Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.

Η βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική.

Η ψυχολογική βία πολλές φορές θα έρθει με την μορφή ενός ανθρώπου που στην αρχή εμπιστεύεσαι, θαυμάζεις και αγαπάς και θα σου πει ’’ Έχεις βαφτεί πολύ έντονα σήμερα, δεν μου αρέσεις, πήγαινε τώρα και ξεβάψου’’ ή ‘’ Είναι πολύ προκλητικό αυτό που φοράς, δεν βγαίνω μαζί σου έξω, αν δεν αλλάξεις’’. Η ψυχολογική βία είναι υποδόρια, χωρίς αυτό όμως να αναιρεί την ‘’αποτελεσματικότητά’’ της. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ψυχολογική βία είναι η χειραγώγηση. Μάλιστα, μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις και το άτομο που την υφίσταται να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας για το τι είναι σωστό και τι όχι. Στόχος του θύτη είναι να μειώσει τα επίπεδα αυτοεκτίμησης του θύματος, έτσι ώστε να το κάνει υποχείριο του.

Η λεκτική βία μπορεί να έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα λέγοντας σου’’ Καλά είσαι τόσο άχρηστη, ένα φαγητό της προκοπής δεν μπορείς να φτιάξεις;’’ ή ‘’Μην μιλάς, δεν θέλω την γνώμη σου, τι ξέρεις εσύ; Εσύ είσαι χαζή’’. Η λεκτική βία, έρχεται με λέξεις. Λέξεις που σημαδεύουν τον ψυχισμό των γυναικών, που γονατίζουν την αυτοπεποίθηση τους, την δύναμη του χαρακτήρα τους και που στο τέλος τις καταστρέφουν συναισθηματικά αλλά και ψυχικά. Και εδώ στόχος του θύτη είναι να μειώσει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης του θύματος και να το χειραγωγήσει.

Η σωματική βία είναι αυτή που θα σου αφήσει σημάδια φανερά πάνω στο κορμί σου αλλά κυρίως στην ψυχή σου. Γιατί το σώμα εύκολα γιατρεύεται, η ψυχή όμως δύσκολα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σωματική βία, κάνουν τις γυναίκες να σκέφτονται’ Όχι δεν φταίει εκείνος που με χτύπησε, φταίω μόνο εγώ που τον προκάλεσα’’. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούν τύψεις στο θύμα, ότι εκείνο τους προκάλεσε και να χειροδικήσουν εναντίον του,  με σκοπό να κερδίσουν τον απόλυτο έλεγχό του.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι:

Η Αγάπη δεν πονάει

Η Αγάπη δεν σε κάνει να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου

Η Αγάπη δεν σε κλείνει σπίτι επειδή σε λατρεύει

 

Να θυμάσαι: Αξίζεις μια υγιή ζωή. Αξίζεις ένα περιβάλλον που θα έχει μόνο αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή, και να πας εκεί που σου αξίζει να είσαι!

Newsletter