Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία επιτυχίας μιας πελάτισσάς μου, της Ε. που κατάφερε να διώξει 30 κιλά τους τελευταίους 6 μήνες.

Υπάρχουν πραγματικά κάποια πολύ σημαντικά μαθήματα σε αυτή την ιστορία για εμένα και ελπίζω και για εσάς γι αυτό και το μοιράζομαι.

Όταν γνωριστήκαμε μου είπε ότι ήταν απόφαση που πήρε με την καινούργια χρονιά (New Years Resolutions) και ξέρετε, ότι εγώ αυτά δεν τα πιστεύω, οπότε στο μυαλό μου θεωρούσα ότι θα σταματήσει σύντομα. Όμως, με πολύ χαρά παραδέχομαι ότι έκανα λάθος, με διέψευσε!

Σαφώς μέρος της επιτυχίας της ήταν ότι μείωσε το φαγητό, (είχε θερμιδικό έλλειμα, έτρωγε λιγότερο από αυτό που δικαιούταν) και αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Καμία έκπληξη μέχρι τώρα. Αυτό που πραγματικά έκανε τη διαφορά είναι οι αλλαγές που έγιναν στον τρόπο σκέψης (MINDSET) και στη στάση της (ATTITUDE)  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δηλαδή, εσωτερικές αλλαγές, που χρειάζεται να συμβούν για να υπάρχει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και παγιωθεί η αλλαγή.

Δεν μπορείς να αλλάξεις το σώμα σου αν δεν αλλάξεις το μυαλό σου.

Θα επιστρέψω στην ιστορία και θα μοιραστώ μαζί σας συγκεκριμένες αλλαγές που έκανε η «έμπνευση» μου.

1: Έγινε εγωίστρια

Μια κοινή πρόκληση που είχε αυτή η γυναίκα είναι κάτι που βλέπω και σε πολλούς πελάτες μου: «βάζουν τους άλλους πρώτα». Η ανιδιοτέλεια και ο εγωισμός δεν έχουν ξεκάθαρα πρόσημα, θετικά ή αρνητικά. Είναι το πρόσημα που επιλέγουμε να τους βάλουμε. Συγκεκριμένα η Ε. βρήκε τον τρόπο και έμαθε να λέει «όχι» χωρίς ενοχές και αυτό την βοήθησε να είναι περισσότερο συνεπής με τον εαυτό της. Και μάντεψε… ακόμη και οι άλλοι μετά εκτίμησαν περισσότερο την προσφορά της!

 

2: Η άσκηση έγινε «πρέπει»

Για την Ε. ο χρόνος για τις προπονήσεις της έγινε μη διαπραγματεύσιμος. Θα το καταλάβετε καλύτερα αν φανταστείτε έναν γονέα που πρέπει να παραλαμβάνει τα παιδιά του από το σχολείο κάθε μέρα. Δεν θα αποφάσιζε ο γονιός ποτέ να “παραλείψει” μερικές μέρες. Θα το έκανε έτσι και αλλιώς. Ακριβώς ίδια στάση και ίδια σκέψη με τις προπονήσεις. Τίποτα, δεν πρόκειται για τελειότητα. Αλλά αν κάποιος μπορεί να πετύχει το 80%.  αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται.

 

3: Δεν έκανε “Δίαιτα”

Βεβαίως το διαιτολογικό της ιστορικό, πλούσιο. Δοκίμασε κάθε είδους δίαιτα από την εφηβεία και το σχολείο αλλά καμία από αυτές δεν δούλεψε, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Τι έκανε λοιπόν:

Διατηρούσε μόνο υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι.

Στη συνέχεια έτρωγε παρόμοια είδη γευμάτων κάθε μέρα, έτσι ώστε τα μακροθρεπτικά συστατικά της (πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες) να είναι ισορροπημένα και τα σνακ να είναι εύκολα.

Αυτή η απλή προσέγγιση μπορεί να μην ακούγεται «ουάου». Αλλά στο τέλος, την βοήθησε ώστε να μην χρειάζεται να σκέφτεται συνεχώς, “Τι θα φάω σήμερα;”

“Δεν μας λες κάτι καινούργιο, Μυρτώ”, θα σκεφτείς.  Και, καλά θα κάνεις, γιατί όντως αυτά που συζητάμε λογικά τα ξέρεις ήδη. Τότε όμως, γιατί όλα αυτά τα γνωστά καταλήγουν να είναι πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να βρουν και να παραμείνουν σε φόρμα;

Πολλά από αυτά καταλήγουν στο τρίπτυχο:

  • Τρώμε γεύματα που μας αρέσουν και ταιριάζουν τόσο στη γεύση μας όσο και στις διατροφικές μας ιδιαιτερότητες (για παράδειγμα IBS ή υπολειτουργικός θυρεοειδής)
  • Ανακαλύπτουμε τη βαθύτερη σχέση μας με το φαγητό, κατανοώντας πότε λειτουργεί σαν μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους.
  • Αντιμετωπίζουμε το Project “Καλύτερος Εαυτός” με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως δηλαδή μας αξίζει.

Αν μπορείς να το κάνεις, αλήθεια, μην το καθυστερείς άλλο. Η υγεία μας, η ευεξία μας, η καλή σχέση με το σώμα μας είναι βάσεις της καλής ζωής. Και στη ζωή δεν χωράνε αναβλητικότητες. Ξεκίνα!  Ωστόσο, εάν δεν κάνεις την πρόοδο που θα ήθελες ή αν δυσκολεύεσαι,  θυμήσου ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι επωφελούνται από την ύπαρξη δομής, σαφήνειας και υπεύθυνου πλαισίου.

Αυτό ακριβώς που παρέχουμε εμείς, με τις ατομικές ή τις ομαδικές μας συνεδρίες και την υποστήριξη, κυριολεκτικά, κάνει θαύματα! 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.myrtomylona.gr

Newsletter