Η οστεοπόρωση συνήθως προκαλεί κατάγματα, πόνο και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, λόγω αδυναμίας των οστών.

Η άσκηση δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία, το νευρομυϊκό συντονισμό και την ευλυγισία.

Τα παραπάνω είναι σαφώς ευεργετικά για την πρόληψη αλλά και την βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας.

Είναι σημαντικό να δυναμώσεις το σκελετό σου αλλά θα πρέπει να δίνεται βάση στην ομαλή λειτουργία όλου του μυοσκελετικού συστήματος.

Αυτό γιατί είναι εξίσου σημαντικό να δυναμώσουν και οι μύες σου ώστε να μπορούν να στηρίξουν το σκελετό σου. Όπως και να βελτιωθεί η ισορροπία σου για την αποφυγή πτώσεων.

Το σώμα σου κινείται σαν σύνολο και θα πρέπει τα συστήματα να λειτουργούν αρμονικά για να είναι υγιές.

Όταν λοιπόν υπάρχει μία αδυναμία στο ερειστικό σύστημα, δηλαδή στα οστά σου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιατρατεύοντας όλα τα συστήματα για μέγιστα αποτελέσματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι μαζί με τη θεραπεία που σου έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός σου, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του, θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές και στον τρόπο ζωής σου ξεκινώντας απο τη διατροφή και την άσκησή σου.

Διάβασε ακόμα: «Trust the process»

Το πρόγραμμα άσκησης που θα επιλέξεις θα πρέπει να βασίζεται στις δικές σου ανάγκες και στους δικούς σου στόχους και ενδεικτικά θα ήταν καλό να περιλαμβάνει τα εξής:

Καρδιαγγειακή άσκηση

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δέν αναφερόμαστε σε οτιδήποτε σου ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς. Τα οστά σου αντιδρούν στο φορτίο που δέχονται και γίνονται πιο δυνατά. Ο ιδανικός τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι οποιαδήποτε κίνηση περιέχει κρούση και γίνεται με το βάρος του σώματός σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι περπάτημα, τρέξιμο, σχοινάκι, χορός κ.α. Η ένταση και η διάρκεια ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό της οστεοπόρωσης και τις ανάγκες του σώματός σου.

Ασκήσεις με αντιστάσεις

Η λειτουργική προπόνηση με αντιστάσεις θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των οστών σου. Σε συνδιασμό με ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας, για την αποφυγή πτώσεων και οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Ποιά μορφή άσκησης όμως θα ήταν η καλύτερη;

Όπως ισχύει με όλα τα προγράμματα άσκησης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλους.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Pilates θα ήταν ιδανικό για τις περισσότερες περιπτώσεις  καθώς μπορεί να συνδυάσει μυϊκή δύναμη, αντοχή, ισορροπία, ευλυγισία, νευρομυϊκό συντονισμό, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και τη στάση του σώματός σου.

Η άσκηση που θα κάνεις θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και με έλεγχο αλλά πάνω απ’ όλα θα πρέπει να σου είναι και ευχάριστη. Κάνοντας συστηματικά κάποια μορφή άσκησης που σε ευχαριστεί, επιδρά θετικά στην ψυχολογία σου και έτσι αυξάνεται και η αποτελεσματικότητά της.

Βρές λοιπόν το πρόγραμμα, το μέρος, το γυμναστή, το φυσικοθεραπευτή, το δάσκαλο που σου ταιριάζει και ξεκίνα να αλλάζεις τη ζωή σου προς το καλύτερο! ❤️

Newsletter