Ηταν τέτοιες μέρες πέρυσι που θυμόμαστε να συζητάμε σε διάφορες παρέες το πόσο μας άρεσε ο αριθμός 2020. Και ενώ κρεμόταν η απειλή του δίσεκτου πάνω από τα κεφάλια όλων, αυτά τα δύο 20άρια το ένα δίπλα στο άλλο έμοιαζαν περισσότερο με μια μεγάλη υπόσχεση. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους όλα τα παραπάνω έσκασαν πάνω μας όπως τα πυροτεχνήματα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς…

Σήμερα, λίγο πριν τη λήξη του δυσοίωνου, τελικά, 2020, όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την 31η Δεκεμβρίου. Σαν ένα φάρμακο, σαν μια λύτρωση, ένα χρονικό σύμβολο απελευθέρωσης από το μεγαλύτερο κακό που χτύπησε ίσως τον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ναι, αυτή είναι η αναλογία του συμβάντος της πανδημίας, έτσι θα αποτυπωθεί στα χρονικά ο COVID-19, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του 2020. Η λαχτάρα αλλά και το χιούμορ που αποτυπώνονται στα social media, σε post και memes που στέλνουν στον αγύριστο τη χρονιά που μόλις τελειώνει, είναι χαρακτηριστικά της συλλογικής επιθυμίας για ελευθερία από ένα μεγάλο κακό. Λογικό και επόμενο, όλο αυτό, θα μου πεις, αλλά και λίγο αστείο, αν το καλοσκεφτείς. Γιατί τα κακά δεν ξορκίζονταν ποτέ έτσι. Και αν θέλεις πραγματικά να αφήσεις πίσω σου κάτι που σε όρισε με τρόπο δραματικό, τότε το πιο έξυπνο που έχεις να κάνεις είναι ίσως να το αποτιμήσεις σε όρους εμπειρίας.

Τι σου έμαθε λοιπόν το 2020; Εξαρτάται. Από το πώς όλα αυτά συνδυάστηκαν με τη δική σου καθημερινότητα. Η οποία θα ήταν, ας πούμε, εντελώς διαφορετική αν εργαζόσουν, σε γραφείο ή στο σπίτι, ή αν δεν εργαζόσουν καθόλου. Αν ήσουν single ή με το σύντροφο και την οικογένειά σου. Αν οι νέες συνθήκες σου επέτρεψαν να διατηρήσεις μέρος της περίφημης “κανονικότητας” ανέπαφο, ή έφεραν τα πάνω-κάτω. Είναι τέτοιες λεπτομέρειες που σίγουρα επηρέασαν το πώς βίωσες αυτή την τόσο διαφορετική, παράξενη χρονιά…

Σίγουρα πάντως υπάρχει κάτι κοινό στην εμπειρία όλων μας. Η αίσθηση του πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στη ζωή ήρθε για να μείνει για τα καλά μέσα μας. Αν υπάρχει μια χρονιά στην οποία η ρήση που θέλει τους θεούς να γελούν όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, αυτή είναι σίγουρα το 2020! Η παρότρυνση όλων όσων ασχολούμαστε, άμεσα ή έμμεσα, με το wellbeing να είσαι όσο πιο παρών στην κάθε στιγμή απέκτησε νέο περιεχόμενο και άλλο βάρος. Η σημασία της αγάπης, της οικογενειακής, της φιλικής, της ερωτικής, τέλος πάντων της αγάπης για τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας και όσους νοιαζόμαστε, χωρίς πολλές περιστροφές και αστερίσκους, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ. Η φροντίδα του εαυτού, γιατί αλίμονο είναι το μόνο που μπορείς να ελέγξεις όταν όλα γύρω σου σωριάζονται, επίσης ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων. Γενικά, μια στροφή στα απολύτως σημαντικά, μεγάλα ζητήματα της ζωής, ήταν η απάντηση των περισσότερων από μας στο τσουνάμι που χτύπησε τις όχθες της ύπαρξής μας.
Και επειδή δεν υπάρχει απολογισμός χρονιάς που να σέβεται το όνομά του χωρίς μια καλή λίστα, ακολουθεί η δική μας, με τα μαθήματα που πήραμε το 2020, για να σου δώσουμε κάτι να σκεφτείς και να εμπνευστείς να φτιάξεις τη δική σου. Γιατί μην ξεχνάς ότι “verba volant, scripta manent” (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν)!:

  • Να φροντίζω τον εαυτό μου καθημερινά. Οι μικρές ρουτίνες ευεξίας χαρίζουν μια αίσθηση σταθερότητας, απαραίτητης όταν η εποχή είναι δύσκολη και απρόβλεπτη.
  • Να μην αγχώνομαι για το μέλλον. Οσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, έλεγαν οι μεγαλύτεροι και είχαν δίκιο. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο παρών στη στιγμή. Ετσι μόνο συνδεόμαστε με τη συμπαντική πραγματικότητα, και με συνεχή εξάσκηση (γιατί είναι κι αυτό μια τέχνη) κάποια στιγμή πετυχαίνουμε μεγαλύτερη εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.
  • Ωραία και απαραίτητα τα πλάνα, αλλά ας κατεβάσω και λίγο τον πήχη. Χωρίς να ξεχνάω τους μεγάλους, σημαντικούς στόχους ζωής, σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά μου ας κάνω στο εξής σχέδια λίγων ημερών. Πραγματοποιούνται πιο εύκολα κι ακόμη κι αν ανατραπούν η ταραχή θα είναι μικρότερη.
  • Να μην αναβάλλω για αύριο αυτό που μπορώ να κάνω σήμερα. Ο χρόνος είναι σχετικό πράγμα, στο εξής δεν τον υποτιμώ, γιατί δεν είναι δεδομένος.
  • Να θυμάμαι να αγαπώ τον εαυτό μου και να του το δείχνω. Είναι το όχημά μου στη ζωή και πλέον έχω αντιληφθεί ότι η ποιότητα αυτής της ζωής είναι ευθέως ανάλογη με τη σχέση που έχω μαζί του.
  • Να μην ξεχνώ να εκφράζω την αγάπη μου στους δικούς μου ανθρώπους. Όπως και ο χρόνος, έτσι κι αυτοί δεν είναι δεδομένοι…
    2020 lessons, 2021 wishes: Let’s stay safe and share the love.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.podiafootcare.com

Newsletter