Σαν να τη βλέπω τη γκριμάτσα που κάνεις, όταν σου λέμε για μπρόκολο! Οκ, πολλοί δε το αγαπάνε ιδιαίτερα και κυρίως τα παιδιά, όμως, ίσως αν μάθεις πόσο ωφελεί τον οργανισμό σου να αποφασίσεις να του δώσεις μια ευκαιρία… Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το μπρόλοκο κατατάσσεται ανάμεσα στα λαχανικά που καταπολεμούν πραγματικά πολλές ασθένειες. Πλούσιο σε βιταμίνες, βρίσκεται στην κορυφή των θρεπτικών λαχανικών. Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, δε, το μπρόκολο έχει περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι το πορτοκάλι. Και, επιπλέον είναι πλούσιο σε ασβέστιο (όσο πλούσιο είναι το μητρικό γάλα, για να καταλάβεις!). Αυτά τα στοιχεία λογικά εξηγούν γιατί θεωρείται υπερόπλο απέναντι σε διάφορες αρρώστιες. Για παράδειγμα, κάποια από τα συσταστικά που μπορούν να ενισχύσουν την μάχη του οργανισμού απέναντι σε σοβαρότατες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος- ο ανθός του μπρόκολου μάλιστα είναι πιο πλούσιος σε αντι-καρκινικά στοιχεία απ’ ότι ένα ώριμο μπρόκολο.

Εντάσσοντας το μπρόκολο στη διατροφή μας συστηματικά μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του στομάχου, έλκος και γαστρίτιδα. Επιπλέον, προφυλάσσει από καρδιοπάθειες και από οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο καταρράκτης. Λόγω του ψευδάργυρου που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι εξαιρετική τροφή για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αφού περιέχει φολικό οξύ- ελάχιστες τροφές περιέχουν αυτό το τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου συστατικό. Η βιταμίνη C, είναι φυσικό αναλγητικό για αρθριτικούς πόνου, ενώ τα αντι-οξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη του μπορούν να κάνουν θαύματα στο άσθμα.

Τέλος, και σε περίπτωση που δεν έχεις ακόμη πειστεί, το μπρόκολο βοηθάει πολύ το δέρμα και μάλιστα, ως αφέψημα (το ζουμί που παίρνεις αφού το βράσεις) ανακουφίζει απευθείας σε περίπτωση που καείς από τον ήλιο.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να έχεις πάντα μπρόκολο στο ψυγείο σου, τότε όντως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

 

Πηγή:Myrtomylona.gr

Newsletter