Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε μια από τις αγαπημένες μου δοκιμασίες, θα αναλογιστούμε όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα είναι η ιδανικότερη περίοδος για την δοκιμασία αυτή.  Γιατί αν όχι τώρα πότε είναι η ποιος ο καλύτερος χρόνος για να αναλογιστούμε όλα εκείνα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευγνώμων!!

Λατρεύω τη δοκιμασία αυτή διότι θέτει τα πάντα σε νέα προοπτική…και πιστεύω ότι θα την λατρέψετε και εσείς για τον ίδιο λόγο. Η ευγνωμοσύνη είναι μια πράξη ελάχιστα χρονοβόρα και καθόλου κουραστική, έτσι εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα μας. Λίγα λεπτά είναι αρκετά και η τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ικανοποιητική.

Δοκιμάζουμε τώρα γιατί αν και τα Χριστούγεννα είναι ίσως η ομορφότερη περίοδος του χρόνου, κρύβει μέσα της και μια μελαγχολία. Ένα μεγάλο παράπονο για όλα εκείνα που θέλαμε και δεν προλάβαμε να κάνουμε ακόμα.

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε– ή κάθε πρωί μόλις ξυπνήσουμε για να πούμε “ευχαριστώ” και να νιώσουμε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε ή κάνουμε ή είμαστε. 

Δεν χρειάζεται η λίστα μας να είναι φανταχτερή ούτε είναι απαραίτητο να περιμένουμε όμορφα πράγματα να συμβούν. Είναι αρκετή μια ειλικρινής λίστα, η σκέψη ανθρώπων, καταστάσεων ή πραγμάτων που εκτιμάμε στη ζωή μας. Η διαδικασία αν και τόσο απλή μπορεί να αποτελέσει μια τρομερά ενδυναμωτική άσκηση.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη μας αλλάζει. Μειώνει το στρες και ενισχύει την γενική υγεία.

Μένοντας στο κλίμα των γιορτών και της αλλαγής του χρόνου μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε. Συγκεντρώνουμε σκέψεις, αναμνήσεις και ότι άλλο μας κάνει ευγνώμων για την χρονιά που ζήσαμε.

Μήπως κρατάτε ήδη ημερολόγιο ευγνωμοσύνης; Αν όχι ίσως αυτή είναι η στιγμή να το δοκιμάσετε. Και όταν η λίστα είναι έτοιμη αφιερώστε μερικές στιγμές και εστιάστε στην πραγματική αίσθηση της εκτίμησης για τα πράγματα που καταγράψατε.

❤️ Φωτογραφία: Marcus Wöckel

Newsletter