Αποφασίσαμε τον Φεβρουάριο να τον αφιερώσουμε στη σύνδεση, αυτή που επιδιώκουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους φυσικά. Και αυτό μας δίνει  μια καλή ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το δεντράκι της καλής ζωής. Τα κλαδιά αφορούν τους τομείς του τρόπου ζωής μας και τη σύνδεσή μας με αυτούς.. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο τρόπος ζωής μας και οι επιλογές μας είναι αυτές που αφορούν όχι μόνο το πόσα χρόνια θα ζήσουμε αλλά και το πόσο καλά θα ζήσουμε. Οι περισσότερες ασθένειες συνδέονται γιατί οι αιτίες αλλά και η πραγματική θεραπεία κρύβεται στον τρόπο ζωής μας. Η ποιότητα της ζωής μας είναι στο χέρι μας και αφορά δράσεις και επιλογές που συνειδητά μπορούμε να κάνουμε στους παρακάτω τομείς

Ας δούμε λοιπόν τα “κλαδάκια” αυτού του δέντρου, τους παράγονες που συνθέτουν την ευεξία μας:

Φυσική δραστηριότητα: όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα.

Διατροφή:  φάε αληθινό φαγητό, όχι πολύ και κυρίως φυτικές πηγές

Καταχρήσεις: έλεγξε το τσιγάρο και την κατανάλωση αλκοόλ

Ύπνος: ο κανόνας 7-9 ωρών συνεχούς, βραδινής, ποιοτικής ξεκούρασης

Διαχείριση Άγχους: διαλογισμός, ενσυνειδητότητα, άσκηση, σχέσεις αγάπης

Υγιής σχέσεις με τους άλλους: οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά και αγελαία όντα, φτιαγμένοι να ανήκουμε σε ομάδες. Η σύνδεση είναι ανθρώπινη ανάγκη και σημαίνει ότι αισθάνομαι ότι αποτελώ μέρος μιας μεγαλύτερης ενότητας και συνεισφέρω σε αυτή πράγμα που δημιουργεί μια αίσθηση νοήματος και ικανοποίησης.

Αυτό είναι και το κλαδάκι που θα ασχοληθούμε αυτό τον μήνα. Αρχικά το να δίνω αγάπη στον εαυτό μου είναι το πρώτο που χρειάζεται να συμβεί. Βλέπεις αν δεν είμαι σε σύνδεση με εμένα δεν μπορώ να είμαι με κανέναν άλλο. Αν δεν δομήσω το εγώ μου, δεν μπορώ να προχωρήσω σε ουσιαστική σύνδεση με κανέναν. Αν δεν μάθω να δίνω πρώτα σε εμένα δεν μπορώ να δώσω στους άλλους.

Τα ανθρώπινα όντα γεννιόμαστε και είμαστε καλωδιωμένοι με ζεστασιά και τρυφερότητα. Το σύστημα προσκόλλησης που υπάρχει στα θηλαστικά μας προδιαθέτει να είμαστε καλοί, ευγενικοί και να νοιαζόμαστε. Όταν συνδεόμαστε με τον άλλον (φίλο, σύντροφο, παιδί, κατοικίδιο)  και αισθανόμαστε ασφάλεια, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που μας κάνει να νοιώθουμε τρυφερότητα και εμπιστοσύνη. Η ορμόνη της αγάπης λοιπόν και μια ιστορία για τη δύναμη της σύνδεσης σαν πρόλογο για το μήνα μας

Η ιστορία της θεραπευτικής αγκαλιάς αφορά δύο δίδυμα που γεννήθηκαν αρκετά πρόωρα. Μετά τον τοκετό τα δίδυμα χωρίστηκαν σε διαφορετικές θερμοκοιτίδες και έλαβαν φροντίδα εκεί. Μετά από λίγες μέρες, το ένα μωρό τα πήγαινε εξαιρετικά καλά, το βάρος του αυξανόταν και οι ζωτικές του ενδείξεις το έδειχναν απόλυτα υγιές. Το άλλο αδερφάκι δυστυχώς οι γιατροί του έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει. Κάθε μέρα μαράζωνε και όταν οι ενδείξεις του ήταν πολύ άσχημες μια νοσοκόμα σκέφτηκε να το τοποθετήσει δίπλα στο δυνατό δίδυμο αδερφάκι του για τελευταία φορά. Τότε αγκαλιάστηκαν. Σύντομα οι ζωτικές ενδείξεις σταθεροποιήθηκαν και τα δύο μωρά άρχισαν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν μαζί. Αυτή είναι η δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης λοιπόν.

Newsletter