Τα παλιάάά χρόνια, που ζούσα ακόμη με τους γονείς μου, όταν η μητέρα μου πήγαινε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, συνήθως ξεχνούσε πάνω από τα μισά πράγματα. Θυμάμαι μία φορά που είχε ξεχάσει κάτι “πολύ σημαντικό” που της είχα ζητήσει, καμιά τσίχλα ή κάποια τέτοια βλακεία, την κατηγόρησα ότι είναι αφηρημένη, αδιάφορη και άλλες τέτοιες εξυπνάδες. Πού να φανταστώ εγώ και το άκρως προστατευμένο μου μυαλό, ότι ενώ η μοναδική μου έγνοια ήταν η τσίχλα, στο μυαλό της μητέρας μου έπαιζαν άλλα τρία εκατομμύρια πράγματα ταυτόχρονα? Τώρα καταλαβαίνω. Συγγνώμη μαμά.

Όταν ήμασταν μικροί, περιμέναμε με αγωνία να περάσουν τα χρόνια, να μεγαλώσουμε και να γίνουμε επιτέλους ανεξάρτητοι (στο σημείο αυτό γελάω υστερικά). Πού να ξέραμε πως τότε ήμασταν άρχοντες σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες που κουβαλάει η ενήλικη ζωή? Βέβαια, μας τα έλεγαν οι γονείς μας και οι απανταχού ξερόλες θείοι και θείες σε κάθε ευκαιρία, εμείς όμως τους είχαμε παντελώς γραμμένους.

Το μεγαλύτερο μέρος των “μεγάλων” μου χρόνων έως τώρα το πέρασα με ατελείωτες καθημερινότητες, με το μυαλό τόσο γεμάτο από σκόρπιες σκέψεις που ήταν έτοιμο να σκάσει. Κάθε μέρα έτρεχαν υποχρεώσεις του σπιτιού, των παιδιών, της δουλειας, οι κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα κατέκλυζαν τον νου μου προβληματισμοί για το αν χειρίστηκα σωστά τις σχέσεις και τις καταστάσεις.

Πολλές φορές ξεχνούσα τι ήθελα να πω, στην κυριολεξία έχανα τα λόγια μου. ‘Άλλοτε πάλι, ξεχνούσα πού ήθελα να πάω και τι ήθελα να κάνω, έχοντας όμως το επίμονο και ενοχλητικό αίσθημα της εκκρεμότητας, ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Σε γενικές γραμμές επικρατούσε η απόλυτη σύγχυση στο νου μου, γεγονός που προκάλεσε άλλα προβλήματα, όπως ανεξέλεγκτο και καθηλωτικό άγχος. Σε εκείνο το σημείο είπα ΣΤΟΠ, και άρχιζα να εφαμόζω το  «mind decluttering»


Το mind decluttering είναι μια μια διαδικασία απελευθέρωσης των σκέψεων μας από όλες αυτές μη σημαντικές έγνοιες που μας επιβαρύνουν καθημερινά.


Bέβαια το mind decluttering δεν είναι κάτι απλό. Γι’ αυτό σας γράφω μερικές συμβουλές για το να εφαρμόσετε αυτό το ξεκαθάρισμα(mind decluttering) εύκολα και με απλά βήματα.

Ξεκαθάρισμα του μυαλού

Το ξεκαθάρισμα του χώρου είναι για μένα διαδικασία απελευθερωτική. Αδειάζω ντουλάπια και συρτάρια από τα πάντα, ξεχωρίζω αυτά που είναι σημαντικά και τα τακτοποιώ οργανωμένα, ενώ ξεφορτώνομαι τα άχρηστα αντικείμενα. Όταν λοιπόν παρατήρησα ότι το μυαλό μου έχει καταντήσει χωματερή, αποφάσισα ότι πρέπει να εφαρμόσω αυτήν την διαδικασία και στον ίδιο μου τον εαυτό. Να καθαρίσω τις σκέψεις μου, να τις οργανώσω και να πετάξω ό,τι είναι ανεπιθύμητο. Κάπως έτσι δηλαδή εφαρμόζεις το mind decluttering στην πράξη.

Μην δίνεις σημασία

Ίσως το βασικότερο βήμα προς το ξεκαθάρισμα του μυαλού είναι να μάθουμε να προσπερνάμε κάποια πράγματα. Να σταματήσουμε να ενοχλούμαστε από τα μικρά και ανούσια, αλλά άκρως βασανιστικά ερωτήματα της κατηγορίας “γιατί μου μίλησε έτσι, λες να ενοχλήθηκε από αυτό που είπα, γιατί το είπε αυτό” κτλ. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο ήρεμοι θα είμαστε.

Άσε το παρελθόν να φύγει

Είναι δύσκολο, το ξέρω. Το παρελθόν μας ορίζει, μας δίνει την ταυτότητά μας. Όταν όμως μένουμε προσκολλημένοι και αναμοχλεύουμε τα παλιά μας λάθη, τις χαμένες ευκαιρίες, τις κακίες, τις καταστάσεις που μας έχουν πληγώσει, απλώς χάνουμε τον ύπνο μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ξεπερνώντας τα βάρη του παρελθόντος και συγχωρώντας τον εαυτό μας και τους άλλους, έρχεται η λύτρωση και η γαλήνη στην ψυχή και στο μυαλό

Κάνε τις επιλογές σου

Έχει φτάσει πλέον η στιγμή για να πούμε μερικά ηχηρά “όχι”. Όχι σε συναναστροφές με ανθρώπους που δεν μας αρέσουν. Ακόμη κι αν είναι ένα άτομο ανάμεσα σε πέντε που αγαπούμε. Όχι σε μια κοινωνική υποχρέωση, που κάθε άλλο παρά υποχρέωση είναι, και στην οποία δεν θέλουμε να παραστούμε. Σίγουρα όχι σε μια πρόσκληση από αγαπημένους φίλους ενώ είμαι ρετάλι από την κούραση. Όχι σε ένα πολύωρο τηλεφώνημα με φίλους ή συγγενείς όταν θέλω να παρακολουθήσω την σειρά μου. Όχι, όχι, απλά όχι. Σε πράγματα που μέχρι τώρα έλεγα ναι και μου κόστιζαν χρόνο, χρήμα, και πάνω απ’όλα ηρεμία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνουμε τις επιλογές μας και να τις ακολουθούμε χωρίς ενοχές. Εφόσον βέβαια δείχνουμε και τον δέοντα σεβασμό πάντα.

Καθαρό σπίτι – Καθαρό μυαλό

Ο ακατάστατος χώρος οδηγεί σε ακατάστατη σκέψη. Ένα δωμάτιο γεμάτο με πολλά αντικείμενα δίνει υπερβολικά ερεθίσματα στο μυαλό. Ειδικά όταν είναι πεταμένα εδώ κι εκεί. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα. Τακτοποιώντας τα πράγματά μας και υιοθετώντας έναν πιο μινιμαλιστικό και απλό τρόπο ζωής, δίνουμε χώρο στο μυαλό να ανασάνει.

Κράτα σημειώσεις

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια και το μυαλό. Εφαρμογές, προγράμματα στον υπολογιστή, ακόμη και το κλασικό και αγαπημένο χαρτί και στυλό, για όλες εκείνες τις μικρές και σημαντικές πληροφορίες της ημέρας μας. Αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις, ραντεβού, ακόμη και διάφορες ιδέες για την δουλειά που μας έρχονται ξαφνικά.  Δεν είναι ανάγκη να αποθηκεύουμε τα πάντα στο μυαλό μας.

Κάνε ένα βήμα πίσω 

Οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων. Να περνούν δηλαδή όλα από τα χέρια τους. είναι σίγουρο ότι έτσι θα χάσουν την μπάλα και μαζί με αυτήν, τον έλεγχο.

Μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας και να τους αναθέσουμε διάφορες υποχρεώσεις, ελαφρώνοντας το πρόγραμμά μας και ταυτόχρονα τις έγνοιες μας. Είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να μην γίνουν όπως τα θέλουμε εμείς, υπάρχει περίπτωση όμως να γίνουν και πολύ καλύτερα.

Ένα πράγμα την φορά

Πόσες φορές έχει τύχει να μιλάμε στο τηλέφωνο, να μαγειρεύουμε, να γράφουμε μήνυμα στο κινητό, όλα την ίδια στιγμή? Η συνεννόηση ελλιπής, το φαγητό ανάλατο ή λύσσα και το μήνυμα ανορθόγραφο και σε λάθος παραλήπτη. Το καλύτερο θα ήταν να ασχολούμαστε με ένα πράγμα κάθε φορά. Έτσι δίνουμε όλη μας την συγκέντρωση και προσοχή.

Περιορισμός ερεθισμάτων

Όπως οι πολλαπλές εργασίες, έτσι και τα πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα, εμποδίζουν την συγκέντρωση και μπερδεύουν το μυαλό. Η αναμμένη τηλεόραση παρέα με το τηλέφωνο και τον υπολογιστή προκαλούν ένα χάος πληροφοριών που είναι αδύνατον να επεξεργαστεί το μυαλό.

Αυτόματος πιλότος

Λένε πως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν θέλουν να ξοδεύουν χρόνο, ενέργεια και σκέψη για τα πολύ απλά πράγματα της καθημερινότητας, όπως για το τι θα φάνε ή τι θα φορέσουν. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζουν αυστηρά τις επιλογές τους στην διατροφή τους και το ντύσιμό τους, έτσι ώστε να κανουν τις κινήσεις αυτές αυτόματα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη (κάτι σαν τον Sheldon στο The Big Bang Theory)  Για να μην απασχολούμε το μυαλό μας καθημερινά με αυτές τις “λεπτομέρειες”, μπορούμε πολύ απλά να κάνουμε ένα εβδομαδιαίο σχέδιο σε ότι απαιτεί προγραμματισμό. Λίγο πιο ευέλικτο από του Sheldon βέβαια. 

Επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται

Η αναβλητικότητα είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε πολύ καλά. Χαμένες προθεσμίες, άγχος, δικαιολογίες στον εαυτό μας και τους άλλους. Λες και δεν έχουμε ακούσει ποτέ για τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Τέλος λοιπόν οι αναβολές, παίρνουμε αποφάσεις και αναλαμβάνουμε δράση αποφασιστικά. Διαφορετικά πρεπει να βρούμε φρέσκιες και πιστευτές δικαιολογίες.

Βάλε προτεραιότητες

Τίποτα δεν φέρνει τόση σύγχυση στο μυαλό όσο οι ατελείωτες λίστες με υποχρεώσεις. Όσα πράγματα κι αν πρέπει να κάνουμε, χρειάζεται να δεχτούμε το γεγονός ότι μπορεί να μην καταφέρουμε τα πάντα. Επομένως, βάζοντας προτεραιότητα σε ορισμένα από αυτά, μπορούμε να τα φέρουμε σε πέρας γνωρίζοντας πως η προσοχή μας θα είναι στραμμένη σε αυτά.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι το καλύτερο μέσο για να επιτύχουμε το ξεκαθάρισμα του μυαλού. Είναι μια μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με την βαθιά χαλάρωση και τεχνικές αναπνοής, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την ευεξία και την απόλυτη ηρεμία.

Άνοιξε την καρδιά σου

Μίλησε σε έναν αγαπημένο φίλο, στον σύζυγο, στον σύντροφο ή στους γονεις μας για τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σου. Έτσι, μοιραζόμαστε ένα κομμάτι των συναισθημάτων μας που συσσωρεύεται και αυτομάτως αισθανόμαστε μεγάλη ανακούφιση. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά. Να πάρουμε μια δεύτερη γνώμη για τα πράγματα.

Ξεκουράσου

Όσες υποχρεώσεις και τρέξιμο να έχουμε μέσα στην ημέρα, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε λίγο χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση.  Ένας περίπατος, ένα μισάωρο με μουσική, ένας υπνάκος. Οτιδήποτε ευχαριστεί τον καθένα. Λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για να κατεβάζουμε ρολά και να καθαρίζει απόλυτα το μυαλό από όλες τις έγνοιες.

 

Το ξεκαθάρισμα του μυαλού μας ή αλλιώς mind decluttering είναι μια διαδικασία απελευθέρωσης, κάθαρσης. Και αυτό γιατί ο νους μας είναι η προέκταση της ψυχής μας, και η ψυχή μας έχει αποτυπωμένη ολόκληρη την ζωή μας στις σελίδες της. Κουβαλάει όλες μας τις σκέψεις και τις ανησυχίες, όλες τις αναμνήσεις, καλές και άσχημες. Χρειάζεται λοιπόν χώρο, αέρα να ανασάνει και χρόνο να αποφασίσει το ίδιο τι θέλει να κάνει, τι θέλει να σκεφτεί. Και όταν δώσουμε στον νου μας τον χώρο που χρειάζεται, μπορεί να μας καταπλήξει με τα νέα του ταξίδια.

❤️Φωτογραφία από: Marekuliasz

 

 

Newsletter