Πόσες φορές δεν έχω ακούσει να αδικούν το διάβασμα και να το κατηγοριοποιούν σαν ανούσια και βαρετή δραστηριότητα. Σα μητέρα ενός μωρού κοριτσιού, δράττω αυτή την ευκαιρία. Έτσι θέλω να μιλήσω γιατί είναι απαραίτητο να διαβάζουμε στα παιδάκια μας από πολύ μικρή ηλικία.

Διαβάστε ακόμα: Σχέση μητέρας – κόρης, ένας ιδιαίτερος δεσμός!

Κατά τους πρώτους μήνες τις ζωής του, το βρέφος αναζητά τη φωνή της μητέρας του. Μάλιστα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στανφορτ φανερώνει πως η φωνή της μητέρας στην συναισθηματική ανάπτυξη του, έχει αντίστοιχη αξία με αυτή του θηλασμού.

Πέρα από την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού η ανάγνωση ενός βιβλίου μαθαίνει στο παιδί να παρατηρεί. Αυτή η συνδυασμένη προσοχή παιδιού γονέα αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Ίσως όμως το καίριο από όλα τα επιχειρήματα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω είναι αυτό: “Μαθαίνει στο παιδί να αγαπάει τα βιβλία”. Τα βιβλία και το διάβασμα είτε για εκπαιδευτικούς είτε για ψυχαγωγικούς λόγους θα είναι κομμάτι της ζωής του παιδιού μας μεγαλώνοντας.

Αυτό που μπορούμε και θα τολμήσω να πω οφείλουμε να κάνουμε σα γονείς, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν ή έστω να μη μισήσουν τη διαδικασία του διαβάσματος. Είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε αυτό το εφόδιο.

Όμως τι βιβλία είναι αυτά που μπορούμε να διαβάσουμε όμως σε βρέφη;

Τα πιο κατάλληλα είναι τα βιβλία μικρού μεγέθους από παχύ και ανθεκτικό χαρτί. Ακόμα τα πλαστικά από μη τοξικό υλικό ή με ύφασμα που πλένεται. Αυτά με το πανί διευκολύνουν τα βρέφη ώστε να γυρίζουν τις σελίδες μόνα τους.

Εάν το βρεφάκι σας είναι έως 4 μηνών επιλέξτε βιβλία ή κάρτες με ασπρόμαυρες σελίδες (μεντεσοριανή μέθοδος). Αυτά τα χρώματα έχουν έντονη αντίθεση μεταξύ τους. Επίσης είναι τα μόνα χρώματα που μπορεί να διακρίνει το  βρέφος σε αυτή την ηλικία.

Εάν είναι 4 μηνών και άνω επιλέξτε βιβλία με έντονα χρώματα, απλά περιγράμματα, με λιτά και καθαρά σχήματα. Ακόμα βιβλία με εικόνες οικείων αντικειμένων όπως μπάλες, πιάτα, κουτάλια, κα.

Ένα τεράστιο συν στη διαδικασία είναι αν τα βιβλία είναι δια δραστικά για τα βρέφη. Διαλέξτε βιβλία λοιπόν με ειδικές πτυχές ή κουμπιά, βιβλία με μουσική η που προφέρουν λέξεις, ακόμα και βιβλία με καθρέφτες ή διαφορετικές υφές.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έξτρα διασκεδαστικές στιγμές με τα μικράκια σας επιλέξτε πτυσσόμενα βιβλία με παραστάσεις που στο άνοιγμα τους θα εκπλήξουν και θα εντυπωσιάσουν το μικρό σας. Τέλος μια και πλησιάζει το καλοκαίρι τα αδιάβροχα βιβλία για παιχνίδι στο νερό θα ήταν μια ακόμα υπέροχη επιλογή.

Μπαμπάδες και μαμάδες εφοδιαστείτε ανάλογα και προετοιμαστείτε να περάστε όμορφες στιγμές με τα παιδάκια σας. Για αυτό μην διστάσετε και πάρετε ένα βιβλίο για να τους αφηγηθείτε ιστορίες που εξάπτουν κάθε φαντασία.

❤️ Φωτογραφία: Picsea

Newsletter