Πιστεύεται ότι το παρελθόν ισούται με το μέλλον. Αφού το «έκανα» έτσι, έτσι «θα συνεχίσω το κάνω»

Και αυτό είναι μια χαρά αν το «έτσι» σε εξυπηρετεί προς την κατεύθυνση που θέλεις να ζήσεις. Μια πετυχημένη συνταγή δεν είναι έξυπνο να την αλλάζεις. Αλλά τι συμβαίνει όταν το «έτσι» δεν σε ικανοποιεί αλλά νιώθεις εγκλωβισμένος γιατί νομίζεις ότι μόνο αυτό μπορείς να κάνεις γιατί μόνο αυτό έκανες μέχρι τώρα.  

Ότι έτσι όπως ήταν η ζωή σου μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσει να είναι και για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Είναι φυσικά δύσκολο να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον όταν συμβαίνουν αρνητικά πράγματα. Ή όταν είχες υιοθετήσει μια απαισιόδοξη οπτική για τη ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι εύκολο να γίνεις ένα δραστήριο άτομο όταν έχεις φορέσει την ταμπέλα του τεμπέλη

Μπορεί να είναι άβολο να βρεις αισιοδοξία για να αρχίσεις μια νέα προσπάθεια στη διατροφή σου επειδή όλες οι προηγούμενες ματαιώθηκαν.

Κουβαλάς τόσο καιρό τα κιλά σου που δεν πιστεύεις ότι μπορείς να τα διώξεις. Ή ότι μπορείς να ρυθμίσεις αποτελεσματικά το βάρος σου, δεν ξέρεις καν πως θα φαίνεσαι. 

Το ξέρω. Το έχω ζήσει αυτό και τα παραδείγματα που περιγράφω είναι από προσωπική μου εμπειρία και μοιράσματα με ανθρώπους που συνεργάζομαι

Αλλά επίσης ξέρω ότι είναι πιθανό να κάνεις θετικές αλλαγές και σε σένα και στον κόσμο σου ανεξάρτητα τελείως με το παρελθόν σου. Αξιοποίησε το μοναδικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το «τώρα», το παρόν. 

Διαβάστε ακόμα: Να ανθίζεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες 

Έτσι και αλλιώς το μόνο που υπάρχει στο πραγματικό χωροχρόνο είναι το «τώρα». Ούτε το πριν και το παρελθόν (που σε καμία περίπτωση δεν σε χαρακτηρίζει) ούτε το μετά που είναι ένα κατασκεύασμα νοητικό. 

Αν αμφιβάλλεις γι’ αυτό ή για την δική σου ικανότητα να κάνεις αυτή την αλλαγή τότε ξεκίνα κάνοντας απλά ένα μικρό βήμα σε κάτι καινούριο ΤΩΡΑ.

Κάνε κάτι που συνήθως δεν θα έκανες ή κάτι που νιώθεις ότι «δεν είναι εσύ» αλλά με έναν θετικό τρόπο.

Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα για να το καταλάβεις:

– Μπορεί να θεωρείς ότι είσαι τεμπέλης και αγύμναστος. Ότι η γυμναστική είναι κάτι που «πρέπει» να κάνεις αλλά βαριέσαι αφόρητα και δεν είναι για εσένα. Τέλεια πήγαινε για περπάτημα για 3-5 λεπτά. Σήκω από την καρέκλα του γραφείου κάθε μια ώρα και κάνε κάποια βήματα. Ίσως με έκπληξη να διαπιστώσεις ότι η φυσική κατάσταση σου κατάσταση βελτιώνεται και όσο κάνεις τόσο σου έρχεται και η όρεξη.

– Ίσως να είσαι από τους τύπους που μέσα στο κεφάλι τους από την αγωνία τους ζουν εφιάλτες. Αντί να βρίσκεις όλα τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε μια επερχόμενη συνάντηση ή σε ένα ραντεβού, άσε αυτή τη σκέψη να φύγει απ’ το μυαλό για τώρα. Σκέψου όλα εκείνα που θα πάνε καλά και όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά σου στα οποία μπορείς να στηριχθείς. Ότι και να γίνει θα βελτιωθεί το άγχος σου καθώς ο φόβος είναι η τροφή του. Όσο φοβάσαι για το χειρότερο αγχώνεσαι περισσότερο και συνήθως τίποτα από αυτά που φοβόμαστε δεν συμβαίνει στα αλήθεια (ευτυχώς!) 

– Όταν αρχίζει αυτή η επικριτική φωνή και ουρλιάζει στο κεφάλι σου ότι «δεν θα τα καταφέρεις» όταν την ακούσεις, πάρε μια ανάσα και γύρισε το διακόπτη. Σκέψου 3 πράγματα τα οποία εκτιμάς στον εαυτό σου -δε χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο. Το σημαντικό είναι για λίγο να σταματήσεις να είσαι επικριτικός με τα πιο ασήμαντα.

Αυτό που προτείνω είναι απλά κάνε ένα μικρό βήμα μπροστά.

Αργότερα, αν θέλεις, μπορείς να επενδύσεις σε αυτό.

Και τελικά να δημιουργήσεις το μέλλον σου. Έτσι ώστε να μοιάζει όλο και λιγότερο με το παρελθόν σου όσο εσύ προχωράς μπροστά με μικρά σταθερά βήματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες της ζωής μας και είναι τόσο ενδυναμωτικό όταν γράφουμε το σενάριο συνειδητά

❤️ Φωτογραφία: Hadija Saidi

Newsletter