Όπως είναι γνωστό πως το αλάτι περιέχει σημαντικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Παρόλα αυτά οι διατροφικές συστάσεις υποδεικνύουν να καταναλώνουμε περίπου 6γρ αλατιού την ημέρα. Οποιαδήποτε πρόσληψη περισσότερης ή λιγότερης ποσότητας αλατιού ενδεχομένως να επιφέρει προβλήματα.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά…να σ’ αγαπώ σαν το αλάτι;;

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε 8 γευστικές ιδέες με τις οποίες μπορείτε να  αντικαταστήσετε το αλάτι στη διατροφή σας, χωρίς όμως το φαγητό σας να χάσει κάτι απ΄ τη γεύση του!

Γενικά, τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού είναι τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, κονσέρβες, αλλαντικά, κατεψυγμένα γεύματα, σνακ όπως τα πατατάκια και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί. Το πρώτο βήμα που θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε είναι να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων.

Όσον αφορά όμως το μαγείρεμα και το σπιτικό φαγητό τι μπορείτε να κάνετε; Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι στα πιάτα σας;

  1. Λεμόνι

Αρχικά, μπορείς να μειώσεις το αλάτι στο φαγητό σου προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Το λεμόνι είναι ένα βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά φαγητά, κρεατικά, ψάρια, πουλερικά όπως επίσης και σε όσπρια, λαδερά και σούπες. Αποτελείται κατά 89% από νερό και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου που περιέχουν τα τρόφιμα.

  1. Μηλόξυδο ή Ξύδι Βαλσάμικο

Το ξύδι, με την έντονη γεύση του, μπορείς επιτυχώς να το χρησιμοποιήσεις ως αντικατάσταση αλατιού σε κάποια πιάτα σου, όπως για παράδειγμα τα ωμά ή βραστά λαχανικά και τα όσπρια. Το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα ενώ οι περισσότερες θρεπτικές δράσεις του αποδίδονται στα προβιοτικά και στα ένζυμα που περιέχει, ειδικά σε ακατέργαστη μορφή. Επιπλέον, το βαλσάμικο ξύδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, εδώ να αναφέρουμε τη διαφορά αυθεντικού βαλσάμικου ξυδιού και κρέμας βαλσάμικου, που ενδεχομένως να περιέχει σάκχαρα, άμυλο και αλεύρι.

  1. Διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά είναι ένα αλμυρό προϊόν με επίγευση τυριού και ξηρών καρπών και δίνει ιδιαίτερη γεύση και υφή στα φαγητά στα οποία προστίθεται. Μπορεί επίσης να δώσει στις σάλτσες και στις σούπες πιο κρεμώδη υφή. Προέρχεται από τη φυσική ζύμωση σακχαρομυκήτων και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β12, σε ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο και θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, αφού περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να παίρνουμε από τα τρόφιμα. Δοκίμασέ τη σε σαλάτες, ντρέσινγκ ή σάλτσες, σούπες, , μαρινάδες, κουρκούτι, στη μακαρονάδα σου και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς, και σίγουρα έχεις μια ιδανικική επιλογή για αντικατάσταση αλατιού στη διατροφή σου.

  1. Κρεμμύδι, σκόρδο

Μαγειρεύοντας ελληνικά, μπορώ να φανταστώ πως ήδη χρησιμοποιείς κρεμμύδι και σκόρδο στα φαγητά σου. Για την ενίσχυση, λοιπόν, της γεύσης του πιάτου σου μπορείς να δοκιμάσεις αυτά τα δύο λαχανικά και σε σκόνη, σε σαλάτες, σούπες, σος…και γενικά παντού. Τα δύο αυτά τρόφιμα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία προσθέτοντας γεύση στο φαγητό σου, χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετης χρήση λαδιού, βουτύρου ή αλατιού.

  1. Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών

Ακόμα, σου έχουμε και λίγο μαγείρεμα! Ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχύσεις τη γεύση (σχεδόν) σε όλα τα φαγητά σου είναι ο ζωμός λαχανικών. Και όπως είναι γνωστό, ό,τι πιο σπιτικό είναι και υγιεινότερο! Με τον τρόπο αυτόν επιλέγεις εσύ τους συνδυασμούς των μυρωδικών, των μπαχαρικών, των λαχανικών και των γεύσεων που θες καθώς επίσης και την ποσότητα αλατιού, που θα χρησιμοποιήσεις. Φτιάξε το δικό σου ζωμό λαχανικών και πρόσθεσέ τον σε όλα σου τα φαγητά!

  1. Αποξηραμένα μυρωδικά και αρωματικά βότανα

Είμαι σίγουρη πως έχεις ακούσει πολλές φορές για «μαντζούνια» με βότανα ή μυρωδικά και ήδη τα έχεις στην κουζίνα σου! Και πιθανό να έχεις αποδεχτεί τη σημαντική διατροφική τους αξία και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Κάθε μυρωδικό και βότανο έχει να προσφέρει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα πιο πολλά που σου προτείνουμε ενδεχομένως να τα έχεις δοκιμάσει και να τα χρησιμοποιείς ήδη στη μαγειρική σου. Τώρα που έχεις έναν παραπάνω λόγο να τα χρησιμοποιείς για αντικατάσταση αλατιού, πειραματίσου με ποικιλία βοτάνων και μυρωδικών ώστε να δεις και να γευτείς τη διαφορά. Τα πιο ευρέως διαδεδομένα είναι:

  • Άνηθος Βασιλικός
    Δάφνη Δεντρολίβανο
    Μαιντανός Λεμονοθύμαρο
    Μάραθος Ματζουράνα
    Δύοσμος Σαφράν / Κρόκος Κοζάνης
    Θυμάρι Ρίγανη
    Σέλινο Σχινόπρασο
    Κόλιανδρος Φρέσκος
  1. Όλων των ειδών τα μπαχαρικά και τα μείγματα μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά δίνουν στα φαγητά μία ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά, ενώ έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου μπορείς να δοκιμάσεις:

Γαρύφαλλο Γλυκάνισο
Κανέλα Κύμινο
Μοσχοκάρυδο Κάρδαμο
Κάρι Μπαχάρι
Κόλιανδρο ξερό Κουρκουμά
Πάπρικα Πιπεριά
Μουστάρδα σε σκόνη

Με το να αυξήσεις, λοιπόν, τη χρήση μπαχαρικών στο φαγητό σου όχι μόνο επωφελείσαι από τη μείωση αλατιού στο πιάτο σου αλλά ενισχύεις τον οργανισμό σου και με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

  1. Πάπρικα καυτερή ή πιπέρι καγιέν

Και πάμε κλείνοντας σε κάτι πιο πικάντικο! Αν θες την αντικατάσταση αλατιού στη διατροφή σου και σου αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις σου έχουμε τη λύση. Η καυτερή πάπρικα και το πιπέρι καγιέν είναι εδώ για σένα / είναι εδώ να σε διευκολύνουν  (αν βρεις άλλη λέξη πες μου γιατί έχω σπάσει το κεφάλι μου από χτες). Μπαχαρικά και τα δύο, με έντονη πικάντικη γεύση και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνες Α, Β6, Ε, C, αλλά και ριβοφλαβίνη, καροτενοειδή, κάλιο και μαγγάνιο. Φυσικά, αναφορικά με όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας πως οι υπερβολικές ποσότητες, ειδικά των καυτερών, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, για παράδειγμα σε παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος ή γαστρίτιδα.

❤️ Φωτογραφία: Tiard Schulz

Newsletter