Χριστούγεννα χωρίς άγχος.. Γίνεται?

Η ιδανική κατάσταση για μένα τα Χριστούγεννα θα ήταν ένα τσουβάλι λεφτά, ένα εμπορικό κέντρο με όλα τα καταστήματα στην διάθεσή μου χωρίς πολύ κόσμο και πάρα πολύς ελεύθερος χρόνος. Καμία σχέση με την πραγματικότητα δηλαδή. 

Μέχρι πριν λίγα χρόνια με κατέβαλε το άγχος των εορτών και των υποχρεώσεων που συνεπάγονται. Ευτυχώς, άλλαξα τρόπο σκέψης και υιοθέτησα κάποιες συνήθειες που με βοηθούν να αντεπεξέλθω, χωρίς να τρέχω σαν την τρελή για να προλάβω και χωρίς να ξεφεύγω εντελώς από τον προϋπολογισμό μου. Όλα ξεκινούν από μια καλή λίστα..

 1. Οικονομία

  Κακά τα ψέμματα, τα Χριστούγεννα ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για δώρα, τραπέζια, ίσως και κάποιο ταξίδι. Εκτός από τον “επίσημο” προϋπολογισμό, θα βοηθήσει πολύ αν περιορίσουμε τα πολλά έξοδα νωρίτερα, βάζοντας στην άκρη κάποια μικρο-ποσά για να είμαστε καλυμμένοι τις μέρες των Χριστουγέννων.

 2. Η λίστα του Αγίου Βασίλη

  Ξεκινήστε μια λίστα με τα άτομα  στα οποία θέλετε να κάνετε δώρα. ‘Έτσι δεν θα τρέχετε τελευταία στιγμή να αγοράσετε δώρο για τους ξεχασμένους, όπως την δασκάλα του παιδιού. Εκτός από αυτό, είναι ευκολότερο να κάνουμε καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό όταν γνωρίζουμε πόσα πράγματα χρειάζεται να αγοράσουμε.

 3. Άγιος Βασίλης και πάλι

  Όταν έχουμε έτοιμη την λίστα με τα ονόματα, σημειώνουμε τα υποψήφια δώρα  για τον καθένα. Έχοντας αρκετές μέρες μπροστά μας χωρίς άγχος, σκεφτόμαστε καλύτερα τι μπορεί να αρέσει στον καθένα και κάνουμε και έρευνα αγοράς.

 4. Παραγγελίες από το ίντερνετ

  Εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει περίπου τι θέλουμε να αγοράσουμε για τον καθένα, κάνουμε μια βόλτα στα ιντερνετικά καταστήματα και ψάχνουμε για προσφορές. Πολλά βιβλία, για παράδειγμα, κοστίζουν πολύ λιγότερο αν τα παραγγείλουμε, από όσο στο φυσικό κατάστημα. Έτσι εξοικονομούμε και χρόνο, αφού μπορούμε να τα παραλάβουμε απλά από το κατάστημα χωρίς να περιμένουμε. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια ή ρούχα, όρεξη να έχει κάποιος να ψάξει, και όλα βρίσκονται.

 5. Δώρα σε δόσεις

  Για να μην έρθουν όλα μαζί, και τα έξοδα αλλά και οι εξορμήσεις στα μαγαζιά, μπορούμε να αγοράσουμε κάποια δώρα αρκετά νωρίτερα. Αν ενώ βρίσκομαι στην αγορά για άλλες υποχρεώσεις, εντοπίσω κάτι σε καλή τιμή, το αγοράζω και το κρύβω μέχρι τα Χριστούγεννα. Εκείνες τις ημέρες έχει πολύ κόσμο έξω και πολλές φορές δεν βρίσκουμε αυτό που ακριβώς ψάχνουμε, άρα των φρονίμων τα παιδιά.

 6. Χειροποίητα δώρα

  Ένα υπέροχο δώρο για γιορτινή επίσκεψη είναι χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά ελαιόλαδα και άλλα φαγώσιμα καλούδια. Είναι όμως διαδικασία που απαιτεί λίγο χρόνο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε νωρίς, αλλά έτσι έχουμε έτοιμα βαζάκια στο ντουλάπι, που με ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα είναι ιδανικά για πολλές περιστάσεις.

 7. Στοκάρισμα των ντουλαπιών

  Τα Χριστούγεννα ανοίγουμε το σπίτι μας σε καλεσμένους και θέλουμε να τους περιποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, γι’αυτό και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι μια μεγάλη δαπάνη εκείνον τον καιρό. Για να μην μαζευτούν όλα μαζί, μπορούμε να προμηθευόμαστε σιγά σιγά κάποια είδη που δεν χαλάνε, όχι ψυγείου φυσικά, και να τα αποθηκεύουμε στα ντουλάπια μέχρι τις γιορτές. Ποτά, κρασιά, σοκολατάκια συσκευασμένα,γλυκίσματα συσκευασμένα για να γεμίσουμε τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες κτλ. Η διαφορά θα είναι αισθητή, αρκεί να δείξουμε εγκράτεια και να μην τα εξαφανίσουμε όλα πριν τις γιορτές.

 8. Γενική καθαριότητα..σε επεισόδια

  Γιορτινό σπίτι πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα καθαρό σπίτι. Δύσκολο εγχείρημα αν γίνει όλο μαζί, πολύ ευκολότερο αν το χωρίσουμε σε πολλά πολλά κομμάτια. Κάθε μέρα από κάτι που μπορεί από μόνο του να φαίνεται ασήμαντο, πχ το καθάρισμα ενός ντουλαπιού της κουζίνας, στο τέλος θα μας απαλλάξει από την απίστευτα βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία της γενικής καθαριότητας.

Είπαμε, τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική περίοδος.. Χρειάζεται όμως ένας προγραμματισμός για εμάς που περνούν όλα από το χέρι μας πλέον, ώστε να μπορέσουμε να τα ευχαριστηθούμε κι εμείς και να μην μεταμορφωθούμε σιγά σιγά, αλλά σταθερά, στον “κατεργάρη των Χριστουγέννων”..

❤️ Φωτογραφία: Laura Gomez

One Reply to “8 πράγματα που πρέπει να κάνω πριν τα Χριστούγεννα”

Comments are closed.

Newsletter