Με τους χώρους άσκησης κλειστούς τον τελευταίο καιρό αλλα και λόγω έλλειψης χρόνου πολλοί ασκούμενοι πλέον επιλέγουν την online άσκηση.

Οι επιλογές είναι πολλές και αν δεν έχεις εμπειρία στον τομέα της άσκησης μπορεί να δυσκολεύεσαι να διαλέξεις…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τί θα πρέπει να αποφεύγεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης επιλέξεις. Σκέψου αρχικά ότι ενα ποιοτικό είδος προπόνησης θα βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής σου δύναμης σταδιακά και δε θα βασίζεται σε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Σε συμβουλεύω λοιπον να αποφεύγεις βίντεο που υπόσχονται γρήγορη καύση λίπους απο συγκεκριμένα σημεία του σώματος και six-pack σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει να ξέρεις ότι αν ο στόχος είναι το αδυνάτισμα, η άσκηση θα βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σου. Όμως καμία μορφή άσκησης δε θα σε αδυνατίσει αν δεν αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες.

Όσο για το πολυπόθητο six-pack, οι εξωτερικά γυμνασμενοι κοιλιακοι φαίνονται πολυ ωραίοι αλλα αυτό δε σημαίνει ότι ειναι και εσωτερικά γυμνασμένοι. Ούτε ειναι απαραίτητα ένδειξη ενός υγιούς σώματος χωρίς τραυματισμούς. Επίσης επειδή το σώμα μας λειτουργεί ως σύνολο, καλό είναι να το γυμνάζουμε συνολικά. Η αποκλειστική εκγύμναση μεμονωμένων μυϊκών ομάδων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες. Αναζήτησε λοιπόν πέρα απο τις φωτογραφίες των influencers και των instructors. Αναζήτησε προπονητές με τις πιστοποιήσεις, τις γνώσεις και την εμπειρία που μπορεί να έχουν. Γιατί το ότι έχει κάποιος ενα καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα δε σημαίνει ότι έχει και τις γνώσεις για να σε καθοδηγήσει να το  αποκτήσεις και εσύ. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και με διαφορετικές ανάγκες.

Αν είναι εφικτό, είναι προτιμότερο η προπόνηση που κάνεις να είναι σε ζωντανή σύνδεση με τον προπονητή σου!

Αυτό όχι μόνο θα σου δώσει μεγαλύτερο κίνητρο αλλά θα σε κάνει να νιώσεις και πιο ασφαλής καθώς ελαχιστοποιούνται έτσι οι πιθανότητες τραυματισμού. Ένα πρόγραμμα επίσης που είναι φτιαγμένο μόνο για εσένα θα είναι και πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα. Επίσης αν ο προπονητής σου έχει πιστοποιημένες γνώσεις σε θέματα θεραπείας και αποκατάστασης, στο πρόγραμμά σου μπορούν να ενσωματωθούν θεραπευτικές ασκήσεις.

Οι ασκήσεις αυτές θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση τραυματισμών ή προβλημάτων υγείας που προϋπήρχαν. Για να φτιαχτεί το πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψιν οι προσωπικές σου ανάγκες. Οι στόχοι, οι προτιμήσεις σου, ο εξοπλισμός, ο χώρος και ο χρόνος που διαθέτεις. Στη σύνθεση του προγράμματος βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και το προπονητικό σου επίπεδο αλλά και το επίπεδο που μπορεί να έχεις ανάλογα με τη μέρα ή την ώρα της άσκησης. Όλοι ξέρουμε ότι δεν έχουμε την ίδια ενέργεια, διάθεση και αντοχή κάθε μέρα. Καλό είναι και η online άσκηση μας να προσαρμόζεται σε όλα τα παραπάνω για να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία.

Κάποιες φορές ίσως να αρκεί να γυμναστούμε για μόλις 20′. Κάποιες μέρες μπορεί να θέλουμε μια επιπλέον πρόκληση για το σώμα μας και κάποιες άλλες να χρειαζόμαστε ειδικές προσαρμογές. Όπως και να έχει θα πρέπει η άσκηση να προσαρμόζεται σε εσένα και όχι εσύ στην άσκηση. Άκουσε το σώμα σου, δείχνοντας εμπιστοσύνη και στον προπονητή σου.

Διαβάστε ακόμα: Πρόκληση: Μετράμε βήματα με το κινητό μας

Και να θυμάσαι ότι στο τέλος, η πιο αποτελεσματική για εσένα άσκηση είναι αυτή που απολαμβάνεις περισσότερο.

Newsletter