Μία από τις υποσχέσεις που έδωσα στον εαυτό μου όταν μπήκε το 2021, ήταν να κάνω κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μου ώστε να αυξήσω την παραγωγικότητα μου. Η συνεχής τρέλα και αβεβαιότητα του τελευταίου χρόνου είχε φρενάρει τα προγράμματα, τους στόχους, την ίδια την σκέψη μου, σε σημείο που για ένα διάστημα σταμάτησα να αποδίδω. Για αυτό τον λόγο αναζήτησα νέους τρόπους που θα με βοηθούσαν να βρω τον παλιό μου εαυτό.

Πώς μπορώ να έχω μια παραγωγική ημέρα;

Παραγωγικότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως περισσότερες ώρες δουλειάς, αλλά στοχευμένη και ποιοτική εργασία. Είναι συνήθεια και τρόπος σκέψης, και κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

    1. Θέτουμε στόχους

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, είναι αυτονόητο πως πρώτα χρειάζεται να ορίσουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι αυτοί γίνονται η δέσμευση στον εαυτό μας, μας δίνουν κατεύθυνση. Χωρίς σαφή στόχο κάθε μέρα, μπορεί να “περιπλανιόμαστε” και να ξοδεύουμε τον χρόνο μας λιγότερο εποικοδομητικά. Όταν όμως είμαστε δοσμένοι στο σχέδιό μας, θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και πώς πρέπει να γίνει.

    2. Γράφουμε λίστες

Όσο συγκεντρωμένοι και να είμαστε στον στόχο μας, το μυαλό μας χρειάζεται πολλές φορές βοήθεια για να βάλει σε τάξη τα πράγματα. Όταν γράφουμε σε ένα σημειωματάριο ή στον υπολογιστή μας, ακόμη και σε μια εφαρμογή στο κινητό μας, αυτά που θέλουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα, αποφορτίζουμε το μυαλό μας και έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των υποχρεώσεών μας. Η προχειρότητα είναι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας, οπότε η δημιουργία ενός προγράμματος είναι το πρώτο βήμα προς την παραγωγικότητα.

    3. Ξεκινάμε από τα δύσκολα

Συχνά αυτό μπορεί να έρχεται σε κόντρα με τις επιθυμίες μας, καθώς είναι πιο δελεαστικό να βγάλουμε από την μέση πρώτα τα πιο εύκολα και ευχάριστα. Είναι όμως τόσο εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή μας με αυτό τον τρόπο, και να μην καταφέρουμε και πολλά μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, μερικές φορές, η ιδέα μιας αποθαρρυντικής εργασίας είναι χειρότερη από την ίδια την εργασία. Όταν έχουμε κάτι δύσκολο μπροστά μας, είναι καλύτερα να το αντιμετωπίζουμε πρώτο όταν αρχίζουμε την μέρα μας, όταν είμαστε φρέσκοι και ορεξάτοι.

    4. Βάζουμε προθεσμίες

Σε γενικές γραμμές είναι αρκετό να θέτουμε έναν στόχο και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτόν, ωστόσο το πραγματικό κίνητρο για την παραγωγικότητα είναι οι προθεσμίες. Μία σταθερή προθεσμία μας βοηθά να μπούμε και να παραμείνουμε σε καλό δρόμο για τα σχέδιά μας. Άλλωστε, όπως λένε, ένας στόχος χωρίς προθεσμία είναι απλώς ένα όνειρο.

    5. Διώχνουμε τους περισπασμούς

Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιήσουμε όλους τους περισπασμούς που εμποδίζουν την συγκέντρωσή μας. Πολλές σελίδες ανοιχτές στον υπολογιστή ταυτόχρονα, μηνύματα στο τηλέφωνο, ειδοποιήσεις που χτυπάνε αδιάκοπα κλπ. Μαθαίνουμε να καταπολεμούμε αυτά που μας αποσυντονίζουν, κι έτσι μαθαίνουμε να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που βάζουν το τηλέφωνό τους σε διαφορετικό δωμάτιο, λειτουργούν καλύτερα από εκείνους που το κρατούν κοντά τους, ακόμα και όταν το βάζουν στην τσέπη ή την τσάντα τους.

    6. Χωρίζουμε έναν μεγάλο στόχο σε μικρότερα σχέδια

Έχουμε την τάση να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους. Μπορεί να αρχίζουμε με εκπληκτικές ιδέες, έπειτα όμως πελαγώνουμε και δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Έτσι δεν ξεκινάμε. Γι’ αυτό λοιπόν είναι καλύτερα να βάζουμε μικρούς στόχους, να κάνουμε ρεαλιστικά σχέδια που σιγά σιγά θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε να πάμε.

Διαβάστε ακόμα: Μικροί στόχοι για Μεγάλο αποτέλεσμα

    7. Ξυπνάμε νωρίς

Οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι στον κόσμο ξυπνάνε από τις 5 το πρωί. Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται βάρβαρο να σηκώνονται αξημέρωτα και να αφήνουν τα ζεστά παπλώματα, όμως εάν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χρόνο. Άλλωστε, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Κι ας είναι και στις 6.

    8. Υιοθετούμε καλές συνήθειες

Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, εκείνος μας το ανταποδίδει. Ο δρόμος για την παραγωγικότητα δεν είναι η πίεση και η εξασθένιση μας μέχρι να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια που θέσαμε. Η καλή διατροφή, η γυμναστική, ένας περίπατος, ο καλός ύπνος, είναι μορφές αυτοφροντίδας και καλές συνήθειες που μας βοηθούν να γίνουμε άμεσα πιο παραγωγικοί.

    9. Καθαρός χώρος, καθαρό μυαλό.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ όμως δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δουλέψω αν ο χώρος μου δεν είναι τακτοποιημένος. Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος μας δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην εργασία μας με ηρεμία και προσήλωση. Κάθε μέρα λοιπόν, ετοιμάζουμε τον χώρο μας φροντίζοντας να έχουμε έτοιμα όλα τα απαραίτητα για την επόμενη μέρα, από υπολογιστή και φορτιστή, μέχρι και στυλό και χαρτί.

    10. Βάζουμε προτεραιότητες

Υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε πιεσμένοι και μπλοκαρισμένοι από τον όγκο της δουλειας που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μερικές φορές μπορεί να μας ωθήσει σε αναβλητικότητα, επομένως χρειάζεται να μάθουμε να βάζουμε προτεραιότητες και να ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας.

    11. Τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες 

Πόσες φορές έχει συμβεί να κάτσουμε να δουλέψουμε και πριν καλά καλά περάσουν 5 λεπτά, πεινάμε, διψάμε, θέλουμε να πάμε στην τουαλέτα κλπ.. Είναι λοιπόν καλό, πριν αρχίσουμε την δουλειά, να αφιερώσουμε ένα δεκάλεπτο για να φροντίσουμε όλες μας τις ανάγκες. Έτσι είμαστε χορτάτοι, καθαροί, ζεστοί ή δροσεροί, ό,τι προτιμάει ο καθένας, με απολαυστικό καφέ δίπλα μας. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε απόλυτα.

    12. Κάνουμε διαλείμματα

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε, είναι να πέφτουμε με τα μούτρα σε μια δουλειά, προσπαθώντας να χωρέσουμε σε μια μέρα την δουλειά μιας εβδομάδας. Αν και πολλοί λειτουργούν καλύτερα σε τέτοιες συνθήκες “πίεσης”, δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει για πολύ, καθώς ακολουθεί το γνωστό burn out. Χρειαζόμαστε διαλείμματα για να ανασάνει το μυαλό και να ξεκουραστεί το σώμα μας, διαλείμματα χωρίς ενοχές και άγχος. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα προγραμματίζουμε σαν κάτι αδιαπραγμάτευτο και σημαντικό, έτσι ώστε να να μην τα παραλείπουμε ποτέ.

    13. Μοιράζουμε δουλειές

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι συγκεντρωτικοί, που θέλουν να περνούν όλες οι ευθύνες από τα χέρια τους έτσι ώστε να γίνονται οι δουλειές “σωστά”. Μέσα σε αυτήν την ομάδα ανήκα κι εγώ μέχρι πρόσφατα! Τελικά κατάλαβα πως όλα γίνονται πιο εύκολα, αλλά και καλύτερα, όταν γίνεται καταμερισμός εργασιών. Μην φοβάστε λοιπόν να μοιράσετε ευθύνες και σε άλλους ανθρώπους που θέλουν να σας βοηθήσουν. Έτσι θα βρεθεί επιπλέον χρόνος για να αφοσιωθεί ο καθένας σε αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει.

Αυτές είναι κάποιες συμβουλές που μπορούν να μας δώσουν μια μικρή ώθηση όταν την χρειαζόμαστε για να πετύχουμε όσα θα θέλαμε στον περιορισμένο χρόνο που έχουμε. Είναι πολύ ευχάριστο και τονωτικό να αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την καθημερινή μας ζωή, με μικρές και καθημερινές αλλαγές.

❤️ Φωτογραφία: William Iven

Newsletter