Θέλετε έναν κήπο ή μια βεράντα με ανθισμένα χρωματιστά λουλούδια και ένα παρτέρι γεμάτο με λαχανικά, τότε το λίπασμα είναι απαραίτητο. Αλλά μην πηγαίνετε κατευθείαν στα χημικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας δίνοντας στα φυτά σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, όπως φώσφορο, κάλιο και άζωτο.

Πάμε να δούμε μερικές ιδέες…

  1. Υπολείμματα γκαζόν μετά το κούρεμα

Ένας χρήσιμος τρόπος για να ανακυκλώσετε όλο αυτό το περιττό γρασίδι και να το μετατρέψετε σε λίπασμα για τα λουλούδια και τα λαχανικά σας, το οποίο θα απελευθερώνει σταδιακά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι, κατευθείαν από το καλάθι συλλογής της χλοοκοπτικής σας μηχανής, αρκεί να μην περιέχει ζιζάνια ή σπόρους γρασιδιού. Αλλά είναι καλύτερα να το αφήστε να μαραθεί λίγο πριν τη χρήση. Για να εμποδίσετε το γρασίδι να πετροποιηθεί, η στρώση γρασιδιού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 έως 5 εκατοστά όταν είναι χλωρό.

2. Κόκκοι καφέ

Τα υπολείμματα του καφέ, ελληνικός, γαλλικό ή εσπρέσο κάνουν ένα θαυματουργό λίπασμα. Περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και ενισχύουν το χώμα με οργανική ουσία. Αυτό που πρέπει να κάνατε είναι να φυλάξτε τον χρησιμοποιημένο καφέ και να τον απλώστε σε μια εφημερίδα για να στεγνώσει για να μπορείτε να τον χειριστείτε πιο εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους καφέ σε παρτέρια, γλάστρες και διακοσμητικά φυτά. Το πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το λίπασμα εξαρτάται από το φυτό. Τα οικιακά φυτά μπορούν να αντέξουν λίπασμα-καφέ έως μία φορά κάθε 6 μήνες ενώ τα φυτά εξωτερικού χώρου έως 4 φορές το χρόνο. Δεν το παρακάνουμε, βέβαια, καθώς η συχνή προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα ή μάρανση των φυτών μας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα.

3. Φλούδες από μπανάνες

Οι φλούδες από τις μπανάνες περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μας, κυρίως κάλιο σε μεγάλη ποσότητα και σε μικρότερες ποσότητες άζωτο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έτσι, αφού απολαύσεις το φρούτο σου μπορείς να βάλεις την φλούδα πάνω στο χώμα και να το αφήσεις να αποσυντεθεί εκεί. Μία άλλη λύση είναι να φυτέψεις κοντά στις ρίζες του λουλουδιού την φλούδα.

4. Τσόφλια αυγών

Το ασβέστιο που περιέχουν είναι ότι πρέπει για την ανάπτυξη του φυτού. Αφού λοιπόν φάτε τα αυγά, στεγνώστε τα τσόφλια και σπάστε τα σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια, να θυμίζουν δηλαδή σκόνη. Έπειτα, ρίξτε τα τσόφλια γύρω γύρω από το φυτό. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι απαραίτητο και για το χώμα που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και για το φυτό.

5. Υπολείμματα- φακελάκι τσαγιού

Αφού βράσουμε τα φύλλα του τσαγιού για να φτιάξουμε ένα ζεστό ρόφημα, μαζεύουμε τα υπολείμματα για να τα χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα στα φυτά μας. Τα υπολείμματα από το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, και μικρότερη σε φώσφορο και κάλιο. Μπορούμε να προσθέσουμε τα υπολείμματα του τσαγιού μαζί με το φακελάκι, εφόσον είναι από υλικό που μπορεί να αποσυντεθεί.

6. Στάχτη από τζάκι

Το λίπασμα αυτό θέλει προσοχή αφού οι μεγάλες ποσότητες στάχτης μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Έτσι, αφού καούν τα ξύλα μάζεψε την στάχτη και βάλ’ την στην γλάστρα του λουλουδιού. Η στάχτη είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και είναι ιδανική για λίπασμα σε ντομάτες, φασόλια, σπανάκι, αρακάς, σκόρδα, πατάτες και αβοκάντο.

Αναδημοσίευση από https://garden-for-all.com/2021/

Newsletter