Χριστούγεννα κιόλας;

Πριν από αρκετές μέρες, κι ενώ οδηγούσα προς το σπίτι μου,έκανα μια στάση σε αυτό το μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών που έχει απ’ όλα, για να αγοράσω ένα διορθωτικό. Υπόθεση 2 λεπτών, μπες-βγες.
Μπαίνοντας στο κατάστημα, βιαστική και

λίγο αφηρημένη (στόχος μου ήταν το blanco, τίποτα παραπάνω), έμεινα έκπληκτη. Είχαν βγάλει τα χριστουγεννιάτικα!🎄🎄🎄Αισθάνθηκα τόσο εκτός τόπου και χρόνου με το κοντομάνικο, τα γυαλιά και τον παγωμένο καφέ, που χρειάστηκα λίγο χρόνο να συνέλθω και να συνειδητοποιήσω ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μετά ήρθε η χαρά.

Από μικρό παιδί λάτρευα αυτές τις ημέρες, κι όχι τόσο για τα δώρα, όσο για την αίσθηση της θαλπωρής που μου προσέφερε αυτή η γιορτή. Το σπίτι περιποιημένο, στολισμένο και γιορτινό, άλλες φορές ήσυχο και γαλήνιο, ο,τι έπρεπε για χουχούλιασμα με βιβλία, κι άλλες φορές ολοζώντανο και ζωηρό, γεμάτο μυρωδιές και να περιμένει τους επισκέπτες. Τότε βέβαια τα φρόντιζε όλα η μαμά..

Κάθε χρόνο βλέπω τα καταστήματα να στολίζουν όλο και νωρίτερα, και τελευταία το ίδιο και με πολλά σπίτια. Κάποιοι παραξενεύονται όταν βλέπουν τα δέντρα στημένα και τα μπαλκόνια φωτισμένα πριν μπει ο Δεκέμβρης, αποδοκιμάζοντας με την ερώτηση: “από τώρα;;”

Εμείς πάντως στο σπίτι μας στολίζουμε νωρίς….

Είμαστε απ’αυτούς και μας αρέσει. Μας φέρνει χαρά, ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις και κάθε χρόνο ακολουθούμε τις παραδόσεις που έχουμε χαράξει σαν οικογένεια. Τα παιδιά μου ευχαριστιούνται την ατμόσφαιρα και όλα αυτομάτως είναι καλύτερα επειδή είναι το δέντρο στο σαλόνι. Θυμάμαι μια χρονιά, μέχρι και σπανακόρυζο έφαγαν δίπλα στο δέντρο.
Μπορεί ως μεγαλύτεροι πια να κουραζόμαστε διπλά στις γιορτές, αλλά είναι λογικό αφού όλα περνούν από τα χέρια μας πλέον. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μας επιτρέπεται να ζούμε την μαγεία των εορτών. Ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω και ο,τι μας δίνει χαρά το δεχόμαστε χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις και αναλύσεις.

Ας στολίσουμε λοιπόν σιγά σιγά, ο καθένας ότι θέλει, δέντρο, καράβι, γλάστρα, κλαδιά, και ας είναι ακόμη Νοέμβρης. Ας πούμε ότι είναι το prequel των Χριστουγέννων.

Μαζί με τους στολισμούς μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία μια γενικής προετοιμασίας για να μην αγχωθούμε τελευταία στιγμή. Μερικές ιδέες του πως θα μπορούσαμε να ελαφρύνουμε το φορτίο των γιορτών θα βρείτε με μία επίσκεψη στην παρακάτω λίστα: “8 Πράγματα που πρέπει να κάνω πριν τα Χριστούγεννα”

Newsletter