Όταν μας συστήνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, υπάρχει περίπτωση να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και ο αγαπημένος σου καφές; Η απάντηση είναι μάλλον όχι, αν και ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και πολύτιμα στοιχεία όταν είναι καλής ποιότητας. Μπορεί, λοιπόν, να μη συμπεριλαμβάνεται στο five-a-day σου, αλλά θα εκπλαγείς να μάθεις ότι ο καφές στην αρχική του μορφή είναι φρούτο!

Κάτι που γνωρίζουν λίγοι είναι πως μοιάζει με ένα ώριμο κεράσι. Όταν καλλιέργειται το φυτό, παράγει άνθος (coffee flower) και στο επόμενο στάδιο βγάζει καρπούς! Οι καρποί του καφέ, όταν είναι αγουροι είναι καταπράσινοι. ;Oσο πιο κοντά πλησιάζει στην συγκομιδή, το φρούτο αυτό γίνεται κόκκινο. Και μετά την επεξεργασία του θα πιούμε το… κουκούτσι του!

Πράγματι, αυτό που επεξεργάζεται ο παραγωγός του καφέ, ώστε να καταλήξει στην κούπα μας δεν είναι παρά το κουκούτσι του κόκκινου φρούτου του καφέ. 

Οι δύο ποικιλίες που κυριαρχουν παγκοσμίως είναι η coffea canefora (ή αλλιώς robusta) και η arabica coffea (ευρέως γνωστό ως arabica). Την ποικιλία coffea canefora την συναντάμε στον στιγμιαίο καφέ, σε commercial καφέδες. Kύριο χαρακτηριστικό της είναι η δυνατή και γήινη γεύση της, το γεμάτο σώμα και η έντονη πικρή επίγευση. Την arabica την συναντάμε σε ανώτερης ποιότητας καφέδες, που κατά βάση είναι αρωματικοί. Xαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη οξύτητα και πολύ πιο πλούσια, ευχαριστη γεύση.

Όπως καταλαβαίνουμε, το είδος του καφέ έχει να κάνει με το φυτό από το οποίο προέρχεται. Το ψήσιμο του καφέ είναι άλλο κεφάλαιο –είναι το μαγείρεμά του!

Διαβάστε ακόμα: Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν παραλείψουμε τον πρωινό μας καφέ;

Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει η συσκευασία του καφέ που θα προμηθευτούμε για την ποιότητά του;

Αρχικά, ο καταναλωτής θα πρέπει να κοιτάει την ημερομηνία καβουρδίσματος του καφέ, να μην υπερβαίνει τον ενάμιση μήνα. Ο ψημένος καφές ζει έως και δύο μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Θα απογοητευτείς, μάλλον, να μάθεις ότι ο καφές που παίρνεις από το super-market σου και φαίνεται να λήγει σε ένα χρόνο είναι πάρα πολύ κακής ποιότητας. Στην ουσία ένα πέθαμενο προϊόν.

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέχουμε στον καφέ που επιλέγουμε είναι από που προέρχεται, καθώς και η ποικιλία του (το χαρμάνι που λέμε –καθαρό ή blend, ό,τι προτιμάμε). Πιο ωφέλιμο είναι να επιλέγουμε καφέδες προέλευσης arabica καθώς έχουν πολλά θετικά οφέλη. Ευχάριστη επίγευση, περισσότερα αντιοξειδωτικά οφέλη και από τα φρούτα, ενώ η περιεκτικότητα της καφεΐνη τους δεν επιδρα αρνητικά στον οργανισμό μας. Από την άλλη οι καφέδες robusta έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, που επιδρα αρνητικά στον οργανισμό μας. Πώς; Συνήθως παρατηρείται το φαινόμενο της ενόχλησης του στομάχου, της υπερδιέγερσης, του γνωστού “τρέμουλου”.

Και τέλος, πολύ σημαντικό είναι η συσκευασία του καφέ. Θα πρέπει η συσκευασία του καφέ που αγοράζουμε για να απολαύσουμε στο σπίτι μας να έχει βαλβίδα εξαγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σίγουρα δεν θα το βρεις στα super-market.

❤️ Φωτογραφία: Katya Austin

Newsletter