Τον κορωνοϊό τον ξέρουμε. Είναι όμως και ένας ακόμη ιός που θέλει την προσοχή μας.

Μέχρι τώρα, έχετε ακούσει για το COVID-19 και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια υγεία. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με συγκλονιστικές ιστορίες σχεδιασμένες να προσελκύσουν την προσοχή, ο coronavirus είναι πραγματικός και θα πρέπει να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις με βάση έγκυρα δεδομένα. ΠΡΟΣΟΧΗ από πού ενημερωνόμαστε. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CDC για πληροφορίες, αλλά μην ακούσετε τον οποιονδήποτε έγινε χτες γιατρός από το Google.

Tαυτόχρονα, όμως, υπάρχει ένας άλλος ιός που εξαπλώνεται. Ο άγχος- “ιός”. Ο ιός του φόβου και του άγχους γιατί ανταποκρινόμαστε σε κατάσταση που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή, κατάσταση που δεν έχουμε τον έλεγχο. Όταν συνδυάσουμε τα χειρότερα σενάρια από την τηλεόραση με το ακραίο επίπεδο αβεβαιότητας και το μεταδώσουμε με την ταχύτητα των κοινωνικών δικτύων, τότε το άγχος μπορεί και να φτάσει σε επίπεδα πανικού.

Εάν εσείς ή αγαπημένοι σας νιώθετε ότι επηρεάζεστε από το άγχος, θα θέλαμε να βοηθήσουμε. Εδώ είναι τρία εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σήμερα:

  1. Όταν κατανοήσουμε πως ο εγκέφαλός μας αντιδρά και γνωστικά επεξεργαστούμε τι συμβαίνει με το άγχος τότε έχουμε καταφέρει εν μέρει να το ελένξουμε. Η ουσία είναι ότι όταν έχουμε ελλιπείς πληροφορίες- όπως τώρα, που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει σε ένα μήνα- το μυαλό μας προσπαθεί να συμπληρώσει τα κενά, βγάζοντας συμπεράσματα (τα οποία, πιθανότατα δεν είναι και σωστά). Όλη αυτή η αβεβαιότητα μας προκαλεί άγχος, αφού χάνουμε τον έλεγχο από τα πράγματα που είναι δομικά για την επιβεβαίωση. Ανάλογα με την ψυχολογία του, ο καθένας θα νιώσει ενοχές, πανικό, απογοήτευση, απελπισία, συναισθήματα που είναι όλα επιβαρυντικά στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη ψυχολογία που έχουμε.
  2. Πρακτικές τεχνικές για τη μείωση του στρες βασισμένες στο  Σύστημα HeartMath:   Είναι ένα αυθεντικό και μοναδικό πρόγραμμα με μεγάλο επιστημονικό υπόβαθρο που έχει δοκιμαστεί σε νοσοκομείο, αστυνομία και πυροσβεστική σώματα με αυξημένη αβεβαιότητα και απρόοπτα και έχει βοηθήσει να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα μας. Σε δύσκολες περιόδους χρειαζόμαστε ποιότητες της καρδιάς που όλοι έχουμε, τώρα είναι η ευκαιρία να τις αφυπνίσουμε και να τις δυναμώσουμε. Η Τεχνική Καρδιακής Αναπνοής™ είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο αυτορρύθμισης για μείωση της απώλειας ενέργειας, που εμποδίζει άμεσα μια αντίδραση στρες. Είναι το πρώτο βήμα για τη μετακίνηση σε μια πιο συνεκτική κατάσταση, κατάσταση συναισθηματικής ουδετερότητας που μπορούμε να παρατηρούμε. Στη θέση του παρατηρητή έχουμε μεγαλύτερη διάυγεια και πρόσβαση στην “μεγάλη” εικόνα. Η τεχνική είναι απλή:Εστιάστε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς. Φανταστείτε ότι η αναπνοή σας ρέει μέσα και έξω από την καρδιά ή την περιοχή του θώρακα, αναπνέοντας λίγο πιο αργά και βαθύτερα απ’ ό,τι συνήθως.Συμβουλή: Εισπνεύστε 5 δευτερόλεπτα, εκπνεύστε 5 δευτερόλεπτα (ή με όποιο ρυθμό νιώθετε πιο άνετα). Στρέφοντας την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς. καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε και να αποκτήσετε συνοχή.
  3. Μεταμορφώστε την κατάσταση βρισκοντας την ευκαιρία που αυτή κρύβει. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι έχω ταλέντο να βρίσκω πάντα το θετικό σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι όμως δεν είμαστε αποκλεισμένοι από την ζωή. Ας μην μείνουμε σπίτι από ανάγκη αλλά από επιλογή. Και ας το κάνουμε με αγάπη. Επειδή από επιλογή αγαπάμε τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο και χαμογελάμε στη ζωή. Έχουμε μια ευκαιρία όλοι να ρίξουμε τους ρυθμούς μας. Να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε. Ίσως αφήσουμε την φαντασία μας να ομορφύνει την ζωή μέσα στο σπίτι. Να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς και την οικογένειά μας. Να σκαρφιστούμε παιχνίδια, να επικοινωνήσουμε σε βαθύτερο επίπεδο… ίσως ανακαλύψουμε καινούργια παιχνίδια με τα παιδιά μας, με τον/ην σύντροφό μας…ίσως καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και την υγεία μας… ίσως μπορέσουμε να μας ακούσουμε και να οργανωθούμε, αναστοχασμός. Ανάπτυξη μέσα στο  κύτταρό μας. Η ζωή μας στέλνει προκλήσεις για να πάρουμε μαθήματα και γνώση. Οι προκλήσεις είναι αφύπνιση.

 

Παρακαλώ, μείνετε ασφαλείς, ακολουθήστε τις οδηγίες του CDC και προωθήστε αυτό το μήνυμα σε οποιονδήποτε αγωνίζεται με άγχος. Έτσι και αλλιώς αποδεικνύεται πως οι δικές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο σε μεγάλη ακτίνα γύρω μας.

Photo by Esther Driehaus on Unsplash

Newsletter