Για να «μην σε πιάνουν στον ύπνο»,  όλη η αλήθεια για το πρωινό ξύπνημα.

Γιατί μπήκες στον κόπο να ξυπνήσεις σήμερα το πρωί; Σκέψου το για ένα δευτερόλεπτο… Γιατί ξυπνάς τα περισσότερα πρωινά; Γιατί αφήνεις την άνεση του ζεστού, άνετου κρεβατιού σου; Είναι επειδή θέλεις; Ή καθυστερείς να ξυπνήσεις μέχρι να πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις; Το παλιό ρητό “μην σε πιάνουν στον ύπνο” ίσως να έχει ένα πολύ βαθύτερο νόημα από αυτό που έχει ο καθένας μας συνειδητοποιήσει. Όταν καθυστερείς να ξυπνήσεις μέχρι να πρέπει να το κάνεις – που σημαίνει ότι περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή να σηκωθείς από το κρεβάτι σου και να ξεκινήσεις τη μέρα σου – αυτό που πραγματικά κάνεις είναι να αντιστέκεσαι στο να ζεις. Κάθε φορά που πατάς το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι, αντιστέκεσαι στο να ζήσεις τη μέρα σου, να ζήσεις τη ζωή σου. Αντιστέκεσαι στο να ξυπνήσεις και να δημιουργήσεις τη ζωή που λες ότι θες.

Πως όμως να ξυπνάς εύκολα και χωρίς γκρίνια… ας το παραδεχτούμε στη δική μας διάσταση οι περισσότεροι δυσκολεύομαστε με το ξύπνημα. Και αυτό γιατί για τους περισσότερους από εμάς, όταν το ξυπνητήρι χτυπάει κάθε πρωί μας ξυπνάει από ένα βαθύ ύπνο, να είναι καλά το νετφλιξ και το ξενύχτι μετά τις 11 το βράδυ για το οποίο θα μιλήσω σε άλλο κείμενο. Στο παρόν θέλω να σε βοηθήσω να αφήσεις την άνεση του κρεβατιού σου με … άνεση αφού όμως αναγνωρίσουμε παρέα ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν είσαι ακόμα μισοκοιμισμένος να θες να πατήσεις το κουμπί της αναβολής και να συνεχίσεις τον ύπνο σου.

Να πέντε απλά βήματα που προτείνει ο συγγραφέας του βιβλίου morning miracle  για να κάνουμε το ξύπνημα -ακόμα και το πιο πρωινό- ευκολότερο από ποτέ. 

ΒΗΜΑ 1 : ΒΑΛΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΎΠΝΟ 

Το πρώτο κλειδί για να ξυπνήσεις είναι να θυμάσαι αυτό: η πρώτη σου σκέψη το πρωί είναι συνήθως η τελευταία σκέψη που είχες πριν πας για ύπνο. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε περάσει νύχτες που με το ζόρι πέσαμε για ύπνο επειδή ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι για να ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί. Είτε ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς, είτε η νύχτα πριν τα γενέθλιά σου, η πρώτη μέρα σου στο σχολείο, ή η πρώτη σου μέρα στη δουλειά ή η ημέρα πριν πας διακοπές – μόλις το ξυπνητήρι χτυπήσει, ανοίγεις τα μάτια σου με ενθουσιασμό και έξαψη για να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αδράξεις τη μέρα. Άρα, το κλειδί είναι να αποφασίσεις να δημιουργήσεις ενεργά και συνειδητά μία θετική προσδοκία για το επόμενο πρωί. 

ΒΗΜΑ 2 : ΒΑΛΕ ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ 

Αν δεν το έχεις κάνει ακόμα, τοποθέτησε το ξυπνητήρι σου όσο πιο μακριά από το κρεβάτι σου γίνεται. Αυτό σε αναγκάζει να σηκωθείς από το κρεβάτι και να βάλεις το σώμα σου σε κίνηση. Η κίνηση δημιουργεί ενέργεια, έτσι, όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι σε βοηθάει να ξυπνήσεις φυσικά. 

ΒΗΜΑ 3 : ΠΛΥΝΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ

Το θέμα είναι ότι κάνεις κινήσεις χωρίς να τις σκέφτεσαι τα πρώτα λεπτά και δίνεις απλά στο σώμα σου χρόνο για να ξυπνήσει. Έτσι, αφού κλείσεις το ξυπνητήρι σου, πήγαινε κατευθείαν στο νιπτήρα και βούρτσισε τα δόντια σου και ρίξε λίγο νερό στο πρόσωπό σου. Αυτή η απλή κίνηση θα αυξήσει το επίπεδο κινητοποίησης του ξυπνήματος και τώρα που το στόμα σου έχει μέντας είναι ώρα να…… 

ΒΗΜΑ 4 : ΠΙΕΣ EΝΑ ΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ 

Είναι σημαντικό να μάθεις να ενυδατώνεις τον εαυτό σου κάθε πρωί. Μετά από έξι ή οκτώ ώρες χωρίς νερό, φυσιολογικά θα είσαι κάπως αφυδατωμένος και η αφυδάτωση προκαλεί κούραση. Συχνά όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι – οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι περισσότερο νερό κι όχι περισσότερο ύπνο. 

ΒΗΜΑ 5 : ΒΑΛΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉΣ 

Τελευταίο και σημαντικό, ντύσου με τα ρούχα της άσκησης κι έτσι θα είσαι έτοιμος να αφήσεις το δωμάτιό σου και αμέσως να αρχίσεις το θαύμα από πρωινό σου. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν την μέρα τους με ένα ντουζ, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να κερδίσουμε το πρωινό ντουζ αφού πρώτα ιδρώσουμε. Η πρωινή άσκηση είναι σημαντική για να μεγιστοποιήσεις τις προοπτικές σου επειδή σε βάζει σε μία κορυφαία πνευματική, σωματική και συναισθηματική κατάσταση έτσι ώστε να κερδίσεις τη μέρα.

Newsletter