Το μήνα που πέρασε, έναν από τους πολλούς μήνες αυτού του ιδιότυπου εγκλεισμού που βιώσαμε μέσα στο 2020, πέρασε η 25η Νοέμβρη. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Των γυναικών που συνεχίζουμε να βιώνουμε έμφυλες, κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές ανισότητες, ενδοοικογενειακή βία και υποτίμηση των δικαιωμάτων μας. Χρόνια αγώνων υπέρ της ισότητας, κατά της βίας, ενάντια στην κουλτούρα της ανοχής, κι ακόμα… Ακόμα η γυναικεία χειραφέτηση παραμένει αίτημα, ζητούμενο με ερωτηματικό.

Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε μπροστά στο 2021, και πολλοί από εμάς θα γράψουμε ή θα στοχαστούμε τα New Years Resolutions μας, τους στόχους μας για τη νέα χρονιά. Άραγε βάλαμε ποτέ τη χειραφέτηση και την ισότητα μέσα σε αυτούς με όρους δράσης και συλλογικής ευθύνης; Ίσως ήρθε εκείνη η στιγμή…

 

Το φως των γυναικών

Τα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή υποστήριξης της ελληνικής οικογένειας, του εισοδήματος, των παιδιών, των συζύγων τους. Εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης οι γυναίκες στήριξαν παιδιά και μωρομάνες, ανθρώπους ξενιτεμένους και έδωσαν φωτεινά παραδείγματα σε όλους μας. Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού οι γυναίκες ρίχνονται μπροστά στη μάχη υπέρ της ζωής -χιλιάδες νοσηλεύτριες από τη μια ως την άλλη άκρη της Ελλάδας στέλνουν έμπρακτα το μήνυμα της αλληλεγγύης στο πλευρό όλου του υγειονομικού κόσμου.

Μέσα στο φως αυτό, δυστυχώς, κρύβεται το σκοτάδι της ενδοοικογενειακής βίας, της σωματικής, της ψυχολογικής και λεκτικής κακοποίησης των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρόσφατη γυναικοκτονία στη Μάνη, μια από τις όχι λίγες περιπτώσεις των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνει τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας. Φυσικά όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες* στη Γερμανία σοκάρουν.

 

Στοιχεία που σοκάρουν

Η φεμινιστική συλλογικότητα “Το Μωβ” έχει συγκεντρώσει τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το 2020 τη χώρα μας.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg εξέδωσε φέτος Ειδικό Τεύχος με θέμα “Γυναικοκτονίες-Διαπιστώσεις, ερωτήματα και ερωτηματικά” 

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το 40% των Ελληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ στο 63% των περιπτώσεων η παρενόχληση έχει λάβει χώρα αποκλειστικά ή/και στον χώρο εργασίας τους (Διανέοσις). Στις 25 του Νοέμβρη φέτος γίναμε και μάρτυρες της αστυνομικής βίας σε βάρος μικρών συναθροίσεων γυναικών υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, που μετατράπηκαν σε ομαδικές συλλήψεις.

Με αυτό το βάρος της βίας, της ανισότητας και της πατριαρχίας, εν μέσω μιας θανατηφόρας πανδημίας που συγκλονίζει κοινωνικά, υγεινομικά και οικονομικά συστήματα, αποχαιρετούμε άλλη μια χρονιά. Το 2021 θα ξεκινήσει με το αίτημα της ισότητας και της χειραφέτησης να εμμένει και να μας θυμίζει την υποχρέωσή μας, γυναικών και ανδρών, ανδρών και γυναικών, να τα διεκδικούμε.

 

Μην ανέχεσαι την «κουλτούρα της ανοχής»

Ξέρω, τα παραπάνω δεν δημιουργούν θετικά συναισθήματα για να σκεφτούμε το νέο έτος, ούτε συμβάλλουν στη γιορτινή διάθεση που έχουμε ανάγκη εν μέσω καραντίνας. Δεν πειράζει. Και η απογοήτευση, και η θλίψη και ο θυμός είναι ανθρώπινα. Το ζητούμενο είναι να προβληματιστούμε σοβαρά για όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες ή μπροστά στα μάτια μας, ή μέσα στα σπίτια μας και τις δουλειές μας. Και να μην αφήσουμε καμία γυναίκα μόνη της.

Να κάνουμε, λοιπόν, τη χειραφέτηση και την ισότητα στόχο για το 2021. Και τη χειραφέτηση ακόμη παραπάνω. Και έτσι να παλέψουμε για να μπορούμε να ζούμε, να ζούμε έξω. Να δώσουμε τον αγώνα υπέρ της ζωής, της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της στήριξης των ευάλωτων, των εργαζομένων, των νέων, των παιδιών και των φίλων μας. Και να αναζητήσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει, ευχόμενοι να είμαστε ελεύθεροι από Γενάρη.

 

Προτάσεις

Και για να κλείσω με μια νότα πολιτισμού, τo queer-φεμινιστικό φεστιβάλ «Αφροδίτη» πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, και φιλοξενείται στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Και το Εθνογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών (Ethnofest) προτείνει μέσω του “Μωβ” ταινίες φεμινιστικού ενδιαφέροντος απο το φετινό πρόγραμμά του (Ethnofest 11, 26/11-6/12/2020).

…..

*ο ορισμός της γυναικοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) 

Newsletter