Ναι, το ξέρω δεν είναι πρωτοχρονιά ή έναρξη σεζόν , περίοδοι που παραδοσιακά ο κόσμος τιμά την ευγνωμοσύνη. Ωστόσο το να είσαι ευγνώμων για τα όσα έχεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να βελτιώσει αποδεδειγμένα την ποιότητα της ζωής σου και στο παρόν κείμενο θα παραθέσουμε έρευνες που αποδεικνύουν τα εξής 7 προταιρήματα του συναισθήματος της ευγνωμοσύνης. Προσδεθείτε και…

Διαβάστε ακόμα: Ένα μεγάλο ευχαριστώ
 1. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να προσφέρει “σχέσεις”

  Το να λες “ευχαριστώ” δε δείχνει μόνο τους καλούς σου τρόπους, αλλά δείχνεις ταυτόχρονα και την εκτίμηση σου. Έτσι αυτό μπορεί να σου προσφέρει νέες φιλίες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο “Emotion”. Η μελέτη ανακάλυψε ότι το να πεις “ευχαριστώ” σε μία νέα γνωριμία το καθιστά πιο πιθανό αυτό να καταλήξει σε μια ενεργή φιλία. Ένα απλό “ευχαριστώ” σε ένα ξένο που σου άνοιξε την πόρτα, ένα ευχαριστήριο σημείωμα στον συνεργάτη που σε βοήθησε στη δουλειά ή η αναγνώριση της συμβολής των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες να σχετιστείς με ανθρώπους

 2. Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη σωματική υγεία.

  Όσοι είναι ευγνώμον για τη ζωή που έχουν, βιώνουν λιγότερους σωματικούς πόνους. Αναφέρουν ότι νιώθουν πιο υγιείς σε σχέση με τους άλλους, σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο “Personality and Individual Differences”. Δεν προκαλεί έκπληξη, το ότι όσοι είναι ευγνώμων είναι πολύ πιο πιθανό να προσέχουν την υγεία τους.  Προπονούνται πιο συχνά και κάνουν προληπτικές εξετάσεις πιο συχνά, κάτι το οποίο συμβάλλει μακρόχρονα στην καλή υγεία.

 3. Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη ψυχική υγεία.

  Η ευγνωμοσύνη μειώνει μια πληθώρα τοξικών συναισθημάτων όπως θυμό, ζήλια, απογοήτευση, δυσαρέσκεια, λύπη. Ο Robert A. Emmons, Ph.D. κύριος ερευνητής για τα οφέλη της ευγνωμοσύνης, έχει διεξάγει πολλές έρευνες για τον συσχετισμό μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευημερίας. Η ερευνά του επιβεβαιώνει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί ενεργά να αυξήσει την χαρά και να μειώσει την κατάθλιψη.

 4. Η ευγνωμοσύνη ενισχύει την ενσυναίσθηση και μειώνει την επιθετικότητα.

  Οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται με έναν πιο κοινωνικό τρόπο. Άκόμα και όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται λιγότερο ευγενικά, σύμφωνα με μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου του Κεντάκι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με τα υψηλότερα ποσοστά ευγνωμοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητική αντίδρασή απέναντι σε άλλους. Άκόμα και όταν τους δόθηκε αρνητικά έναυσμα. Έδειξαν περισσότερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση προς άλλους ανθρώπους και μειωμένη επιθυμία για εκδίκηση.

 5. Οι ευγνώμονες άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα.

  Η διατήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης βελτιώνει τον ύπνο σύμφωνα με μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο “Applied Psychology: Health and Well-Being”. Το να ξοδεύεις 15 λεπτά την ημέρα σημειώνοντας μερικά πράγματα για πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμον πριν ξαπλώσεις, ίσως βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και περισσότερο.

 6. Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.

  Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Applied Sport Psychology” έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση των αθλητών. Γεγονός που “παίζει” καθοριστικό ρόλο στη γενική τους απόδοση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τις κοινωνικές συγκρίσεις. Αντί να νιώθεις μειονεκτικά απέναντι σε ανθρώπους με περισσότερα χρήματα ή καλύτερη δουλεία – παράγοντες που έχουν άμεση συσχέτιση με τη μειωμένη αυτοεκτίμηση – οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι σε θέση να θαυμάσουν γνήσια και να αναγνωρίσουν, τα κατορθώματα των άλλων.

 7. Η ευγνωμοσύνη αυξάνει τη ψυχική δύναμη και την ανθεκτικότητα.

  Για χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη όχι μόνο μειώνει το άγχος, αλλά ίσως και να είναι βασικός παράγοντας για να ξεπεραστούν ψυχικά τραύματα. Έρευνα του 2006 που δημοσιεύτηκε στο “Behavior Research and Therapy”, έδειξε ότι οι βετεράνοι του Βιετνάμ με υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης, βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα μετά-τραυματικού Στρες. Έρευνα του 2003, που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Personality and Social Psychology”, έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11 Σεπτέμβρη στους Δίδυμους Πύργους. 

Δεν ξέρω αν σε έπεισα, αλλά ποτέ μην αμφισβητήσεις ότι όλοι έχουμε την ικανότητα και την ευκαιρία να δείξουμε ευγνωμοσύνη. Μία δοκιμή ίσως να σε πείσει καλύτερα. Ας αφιερώσουμε απλά λίγο χρόνο ώστε να εστιάσουμε και να τιμήσουμε  όλα όσα έχουμε. Πολύ καλύτερη τακτική από το να παραπονιόμαστε για όλα όσα θα μας άξιζαν να έχουμε.

❤️ Φωτογραφία: Gabrielle Henderson

Newsletter