Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μια αγκαλιά μπορεί να κάνει τη διαφορά.;;

Όσο μεγαλώνει κανείς, αντιλαμβάνεται την έννοια του χρόνου που περνά. Κατανοεί ότι ζωή είναι ένα τεράστιο δώρο, το πόσο πολύτιμες είναι οι στιγμές. και θέλει να ζήσει με γαλήνη, ευτυχία και τους ανθρώπους που αγαπά.

Και η αγάπη κρύβεται στις αγκαλιές. Σε εκείνες τις σφιχτές αγκαλιές. Εκείνες που τίποτα δεν σε χωρίζει από τον άλλον, που για λίγες πολύτιμες στιγμές αισθάνεσαι πως όλα είναι υπέροχα. Πως κανείς δεν μπορεί να σε πειράξει, να σε βλάψει ή να σε νικήσει. Ακόμη λοιπόν κι αν δεν λύνει τα προβλήματά μας, μία αγκαλιά σίγουρα φτιάχνει την μέρα μας.

Οι αγκαλιές μετράνε…

Η ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος Virginia Satir υποστηρίζει ότι για την ακρίβεια τις χρειαζόμαστε.  “χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να εξελιχτούμε”. Η πολύ γνωστή πλέον άποψή της, έχει στηριχθεί και από άλλους επιστημονικούς κλάδους. Έρευνες έχει αποδείξει ότι οι αγκαλιές μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος, ενώ βελτιώνουν την μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως κατά την διάρκεια μίας αγκαλιάς πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του άγχους) και αυξάνεται η οξυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης). Η σωματική επαφή παράγει την σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία με την σειρά της ρυθμίζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της ορμόνης που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Μία κλινική, και ταυτόχρονα υπέροχα κατανοητή επεξήγηση για την σημασία της αγκαλιάς για τον οργανισμό και την ψυχική μας κατάσταση.

Έτσι λοιπόν εξηγείται πώς κάθε φορά που μια μητέρα αγκαλιάζει το παιδί της, ένας άνδρας την σύντροφό του, ένας άνθρωπος το κατοικίδιό του, αισθάνεται απεριόριστη ασφάλεια, έστω και  για λίγες στιγμές. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλωθεί η χαρά, ο ενθουσιασμός , η αγάπη, ο έρωτας, η στήριξη σε δύσκολες στιγμές, η παρηγοριά. Είναι το καλύτερο φάρμακο για τις στιγμές που οι φόβοι μας παραλύουν, για να ανακουφιστεί η ψυχή μας και  να προσφέρουμε ζεστασιά.

Υπάρχουν μέρες γεμάτες απογοήτευση και άγχος, με ανησυχίες και σημαντικά προβλήματα που ίσως να φαίνονται απροσπέλαστα. Υπάρχουν επίσης μέρες χαρούμενες, που τα πράγματα πάνε καλά και αισθανόμαστε μεγάλη χαρά. Κι ενώ κυκλοφορούν κάποιες κυνικές θεωρίες που υποστηρίζουν πως σε αυτήν ζωή είμαστε μόνοι, η αλήθεια είναι πως την αξία στην καθημερινότητά μας την δίνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας και η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον. 

❤️ Φωτογραφία: Anastasia Sklyar

Newsletter