Ορισμένα φυτά δεν είναι μόνο ωραία από διακοσμητικής άποψης, αλλά και πολύτιμα σε επίπεδο υγείας και ευεξίας. Βάζοντάς τα στο σπίτι σας, μπορείτε να κάνετε πιο καθαρό τον αέρα που αναπνέετε, αλλά και να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας του χώρου.

Οι ατμοί από το μαγείρεμα, το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τον αναμμένο φούρνο, τα πτητικά υπολείμματα από τα προϊόντα καθαρισμού, η φορμαλδεΰδη που απελευθερώνεται από τα ξύλινα έπιπλα… Πρόκειται για βλαβερές ουσίες που συναντώνται σε κάθε κουζίνα. Για την εξουδετέρωσή τους συστήνονται φυτά όπως η φτέρη, το χλωρόφυτο και η δράκαινα, που έχουν ανάγκη από υγρασία και η τοποθέτησή τους ταιριάζει στην κουζίνα, όπου οι υδρατμοί από τον βρασμό υγραίνουν τον αέρα και η θερμοκρασία είναι συνήθως πιο υψηλή.

Κατά του μονοξειδίου του άνθρακα και της φορμαλδεΰδης δρα κυρίως το χλωρόφυτο, ένα διακοσμητικό φυτό που δίνει χρώμα στο χώρο. Είναι ποώδες, προέρχεται από τη Νότια Αφρική και παράγει λευκοπράσινα ανθάκια. Κατά της φορμαλδεΰδης δρα και η φτέρη της Βοστόνης, το πιο κοινό, διαδεδομένο, ανθεκτικό και διακοσμητικό είδος φτέρης. Είναι ένα φυτό πάντα πράσινο που ανήκει στην οικογένεια των πολυποδιίδων. Εξελίσσεται σε θάμνο με τρυφερά φύλλα λαμπερού πράσινου χρώματος. Έχει ανάγκη από διάχυτο φως, σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία στα φύλλα του, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το ψεκάζετε με νερό 3-4 φορές τη μέρα. Τέλος, απλή, διακριτική και ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανανέωση του αέρα είναι η δράκαινα, η οποία μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα σε ύψος και γι’ αυτό θα πρέπει να κλαδεύεται με επιμέλεια.

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε από το https://ygeiaevexia.gr/nature/1290-poia-fyta-stamatoyn-molynsi-tis-kouzinas

Newsletter