Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Εν μέσω πανδημίας σε εξέλιξη και βλέποντας τις ζωές μας να αλλάζουν άρδην,  καταλήγει όλο και πιο δύσκολο να βρεις έναν τρόπο να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου ή στους γύρω σου. 

Απέναντι σε μια ρεαλιστική προσέγγιση των συνθηκών που είναι απαραίτητο να υπάρχει, εξίσου απαραίτητο είναι και να θυμόμαστε όλα εκείνα τα πράγματα που κάνουν τον άνθρωπο ανθρώπινο, που εξασφαλίζουν το ευ ζην. 

Έτσι, η λογοτεχνία, όπως και κάθε μορφή τέχνης , σε χαλεπούς καιρούς  αποτελεί καταφύγιο, διέξοδο, αλλά και όπλο που ακονίζει νου και ηρεμεί την ψυχή (ή την ταράζει… εξαρτάται τι επιθυμεί κανείς) .Επίσης πολύ συχνά αποτελεί μέσο επικοινωνίας  -και μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα, ένα συμβολικό και ουσιαστικό δώρο.

Αντί χριστουγεννιάτικου αφιερώματος λοιπόν, με τους καλύτερους τίτλους της χρονιάς,  θα παρουσιαστούν 4 βιβλία γυναικών συγγραφέων, που ανακάλυψα κατά τη διάρκεια πρώτου και δεύτερου κύματος πανδημίας, που αν και όχι φύση αισιόδοξα (τουλάχιστον όχι όλα) έχουν ένα κοινό γνώρισμα: τη συγγραφική τόλμη.

 

Η γοητεία της καθημερινότητας και των «συνηθισμένων» σκέψεων

H τριλογία της Rachel Cusk αφηγείται την ιστορία της Φαίης που διδάσκει λογοτεχνική γραφή, την ιστορία μιας μετάβασης, μιας εσωτερικής αλλαγής που συντελείται έπειτα από γεγονότα που κλόνισαν την καθημερινότητα της , τη ζωή της όπως την ήξερε. 

Τετριμμένο; Μπορεί. 

Αδιάφορο; Σε καμία περίπτωση.

Η συγγραφέας με λακωνικό τρόπο δεν μας απαριθμεί τα γεγονότα εξάλλου αυτά δεν έχουν αξία. Αξία έχει η διαδικασία συνειδητοποίησής των αλλαγών από τη αφηγήτρια . Μέσω μονολόγου, μέσω συζητήσεων με τρίτους ,η συγγραφέας τοποθετεί την ηρωίδα απέναντι στον καθρέφτη και ανατέμνει κάθε απλή, συνηθισμένη της σκέψη που όλες αποτελούν ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ ,μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Rachel Cusk  – Περίγραμμα, Μετάβαση, Κύδος

εκδόσεις Gutenberg

 

Το μυθιστόρημα των βίαιων μεταβολών

Η Γιονγκ Χε και ο σύζυγος είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι, δεν ξεχωρίζουν, δεν διαφερουν, μέχρι τη μέρα που η Γιονγκ Χε βλέπει ένα όνειρο και αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος.

Βιβλίο αλληγορικό, ίσως μια διακήρυξη ανεξαρτησίας. Η ηρωίδα είναι υποταγμένη στην παράδοση, υποταγμένη στο σύζυγο, παραγκωνισμένη στην οικογένεια, και ξαφνικά νιώθει την ανάγκη να αποτινάξει όλα αυτά ξεκινώντας από το σώμα της . Το βίαιο δεν είναι η ξαφνική αλλαγή, το βίαιο στοιχείο της αφήγησης , συντελείται στην αντιμετώπιση της αλλαγής από τους  γύρω της. Εντέλει, πώς μια κοινωνία αντιμετωπίζει τις αλλαγές που αμφισβητούν τις δομές της;

Kang Han – Η χορτοφάγος 

 εκδόσεις Καστανιώτη

 

Άσε το λόγο να σε ταξιδέψει

Η Μάγκι Νέλσον αφηγείται τον έρωτα και τη σχέση της με τον τρανς καλλιτέχνη Χάρυ Ντοτζ, τη σχέση της με τον θετό της γιο, την εγκυμοσύνη και τη γέννα της. Ξεκινάει ένα φιλοσοφικό ταξίδι  βάζοντας θέματα για τις ταυτότητες , το φύλο , τις λειτουργίες του λόγου. Καταλήγει ως ένας φόρος τιμής στην αγάπη: μητρική ,συντροφική. Οι αναφορές στην φιλοσοφία, τόσο καλά ενσωματωμένες στη ροή της αφήγησης, εξυπηρετούν όχι μια εκλαϊκευμένη φιλοσοφία αλλά καταδεικνύουν τη δυσκολία και την πρόκληση του να ζει κανείς σύμφωνα με τις αξίες που πρεσβεύει.

Maggie Nelson, Αργοναύτες

εκδόσεις Αντίποδες

 

Στα δικά μας γνώριμα μέρη

Από την περίληψη :  «Σε ένα χωριό των Σερρών, το Αδελφικό, αναζητά παρηγοριά από τις τύψεις του για τον χαμό ενός ασθενή ο χειρουργός Γιώργος Μελισσινός. Εκεί καταφεύγει και η Μάρω, διορθώτρια σε αθηναϊκή εφημερίδα και ανύπαντρη μητέρα ενός μωρού. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά έπειτα από χρόνια και οι ζωές τους δια πλέκονται με τρόπους που μοιάζουν να ξεπερνούν τη λογική».

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, η συγγραφέας έχει σίγουρα δουλέψει πάρα πολύ  τους χαρακτήρες της .

Είναι αληθινοί , τους συμπαθείς και ταυτίζεσαι και έτσι καταλήγει η ιστορία τους και η πορεία τους προς τη λύτρωση να γίνει εν τέλει κομμάτι των αποσκευών του αναγνώστη. 

Ας μην ξεχνάει κανείς και ένα βασικό στοιχείο: ο/η συγγραφέας πρέπει να είναι και δεινός παραμυθάς . Με το Αδελφικό, η συγγραφέας καταφέρνει με περίσσιο ταλέντο να μας χαρίσει ένα ολοκληρωμένο και ώριμο έργο.

Βάσια Τζανακάρη, Αδελφικό

εκδόσεις Μεταίχμιο

Διάβασε ακόμη: Bookclub:”Confiteor” του Jaume Cabre

One Reply to “Δια χειρός γυναικός και με τόλμη: 4 βιβλιοπροτάσεις”

Comments are closed.

Newsletter