αι-Βασίλης φέρνει κάρβουνα κι όχι δώρα. Ναι, είμαι αυστηρή. Δεν θα πετάξω όμως δυο τσίχλες και μια γόμα σε μια κάλτσα περιμένοντας να δω ζωγραφισμένη απεριόριστη ευγνωμοσύνη σε πρόσωπα, κι αυτό επειδή δεν είμαι παράλογη. Θέλει τέχνη και μεράκι η διαδικασία

Σχέδιο δράσης…

Αρχίζω με μια λίστα (τι έκπληξη), με ιδέες, δωράκια για την γέμιση της κάλτσας, και αγοράζω σταδιακά αυτά που θα χρειαστώ, ενώ επιλέγω πάντα χρήσιμα και οικονομικά πράγματα. Έπειτα τυλίγω το καθένα ξεχωριστά, άλλα με χαρτί γκοφρέ σε διάφορα χρώματα, άλλα με χαρτί περιτυλίγματος και κορδέλες. Προσπαθώ όσο γίνεται να είναι προσεγμένο και περιποιημένο, ώστε κάθε πακετάκι να είναι και μια μικρή έκπληξη. Συνεχίζω με σοκολάτες σε μικρό μέγεθος, σοκολατένια κέρματα, καραμέλες γλειφιτζούρια, όλα τα καλά και υγιεινά. Στο τέλος βάζω κι ένα πορτοκάλι με δυο τρία καρφωμένα γαρύφαλλα (το μπαχαρικό..), και ένα ξύλο κανέλας για την μυρωδιά, και voila..! Έτοιμο.

Λατρεύω να κάνω δώρα και θεωρώ πως  κίνηση της προσφοράς, αυτομάτως μας ανταμείβει με ένα αίσθημα ικανοποίησης και ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από την εποχή και την περίσταση. Εύχομαι λοιπόν οι μέρες που έρχονται, εκτός από δωράκια, να είναι γεμάτες και με αγάπη και χαρές.

Καλές γιορτές, με υγεία.

Βρείτε ιδέες για να φτιάξετε τα δικά σας δώρα εδώ: Λίστες Δώρα

❤️ Φωτογραφία: Jason Coudriet

Newsletter