Ένα από τα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας στο ανθρώπινο είδος είναι ότι κρατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά. Οι …μικροί άνθρωποι είναι δημιουργικοί, ευέλικτοι, εκπαιδεύσιμοι και μετά από μια περίοδο εξάρτησης που διαρκεί περίπου 14 έτη φτάνουν με τη βοήθεια μας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους! Τι σχέση όμως μπορεί να έχει αυτό με το φαγητό?
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς ασχολούνται με τη διατροφή του παιδιού τους που όπως ορίζεται από διεθνείς οδηγίες ξεκινά στους 6 μήνες ζωής .Μετά από 6 μήνες αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, το βρέφος μπαίνει στο νέο κόσμο των στέρεων τροφών !Είναι προφανές ότι οι τροφές αυτές πρέπει να είναι θρεπτικές και κατάλληλα προετοιμασμένες… Το σημαντικότερο όμως είναι ο τρόπος που αυτό θα γίνει ώστε να αποτελέσει μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας του παιδιού, με σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία του καθοδηγούμενη λοιπόν από το παιδί (babyled).Στο τέλος του ταξιδιού αυτού ο …μικρός άνθρωπος θα τρώει πια με ενσυνειδητότητα (mindful eating).Ας δούμε όμως πως μπορεί να γίνει αυτό!
-Επιτρέπουμε στο βρέφος να γνωρίσει την τροφή με όλες του τις αισθήσεις (να την κοιτάξει, να τη μυρίσει ,να την αγγίξει με τα χεράκια του ,να ακούσει τον πρωτόγνωρο ήχο της καθώς θα την πετά στο πάτωμα, τελικά να τη γευτεί) .Ωριμάζει με τον τρόπο αυτό αισθητηριακά και μαθαίνει να αναγνωρίζει τι τρώγεται και τι όχι!
-Τον πρώτο καιρό προσφέρουμε τροφή όταν είναι είναι ήρεμο ,ξεκούραστο και δε πεινάει πολύ. Αφού περάσουν κάποιες βδομάδες εξερεύνησης της τροφής θα αρχίσει να εκδηλώνει πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Θα έχει πια πλήρη επίγνωση οπότε θα τρώει για να ικανοποιήσει μόνο την πείνα του και θα το κάνει με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση!
-Προσφέρουμε ποικιλία τροφών χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις δικές μας προτιμήσεις (άλλωστε ξέρουμε τη σημασία του modeling στην ανάπτυξη του παιδιού μας).Θα υπάρξουν και τροφές που ίσως απορρίψει γιατί είναι ένας ξεχωριστός ιδιαίτερος άνθρωπος! Δεν το πιέζουμε του δίνουμε την επιλογή, με αγάπη και υπομονή.
-Τρώμε σε ήσυχο περιβάλλον παρέα με το παιδί μας δείχνοντας του ότι μασάμε αργά, πόσο απολαμβάνουμε το φαγητό μας .Το κοιτάμε στα μάτια ,περιμένουμε να τελειώσει το φαγητό του χωρίς να βιαζόμαστε. Το βρέφος είναι απορροφημένο στη διαδικασία του φαγητού και δεν χρειάζεται να του αποσπούμε την προσοχή για να φάει (tablet,τηλεόραση).
Μόλις διαβάσατε τους βασικούς κανόνες του διάσημου Baby led Weaning,που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν πολλές οικογένειες! Επιτρέπουν δηλαδή στο μωρό τους από την ηλικία των 6 μηνών να τρώει μόνο του, κομματάκια θρεπτικής τροφής κομμένης όπως αρμόζει στο αναπτυξιακό του στάδιο κάθε φορά .Κάνουν την τροφή μέρος του παιχνιδιού, δεν περνούν ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να πείσουν το μωρό να φάει λίγα κουταλάκια μιας άμορφης μάζας τροφής ,συνήθως πανομοιότυπου χρώματος και αλλοιωμένης γεύσης .
Το μωρό που τρώει μόνο του κομματάκια ξέρει οτι αυτό που τρώει είναι αυτό που βλέπει και δεν προσπαθεί να φανταστεί τι περιέχει ούτε φοβάται τι περίεργο να θα του βάλουν στο στόμα του με το ζόρι. Τελικά δεν καταλήγει σαν τα περισσότερα συνομήλικα παιδιά του όταν μεγαλώσει να τρώει μικρή ποικιλία τροφών, δοκιμάζει καινούρια πράγματα ,νιώθει εμπιστοσύνη και στον εαυτό του αλλά και στους γονείς του ! Έχει καταφέρει κάτι τόσο σημαντικό !Ξέρει τι θέλει και τι μπορεί να κάνει και έχοντας κατακτήσει ακόμα ένα αναπτυξιακό στάδιο είναι έτοιμο για το επόμενο! Όπως λοιπόν δημιουργούμε ένα κατάλληλο και ήρεμο περιβάλλον για να μπουσουλήσουν ,να περπατήσουν ,ας δώσουμε άλλη μια ευκαιρία σε αυτές τις μικρές «μηχανές» μάθησης να αναπτυχθούν …τρώγοντας!
Από την παιδίατρο, Ρηγίνου Έρη
Follow Us!