Η λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε ένα φωτεινότερο και λευκότερο χαμόγελο φυσικά και με ασφαλή τρόπο, όταν πραγματοποιείται με τη συνεργασία οδοντιάτρου.

Η αλλαγή χρώματος γίνεται μέσω της λευκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα επαγγελματικά προϊόντα λεύκανσης. Αυτή εξουδετερώνει τις χρωστικές, χωρίς όμως να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε συγκεκριμένες περιεκτικότητες.

Υπάρχουν τρεις τεχνικές λεύκανσης:

  • Λεύκανση στο ιατρείο: Η λεύκανση ξεκινάει και ολοκληρώνεται στο χώρο του οδοντιατρείου σε συνεδρίες της μιας περίπου ώρας. Το ειδικό λευκαντικό gel εφαρμόζεται στα δόντια, αφού προστατεύσουμε πρώτα τα ούλα για να μην ερεθιστούν. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες ώστε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι το άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα.
  • Λεύκανση στο σπίτι: Στην τεχνική αυτή ο οδοντίατρος κατασκευάζει εξατομικευμένους μαλακούς νάρθηκες (μασελάκια) στον ασθενή και του παρέχει το λευκαντικό προϊόν μαζί με αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής. Ο ασθενής φοράει τα μασελάκια αυτά για 15-20 μέρες περίπου 4-8 ώρες την ημέρα, συνήθως στον ύπνο του. Είναι πολύ σημαντικό να κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες που προσαρμόζουν με ακρίβεια στα δόντια του ασθενούς. Έτσι ώστε να μην υπάρξει διαρροή του λευκαντικού gel στα ούλα. Τα μασελάκια αυτά τα κρατάει ο ασθενής για αρκετά χρόνια όπου μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ξανά με νέο υλικό για επαναληπτικές μικρότερης διάρκειας συνεδρίες, εάν επιθυμεί. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται πιο αργό αλλά σταθερότερο αποτέλεσμα συγκριτικά με την πρώτη τεχνική.
  • Συνδυασμός των δυο τεχνικών: Τέλος υπάρχει ο συνδυασμός λεύκανσης ιατρείου και σπιτιού, όπου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για πιο σταθερό αποτέλεσμα. Ενδείκνυται και για ιδιαίτερα δυσχρωμικά δόντια.

Εφόσον πραγματοποιηθεί ένας καλός καθαρισμός των δοντιών και δε συντρέχει κάποια άλλη ασθένεια δοντιών ή ούλων, όλοι οι ασθενείς άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν λεύκανση. 

Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι η λεύκανση δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, όπως συνηθιζόταν να πιστεύεται παλαιότερα. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία με τη προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται με τη συνεργασία οδοντιάτρου και με εγκεκριμένα λευκαντικά προϊόντα. Η μόνη πιθανή παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί είναι μια ελαφριά ευαισθησία στα δόντια, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα.

Της Μαρίας Σεράφη
@maria__ser

❤️ Φωτογραφία: Matheus Ferrero

Newsletter