Κούραση, κόπωση, έλλειψη ενέργειας: υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψεις αυτές τις στιγμές όταν είσαι τόσο κουρασμένος που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Το καλό σενάριο είναι να επανέρχεσαι πλήρως μετά από την μεσημεριανή σιέστα ή έναν καλό βραδινό ύπνο. Αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με το σενάριο που η κούραση επιμένει, συμβαίνει συχνά και διαρκεί πολύ. Αυτό ίσως να είναι σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει.

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι η κόπωση έρχεται μαζί με την ηλικία αλλά πραγματικά αυτό είναι κάτι που δεν οφείλουμε να αποδεχτούμε. Ο καθένας μπορεί να κουράζεται κάποιες φορές, επίσης ίσως η αντοχή μειώνεται με την ηλικία, ίσως να μην κινούμαστε τόσο γρήγορα ή να κουραζόμαστε πιο εύκολα ή να χρειαζόμαστε περισσότερα διαλλείματα αλλά ποτέ δεν πρέπει να είμαστε τόσο κουρασμένοι που να μας είναι εμπόδιο να απολαύσουμε έναν ενεργό τρόπο ζωής

Το αίσθημα της κόπωσης

Η κόπωση μπορεί να μας επηρεάσει με διάφορους τρόπους. Μπορεί να έχουμε  λιγότερη ενέργεια για έντονες δραστηριότητες ή  άσκηση. Μπορεί να έχουμε πρόβλημα συγκέντρωσης ή να παραμείνουμε σε εγρήγορση ή να θυμηθούμε “πράγματα”. Αυτό με τη σειρά του μας κάνει να θυμώνουμε εύκολα και ίσως σε βάθος χρόνου να μας κάνει να απομονωνόμαστε κοινωνικά.

Εάν η κόπωση εμφανιστεί ξαφνικά ή γίνεται πιο συχνή ή έντονη, μπορεί να σχετίζεται με πολλές ιατρικές παθήσεις ή αλλαγές στον τρόπο ζωής και στα επίπεδα του στρες. Μην παραλείψετε να ζητήσετε βοήθεια ή συμβουλές εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα

Προειδοποιητικά σημάδια (μην τα αγνοήσεις)

  • Ξυπνάτε εξαντλημένοι, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο
  • Δεν αισθάνεστε κινητοποιημένος ή όρεξη για να ξεκινήσετε τη μέρα
  • Αδυναμία να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε
  • Ξαφνικές εξάρσεις εξάντλησης που φεύγουνε και ξαναέρχονται
  • Δυσκολία στην αναπνοή.

Πάρε δύναμη

  • Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας τονώσει.
  • Περπάτημα. Μια βόλτα για 10- 15 λεπτά με τα πόδια, σε ρυθμό που αντέχεται βοηθά αρκετά
  • Ύπνος. Έστω και ένας ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος (σιέστα) περίπου 30 λεπτά (και όχι παραπάνω) έχουν δείξει μελέτες ότι έχει θετική επίδραση ανεβάζοντας τα επίπεδα ενέργειας για την υπόλοιπη ημέρα. Φρόντισε όμως να μην είναι αργά το απόγευμα γιατί μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό ύπνο.
  • Σταματήστε το αλκοόλ. Μπορεί πραγματικά να σας εκπλήξει το πόσο καλύτερα μπορεί να αισθάνεστε χωρίς ποτό

Μην παραλείψεις να κάνεις έναν ιατρικό έλεγχο  που μπορεί να εντοπίσει αίτια που προκαλούν κόπωση.

Δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε την κούραση σαν κάτι φυσιολογικό και να επιτρέψουμε να γίνει εμπόδιο να απολαύσουμε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχουν οι επιλογές μας όσο αφορά αλλαγές στο τρόπο ζωής και την επίδραση τους στην υγεία και ευεξία μας συνολικά.

Newsletter