Δουλεύοντας από το σπίτι : συμβουλές για να μέγιστη παραγωγικότητα, γιατί τα πράγματα, όπως μάλλον έχεις διαπιστώσει είναι πιο περίπλοκα απ’ ότι περίμενες…

Δουλειά από το σπίτι.. Στην αρχή ακούγεται τέλειο, ονειρικό, μία ιδανική κατάσταση που όλοι θα ήθελαν να ζήσουν. Όλη μέρα με τις πυτζάμες, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι με τον υπολογιστή, χωρίς άγχος και χάσιμο χρόνου στους δρόμους. Δεν χρειάζεται να αφήσεις κάπου τα παιδιά, ενώ μπορείς να βρεις χρόνο για να μαγειρέψεις ό,τι θέλεις. Κι έπειτα έρχεται η πραγματικότητα και σε χτυπάει κατακούτελα. 

 Την στιγμή που ετοιμάζεσαι για μια παραγωγική μέρα δουλεύοντας, σε πιάνει μια ξαφνική και ακατανίκητη επιθυμία να τακτοποιήσεις ό,τι ανέβαλες όλες τις περασμένες μέρες, κι ας μην σχετίζεται με τα επαγγελματικά. Ειδικά αν δεν σχετίζεται με τα επαγγελματικά. Διπλώνεις ρούχα, μαγειρεύεις περίπλοκα γεύματα, κάνεις γενική καθαριότητα, βλέπεις σειρες, και άλλα πολλά. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος της ημέρας να μην έχεις ολοκληρώσει ούτε το ένα τρίτο της δουλειάς που έπρεπε να κάνεις. 

Στην πραγματικότητα λοιπόν, όσοι έχουν το γραφείο τους  στο σπίτι, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς τους είναι η συγκέντρωση και η πειθαρχία.

Πόσο εύκολο είναι να βγει κανείς από την λακκούβα του καναπέ και να πιάσει δουλειά στα σοβαρά?

  1. Βάλε ξυπνητήρι

Όταν ξεκινάμε την ημέρα μας από νωρίς έχουμε χρόνο για όλες τις καλές συνήθειες που συνήθως αναβάλλουμε, όπως χουζούρι, πρωινή γυμναστική και καλό πρωινό. Επίσης, ξυπνώντας νωρίς, μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε λίγες στιγμές απόλυτης ηρεμίας πριν σηκωθούμε, κι ενώ το υπόλοιπο σπίτι κοιμάται ακόμη. 

  1. Βγάλε τις πυτζάμες

Όταν ξυπνάμε και είμαστε ακόμη στο ζεστό κρεβάτι με τις άνετες πυτζάμες, είναι πολύ δελεαστικό να μείνουμε ακριβώς όπως είμαστε και να δουλεψουμε στον υπολογιστή κάτω από τα παπλώματα. Δυστυχώς όμως, αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε binge watching αγαπημένων σειρών με συνοδεία μπόλικης ακινησίας και τεμπελιάς. Υποδεχόμαστε την καινούρια μέρα με όρεξη, φροντίζουμε το πρωινό μας λουτρό και ντυνόμαστε με φρέσκα και καθαρά ρούχα, ακόμη κι αν είναι φαρδιές μπλούζες και φόρμες, ξεγελώντας έτσι το μυαλό μας να σκεφτεί ότι ετοιμάζεται να πάει στην δουλειά.

  1. Ετοίμασε (και φάε) πρωινό

 Ακόμη κι αν είσαι από εκείνους που θέλουν μόνο καφέ το πρωί, αν δοκιμάσεις να στρώνεις τραπέζι για ένα πλήρες πρωινό γεύμα για λίγο καιρό, θα λατρέψεις αυτην την διαδικασία. Σου δίνεται η ευκαιρία να πεις δυο κουβέντες με τους δικούς σου, να διαβάσεις λίγες ειδήσεις και να προγραμματίσεις την ημέρα σου ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το γεύμα σου. 

  1. Φτιάξε αυστηρό πρόγραμμα

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν “ελεύθερο” ωράριο, στην ουσία κάθε άλλο παρά ελεύθεροι είναι, κι αυτό γιατί κάθε ώρα που βρίσκονται στο σπίτι μπορεί να θεωρηθεί εργάσιμη. Δημιουργείται έτσι σύγχυση ανάμεσα σε προσωπικές και επαγγελματικές στιγμες και υποχρεώσεις, δυσκολεύοντας αρκετά την καθημερινότητα. Όταν τηρούμε ένα ωράριο ξέρουμε πότε να αρχίσουμε, αλλά και πότε να τελειώσουμε την δουλειά μας κάθε μέρα, θέτοντας έτσι όρια στον εαυτό μας, τους συνεργάτες μας, αλλά και στην οικογένειά μας.

  1. Διαμόρφωσε τον χώρο εργασίας σου

Είναι πολύ σημαντικό όσοι δουλεύουν συστηματικά – ή ακόμη και προσωρινά, από το σπίτι, να έχουν συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Δεν είναι πολύ βολικό να έχουμε απλωμένα χαρτιά στους καναπέδες με παιδιά και κατοικίδια να τριγυρίζουν και να τα ανακατεύουν. Αν δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο – γραφείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας γωνιά στην τραπεζαρία ή στο υπνοδωμάτιο με ένα πρόχειρο τραπέζι. Έτσι έχουμε όλα τα απαραίτητα για την δουλειά μας συγκεντρωμένα και τακτοποιημένα, ώστε να ξεκινήσουμε χωρίς περισπασμούς.

  1. Κάνε διάλειμμα

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνουμε διαλείμματα, ίσα ίσα ενισχύουμε τη συγκέντρωση και την όρεξή μας για δουλειά.  Όσο εύκολο κι αν ακούγεται, υπάρχουν φορές που είμαστε τόσο απορροφημένοι, αγχωμένοι ή απλά θέλουμε να τελειώσουμε επιτέλους αυτό που έχουμε ξεκινήσει, και δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πάρει μια ανάσα. Εκεί είναι που χρειαζονται 5 – 10 λεπτά για μια κούπα φρέσκο καφέ, ή κάνοντας απολύτως τίποτα, ώστε να γίνει η “επανεκκίνηση”.

  1. Εκσυγχρονίσου

Μία από τις δυσκολίες της εργασίας από το σπίτι είναι οι επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα και τους συνεργάτες, αλλά και με τους πελάτες. Η καλή επικοινωνία είναι βασικό εργαλείο για τις εξ αποστάσεως συνεργασίες ώστε να υπάρχει σωστή συνεννόηση, αλλά και για να αποφεύγονται λάθη και παρεξηγήσεις. Υπάρχουν πολλές εύχρηστες εφαρμογές και προγράμματα για επαγγελματίες, αλλά και ψηφιακά εργαλεία τα οποία είναι ιδανικά για εργασία από το σπίτι.

  1. Θέσε στόχους και προθεσμίες

    Θέτοντας ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους και προθεσμίες σχηματίζεται ένα χρονοδιάγραμμα που βοηθά να μείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας. Με άλλα λόγια ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πότε πρέπει να γίνει. Οι στόχοι όμως πρέπει να βρίσκονται στην σφαίρα του πραγματικού, να είναι ρεαλιστικοί και να μην ζητάμε από τον εαυτό μας να καταφέρει το ακατόρθωτο, γιατί αυτό μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει.

  1. Φτιάξε την ρουτίνα σου

 Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα, σχηματίζουν ένα μοτίβο καθημερινότητας, συνήθειες και οδηγίες για να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και συνάμα πρακτικοί. Η σημασία της ρουτίνας για έναν άνθρωπο, από την βρεφική κιόλας ηλικία, είναι πολύ μεγάλη, καθώς μας “υπενθυμίζει” την κατεύθυνση που έχουμε δώσει στον εαυτό μας, μας προσφέρει ασφάλεια και ισορροπία. Διαμορφώνοντας λοιπόν την καθημερινή μας ρουτίνα, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική, ακόμη και σε δύσκολες μέρες και εποχές, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε, ούτε να προβληματιστούμε. Απλά ξέρουμε.

Newsletter