Όταν κάποιος πηγαίνει στο γιατρό και λέει ακούω μια φωνή μέσα στο κεφάλι μου, το πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός θα τον στείλει σε ψυχίατρο. Η αλήθεια είναι ότι, με έναν πολύ παρόμοιο τρόπο, σχεδόν όλοι ακούμε συνεχώς μέσα στο κεφάλι τους μια φωνή ή πολλές φωνές: την αθέλητη διαδικασία της σκέψης, που δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν την δύναμη να την σταματήσουν. Ακούνε συνεχείς διάλογούς ή μονολόγους.

Η φωνή μέσα στο κεφάλι σου σχολιάζει, εικάζει, συγκρίνει, κρίνει, παραπονιέται, συμπαθεί, αντιπαθεί κοκ. Αυτή η φωνή δεν είναι απαραίτητα σχετική με την κατάσταση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να αναβιώνει το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν.Είτε να προβάρει ή να φαντάζεται πιθανές μελλοντικές καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση συχνά φαντάζεται ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά ή ότι θα έρθουν αρνητικές καταστάσεις. Αυτό ονομάζεται ανησυχία.

“Αυτή η φωνή με ότι κουβαλάει ζει ή στο παρελθόν ή στο μέλλον”.

Μιλώντας περί Mindfulness, μιλάμε για το τώρα. Το τώρα είναι απαλλαγμένο απο την άσκοπη και καταναγκαστική δραστηριότητα του νου. Και αυτό είναι η ενσυνειδητότητα. Η εστίαση στο τώρα, στο παρόν.   Η αποταύτιση από το νου και όλο του τον συρφετό από έννοιες, ετικέτες, εικόνες, λέξεις, κρίσεις και ορισμούς. Μια παύση της ψυχαναγκαστικής σκέψης.  Το σταμάτημα του αδιάκοπου  νοητικού θορύβου.

Ανάσα, γαλήνη, ειρήνη, χαρά…

 

Αρκετή η θεωρία περί Mindfulness… Πως το πετυχαίνεις;

Δημιουργείς ένα κενό στη ροή του νου, κατευθύνοντας την εστίαση της προσοχής σου στο τώρα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποκτήσεις έντονη συναίσθηση της παρούσας στιγμής. Αυτό σου προσφέρει πολύ βαθιά ικανοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο τραβάς τη συνειδητότητα μακριά από τη δραστηριότητα του νου. Δημιουργείς ένα κενό μη-νου στο οποίο έχεις υψηλή εγρήγορση και επίγνωση αλλά δεν σκέφτεσαι. Αυτή είναι η ουσία του διαλογισμού.

Έτσι λοιπόν για να πούμε τα βασικά ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα, στο παρόν με αποδοχή, χωρίς κριτική. Η συναίσθηση της παρούσας στιγμής. Παρατηρούμε χωρίς να κρίνουμε ότι μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα από τις πέντε μας αισθήσεις: όραση, ακοή, γεύση, αφή, όσφρηση. Αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε και τις σκέψεις μας και τα συναισθημάτά μας χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτά. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, ούτε τα συναισθήματά μας, είμαστε ασύλληπτα βαθύτερο και μεγαλύτερο.

Η πρακτική και η εξάσκηση στο τώρα μας βοηθά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διαύγεια και να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές. Λειτουργεί λυτρωτικά και πολύ αναφέρονται σε «φώτιση» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από το πώς σχετίζεσαι με τον εαυτό σου (διατροφή, γυμναστική, αυτοφροντίδα), πως σχετίζεσαι με τους άλλους (εργασία, σχέσεις) , πως σχετίζεσαι με τη γη. Όσο εξασκούμαστε τόσο μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή μας.

Ωραία όλα αυτά “Περί Mindfulness” θεωρία και πρακτικές, αλλά τι γίνετε στην καθημερινή ζωή;

Διαβάστε: 3 εύκολες τεχνικές ενσυνειδητότητας για δύσκολους καιρούς

Μπορείς να το καταφέρεις παίρνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα ρουτίνας που κανονικά είναι μέσω προς ένα σκοπό και δίνοντάς της την αμέριστη προσοχή σου έτσι ώστε να γίνει σκοπός από μόνη της. Για παράδειγμα κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλιά στο σπίτι ή στη δουλειά δίνε μεγάλη προσοχή σε κάθε σκαλί, σε κάθε κίνηση, ακόμη και στην αναπνόή σου. Να είσαι απόλυτα παρόν. Ή όταν πλένεις τα χέρια σου δίνε προσοχή σε όλες τις αισθήσεις που σου προσφέρει αυτή η δραστηριότητα, τον ήχο και την αίσθηση του νερού, τον ήχο και την κίνηση των χεριών σου, την μυρωδιά του σαπουνιού και οτιδήποτε άλλο. Ή όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, αφού κλείσεις την πόρτα μείνε ακίνητος για λίγο και παρατήρησε τη ροή της αναπνοής σου.


“Συνειδητοποίησε μια σιωπηλή αλλά ισχυρή αίσθηση παρουσίας. Υπάρχει μόνο ένα σίγουρα κριτήριο με το οποίο μπορείς να μετρήσεις την επιτυχία σου σε αυτή την πρακτική: ο βαθμός γαλήνης που νιώθεις μέσα σου.”

Αναπαραγωγή μέρος κειμένου από το βιβλίο “Η δύναμη του ΤΩΡΑ” του Echard Tolle
❤️ Φωτογραφία: StockSnap

Newsletter