Το βιβλίο “Το Παρελθόν” είναι η ιστορία για τέσσερα αδέρφια, ξεχωριστές προσωπικότητες χωρίς ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, αποφασίζουν να περάσουν λίγες εβδομάδες στην βρετανική εξοχή, στο σπίτι των παππούδων τους, για το οποίο πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση. Θα το πουλήσουν ή όχι;

Η μεγαλύτερη και αυστηρή Χάριετ, η ρομαντική Άλις, ο ακριβής ακαδημαϊκός Ρόλαντ και η μικρότερη Φραν με τα της παιδιά της, συνιστούν την τετράδα των αδερφών Κρέιν. Μέσα από την αλληλεπίδραση των τεσσάρων καθώς και την άφιξη της νέας συζύγου του Ρόλαντ,οι ισορροπίες μεταβάλλονται…

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα δράμα οικογενειακού τύπου και υφαίνει τις ιδιαιτερότητες κάθε χαρακτήρα με περισσή προσοχή. Οι σχέσεις των αδερφών μεταξύ τους, τα οικογενειακά μυστικά και οι μισές αλήθειες που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια σε μικρό ή μεγάλο βαθμό είναι τα κινητήρια στοιχεία της πλοκής.

Το παρελθόν ως ο βασικός πρωταγωνιστής

Το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου μυθιστορήματος δεν αφορά τόσο την τελική απόφαση για το σπίτι των παππούδων. Προκύπτει από τη θέση που προσδίδει στο παρελθόν ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου. Ακόμα και οι περιφερειακοί χαρακτήρες, όπως η γυναίκα του Ρόλαντ, έχουν άλυτες υποθέσεις με το οικογενειακό τους υπόβαθρο. Επομένως τα τέσσερα αδέρφια ενώ μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον, αποκτά το καθένα μια διαφορετική οπτική αντιμετώπισης σε σχέση με την οικογενειακή ιστορία,το θάνατο της μητέρας, τη σχέση των γονιών τους η οποία και είναι καταλυτική στην διαμόρφωση των μετέπειτα επιλογών ζωής των παιδιών.

Η μεγαλύτερη, αδερφή ακολουθεί πιστά την πορεία των γονιών στις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά ως το άτομο που έχει αγαπηθεί λιγότερο από αυτούς, στην πρώτη ματαίωση των προσδοκιών της υψώνει τείχη. Ο αγαπημένος της μητέρας Ρόλαντ είναι επαγγελματικά πετυχημένος και περιβάλλεται πάντα από την αγάπη της εκάστοτε συντρόφου του. Η Άλις, ονειροπόλα και χαρακτήρας που μοιάζει στον πατέρα της. Ένα άτομο τρυφερό μα επιφανειακό με διάθεση πάντα να προχωρήσει στα άδυτα της οικογενειακής ιστορίας, όμως χωρίς ιδιαίτερο σθένος. Τέλος η Φραν, πρακτική και δυναμική πολύ διαφορετική από όλα τα αδέρφια.

Στο βιβλίο “Το Παρελθόν” Η συγγραφέας αριστοτεχνικά συνδέει τις επιλογές ζωής με τον τρόπο που οι ήρωες αντιμετώπισαν και στάθηκαν απέναντι στο οικογενειακό τραύμα.

Διαβάστε: Βιβλίο “Confiteor” του Jaume Cabre

Τα ρητά, τα άρρητα και αυτά που δεν παραδεχόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό

Το παρελθόν είναι στο επίκεντρο της αφήγησης. έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Oριακά θα μπορουσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια φυσική παρουσία στις ζωές των ηρώων. Δεύτερο στοιχείο, δομικό για την αφήγηση και την πλοκή αποτελούν οι αδερφικές σχέσεις. Τα αδέρφια μας ως οι άνθρωποι που μεγαλώνουμε μαζί τους είναι ίσως τα άτομα που μας ξέρουν καλύτερα από τους γονείς μας, αντιμετωπίζοντας κοινές καταστάσεις ή καταστάσεις από κοινού.

Ιδιαίτερα ευφυής, η παρέμβαση της Haddley στο να επισημαίνει τι είναι αυτό που μεταβάλλει τις σχέσεις (όχι την αδερφική αγάπη). Δηλαδή ποια ζητήματα μας αλλάζουν και ποια είναι τα στοιχεία που μας απομακρύνουν με την πάροδο των χρόνων από τα αδέρφια μας.

Τα μυστικά

Η δομή του μυθιστορήματος χωρίζεται σε τρία μέρη που εκτυλίσσονται αντίστοιχα σε παρόν παρελθόν και παρόν ξανά. Οι αρετές της αφήγησης διαφαίνονται από τον τρόπο που διαχειρίζεται η συγγραφέας το μυστικό της οικογένειας και αυτό αρχίζει να υπονοείται στο δεύτερο μέρος .

Το μυστικό δεν αποκαλύπτεται βέβαια ποτέ ούτε με σαφήνεια στον αναγνώστη. Aπλά του κλείνει με τρόπο το μάτι δίνοντας του προβάδισμά σε γνώση. Μεθοδικά η συγγραφέας υπονοεί ότι το παρελθόν καλό είναι να το αναζητούμε. Aλλά από ένα σημείο και έπειτα χρειάζεται ένα σκληρό και στιβαρό «ως εδώ».

Αυτό εξάλλου γίνεται γιατί η ζωή οφείλει να προχωρήσει και ο κάθε άνθρωπος να φτιάξει την δική του προσωπική διαδρομή. Να κάνει τις επιλογές και τα λάθη, αλλά να ζήσει και με αυτά. Προκρίνεται πως πρέπει να υπάρχει ένα σημείο ρήξης με το παρελθόν για να δημιουργηθεί το καινούργιο, να σταματήσει να ανακυκλώνει κανείς παλαιές ιστορίες ή αναμνήσεις και απλά να αρχίσεις να ζεις όπως θα ήλπιζε (ίσως) η συγγραφέας για τους ήρωες της. To παρελθόν παραδίδει τα ηνία στο μέλλον όσο και αν αυτό διαρκεί…


“Αφιερώνω αυτές τις σκέψεις στον αδερφό μου, γιατί ελπίζω να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Kαι επειδή όντως πιστεύω πως τα αδέρφια μας, μας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα”.

Βιβλίο “Το Παρελθόν”
by Tessa Hadley,
εκδόσεις Gutenberg,
σελίδες: 448

❤️ Φωτογραφία: Jordan Whitt

Newsletter