Λογικά, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν ότι η ευτυχία απλά συμβαίνει- σωστά; Είναι κι η ίδια η λέξη που έχει την “τύχη” μέσα της και δε βοηθάει πολύ να εμπεδώσουμε ότι την ευτυχία την επιλέγουμε και τη φτιάχνουμε εμείς, όμως έτσι είναι. Σκέψου το εξής: Η ζωή μας είναι γεμάτη από ανθρώπους. Οικογένεια, φίλοι, συγγενείς,γνωστοί, συνάδελφοι, με τους οποίους ανταλλάζουμε ενέργεια. Δεν εννοώ κάτι μεταφυσικό, ούτε κάτι απόκοσμο, παρά το απολύτως γνωστό και αποδεκτό από όλους : Η χαρά, όπως και η λύπη – μα και όλα τα δυνατά συναισθήματα- είναι μεταδοτική. Αυτός είναι και ο λόγος που μια από τις διασημότερες συμβουλές λέει να έχουμε χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους γύρω μας και να αποφευγουμε τους αρνητικούς, τους λεγόμενους τοξικούς.

Στο δρόμο για την ευτυχία, δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.

Έχω περάσει υπέροχες στιγμές με φίλες που ξεχειλίζουν από χαμόγελα, αστεία, χαρές, αλλά και αισιόδοξη ματιά. Αν ωστόσο μια φίλη μου περνάει δύσκολες στιγμές, ή ένα μέλος της οικογένειάς μου είναι φύσει απαισιόδοξο άτομο, δεν θα τον απομακρύνω από κοντά μου για να μην μου χαλάει το κέφι, αντίθετα θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να του φτιάξω την διάθεση. Είπαμε, αλλά δεν είναι όλοι χαμογελαστοί και ευδιάθετοι συνεχώς, ακόμη και το στρουμφοχωριό έχει έναν γκρινιάρη.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανθρώπων που τροφοδοτούνται από τον αρνητισμό, έχουν ακόρεστη διάθεση να κρίνουν και να κατακρίνουν ό,τι λές ή κάνεις και βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση μίρλας και κατήφιας. Είναι οι τύποι ανθρώπων που απομυζούν την ενέργειά σου μέχρι τελευταίας σταγόνας.

 Έχει τύχει να συναναστραφώ με τέτοιο άτομο, κι ενώ είχα ξεκινήσει με υπεροχη διάθεση, επέστρεψα ένα κουρέλι.. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Αν πρόκειται για άτομα με τα οποία δεν υπάρχει ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο και ανήκουν στην σφαίρα των γνωστών, μου είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθώ, κι έτσι μου φεύγει ένα μεγάλο βάρος. Η ενέργεια είναι πολύ δυνατή για να μην της δίνουμε σημασία.

Η ευτυχία θέλει δουλειά

Το να σκεφτόμαστε θετικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε θετική έκβαση στα ζητήματά μας, αλλά ό,τι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα το αντιμετωπίσουμε με θετικότητα. Η καλή διάθεση και θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν είναι έμφυτη, θέλει δουλειά, πολλές εσωτερικές διεργασίες και μεγάλη προσπάθεια για να βγει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Είναι σίγουρο ότι όλοι θα περάσουμε τις μαύρες μας, θα νιώσουμε απογοήτευση, ακόμη και απόγνωση, το θέμα όμως είναι να κάνει τον κύκλο του και να περάσει. 

Ο αρνητισμός είναι εύκολος, πρόχειρος στο τσεπάκι μας και με την πρώτη δυσκολία είναι πολύ βολικό να αρχίσουμε τα παράπονα και την κακομοιριά. Κι εδώ είναι που θα χρησιμοποιήσω τα σοφά κλισε.. Υπάρχει πολλή δυστυχία εκεί έξω, πιθανώς να βιώνουμε κι εμείς οι ίδιοι δύσκολες καταστάσεις. Θα θυσιάσουμε όμως τις καλές στιγμές που έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε, στον βωμό της δυστυχίας; Μια ζωή την έχουμε όπως έλεγε κι ο Χορν, YOLO όπως λένε κι οι περισσότεροι, και οφείλουμε να την ζήσουμε γεμάτη αγάπη, ευτυχία και σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είσαι μες την καλή χαρά και κάποιος “σοβαρός” σου πει ότι είσαι στον κόσμο σου ενώ ο κόσμος καίγεται,  απάντησε πως ξέρεις τι κάνεις. Και απομακρύνσου, με χαμόγελο φυσικά.

❤️ Φωτογραφία από Andrik Langefield

One Reply to “Η ευτυχία θέλει δουλειά”

Comments are closed.

Newsletter