Υπάρχουν και αυτές οι μέρες που τις χαρακτηρίζεις δικαίως κακιές, μέρες που απλά τα πράγματα…πάνε στραβά.

Ναι κάποιες μέρες κυλάνε τέλεια, είναι ακόμα καλύτερες από αυτό που περίμενες όταν σηκώθηκες το πρωί από το κρεβάτι. Μερικές μέρες είναι απλά ΟΚ. Όταν όμως δεν είναι;

Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Εγώ συνήθιζα να τις αφήνω να με παίρνουν από κάτω και κατέληγα με όχι μία, αλλά πολλές άσχημες μέρες οτιδήποτε κι αν συνέβαινε.

Πλέον έχω αλλάξει τις συνήθειες μου και αυτήν την εβδομάδα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τι ακριβώς κάνω.

Σου παρουσιάζω λοιπόν 21 ιδέες και συνήθειες που με βοήθησαν να αλλάξω μια άσχημη μέρα. Πολλές φορές χρησιμοποιώ περισσότερες συνδυαστικά, για να το πετύχω αυτό.

Πάμε στη λίστα

1.Ανάπνευσε.

Συνήθως ξεκινάω ν’ αλλάζω την μέρα μου χρησιμοποιώντας το σώμα μου κατά κάποιον τρόπο για να ταρακουνήσω λίγο τα πράγματα. Να κεντραριστώ. Το πρώτο πράγμα που κάνω σχεδόν πάντα είναι απλά να αναπνεύσω. Αναπνεύω από την μύτη χρησιμοποιώντας την κοιλιά μου. Συγκεντρώνομαι αποκλειστικά στον αέρα που εισπνέω και εκπνέω για 1 ή 2 λεπτά. Έτσι ηρεμεί το σώμα και το μυαλό μου. Βρίσκω το παρόν και αυτό με βοηθά πολύ.

2. Κάνε μια δυναμική πόζα.

Εμπνευστής και περισσότερα θα ακούσεις σε ομιλία TED της Amy Cuddy

Ο απλός τρόπος για να κάνεις μια δυναμική πόζα είναι να σταθείς με αυτοπεποίθηση σαν την Wonder Woman ή τον Superman με τα πόδια σου σε διάσταση, το κεφάλι ψηλά και τα χέρια σου στους γοφούς σου.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά μπορεί πραγματικά ν’ αλλάξει το πως νιώθεις, γρήγορα και με θετικό τρόπο. Το σώμα μας είναι εργαλείο… ίσως το χρησιμότερο.

Δείτε το βίντεο εδώ.

3. Γυμνάσου

Άλλη μια συνήθεια που χρησιμοποιώ αρκετές φορές την εβδομάδα πάλι με το σώμα μου ως εργαλείο είναι να σηκώνω λίγα βάρη στο σπίτι ή απλά να κάνω διατάσεις. Κάνω αυτή την γυμναστική για περιπού 20- 30 λεπτά, καθώς με βοηθάει να απαλλαγώ από εντάσεις και άγχη.
Αφού τελειώσω με τη γυμναστική νιώθω πιο δυνατή, συγκεντρωμένη και γεμάτη ενέργεια.

4. Αγκάλιασε κάποιον.

Απλά και μόνο αγκαλιάζοντας κάποιον μπορείς αμέσως να νιώσεις πιο ασφαλής και περισσότερο αισιόδοξος. Μία αγκαλιά που διαρκεί 30 δευτερόλεπτα ή 1 λεπτό ή και περισσότερο μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες σου και απελευθερώσει μια απροσδόκητα μεγάλη ποσότητα άγχους και εντάσεων. Οξυτοκίνη λέγεται το μαγικό συστατικό και είναι απλά θέμα χημείας, συμβαίνει! Δες και άλλα για τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Διαβάστε ακόμα: Η Αγκαλιά Μετράει

5. Χάιδεψε το κατοικίδιο σου.

Αν κατά τη διάρκεια μια άσχημης μέρας δεν έχεις κάποιον για ν’ αγκαλιάσεις, τότε χάιδεψε το κατοικίδιο σου, είτε είναι σκύλος, είτε γάτα. Έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς θα σε ηρεμήσει και θα σου διώξει το άγχος. Επίσης τα χάδια κάνουν χαρούμενο και το ζωάκι σου και έτσι καλυτερεύει και η δική σου διάθεση. Τι; Δεν έχει κατοικίδιο ακόμη; Ξανασκέψου το…

6. Βρες έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης.

Οι παραπάνω συμβουλές σχετίζονται με το σώμα και συχνά για να λειτουργήσουν  χρειάζεται ν’ αλλάξω την οπτική μου, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε ενεργειακό. Βέβαια μερικές φορές ούτε αυτό είναι αρκετό.

Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για έναν πιο δραστήριο και πιο ελπιδοφόρο τρόπο σκέψης, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν απλά κάνοντας στον εαυτό μου μερικές ερωτήσεις.

Τρείς από τις ερωτήσεις που χρησιμοποιούσα συχνά και με βοήθησαν είναι:
-Θα έχουν σημασία όλα αυτά σε 5 χρόνια από τώρα;
-Ποιος νοιάζεται;
-Ποια είναι αυτή η μικρή πράξη, αυτό το μικρό αλλά πρακτικό βήμα, που αν το κάνω, θα αλλάξει αυτή τη μέρα και την όλα κατάσταση;

7. Βγες έξω και πάρε ενέργεια από τη φύση.

Άσε πίσω τον καναπέ και το γραφείο σου για λίγο. Κάνε ένα περίπατο στον ήλιο και συνδέσου με τις αισθήσεις σου. Αυτά που βλέπεις, ακούς, μυρίζεις.

Και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεσαι στη φύση κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Σκέφτεσαι πιο αισιόδοξα και αναζητάς πιο πρακτικές λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν.

Εμένα προσωπικά αυτό το διάλειμμα των 20-30 λεπτών μέσα στη μέρα με βοηθάει να φορτίσω τις μπαταρίες μου. Στο συστήνω ανεπιφύλακτα , έλα να δοκιμάσεις τους περιπατητές 

Δείτε ακόμα: Walking Coaching

8. Απλά δέξου το.

Τις περισσότερες φορές το πιο απλό είναι και αυτό που στο τέλος λειτουργεί καλύτερα. Οπότε απλά δέξου αυτό που συμβαίνει.

Μην προσπαθήσεις να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις ή να αρνηθείς τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή ακόμα κι αν κάτι σε ωθεί να το κάνεις. Αντ’ αυτού, απλά δέξου τα συναισθήματα σου και συμβάδισε μαζί τους. Παρατήρησε τα καθώς γεμίζουν το μυαλό σου.

Μην ανησυχείς με αυτόν τον τρόπο παρατάς την προσπάθεια. Όχι, σε καμία περίπτωση. Με το να αποδέχεσαι οτιδήποτε νιώθεις, σταματάς να τροφοδοτείς τις αρνητικές σου σκέψεις και έτσι γίνονται πιο αδύναμες. Δεν έχουν πια επίδραση πάνω σου, εξαφανίζονται και εσύ νιώθεις ξανά ελεύθερος να σκεφτείς καθαρά.
Κάποιες φορές μια κακή μέρα, είναι απλά αυτό, μια κακή μέρα.

9. Αν κάνεις ένα λάθος, δεν υπάρχει λόγος να κριτικάρεις τον εαυτό σου.

Είχες μια άσχημη μέρα επειδή έκανες ένα λάθος. Ε και; Δε χρειάζεται να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου.

Όταν νιώθεις ότι αυτό ο λάθος γεμίζει το μυαλό σου με αρνητικότητα και επικρίνει την αξία σου, αντί να το ενθαρρύνεις. Αναρωτήσου: 

Τι θα μου έλεγε κάποιος φίλος ή οι γονείς μου;nΣκέψου τι θα σε συμβούλευαν και πράξε ανάλογα. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα, να πας παρακάτω και να βελτιώσεις την κατάσταση. Σίγουρα ο χρόνος σου αξίζει περισσότερο από το να κριτικάρεις τον εαυτό σου και ακόμη πιο σίγουρα, κανένας δεν βελτιώθηκε με την κριτική.

10. Πες στον εαυτό σου ότι είναι «μόνο για σήμερα»

Άκουσα αυτή την ατάκα χρόνια και από τότε έχει μείνει στο μυαλό μου.

Και σε αυτή την περίπτωση θα σε αποτρέψει από το να υποκύψεις σε αυτές τις καταστρεπτικές δικαιολογίες που ίσως έχουν αρχίσει να γίνονται συνήθεια. Έτσι αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να πεις στον εαυτό σου:

«Μόνο για σήμερα, θα…..»
Μπορείς, για παράδειγμα, να πεις «Μόνο για σήμερα, θα σταματήσω να επικρίνω τον εαυτό μου» ή «Μόνο για σήμερα, θα επικεντρωθώ στον στόχο μου και δεν θα τον αναβάλλω άλλο»

Το θετικό με αυτή την τακτική είναι ότι δεσμεύεσαι να αλλάξεις τρόπο δράσης μόνο για σήμερα και έτσι φεύγει όλο αυτό το φορτίο της μονιμότητας και το βάρος του χρόνου. Μπορείς από αύριο να συνεχίσεις ό,τι έκανες, αλλά μπορεί να μη θέλεις κιόλας και να ξεκινήσεις  να φτιάχνεις μια καινούρια θετική εβδομάδα.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες αλλά που και που να χρησιμοποιείς αυτή τη συμβουλή για να διαχειριστείς μια άσχημη μέρα με πιο παραγωγικό τρόπο (είναι κι αυτό μια βελτίωση!). 

11. Ξέφυγε από τη ρουτίνα σου κάνοντας τη ζωή κάποιου άλλου καλύτερη.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπος για να απαλλαγείς από την καθημερινότητα και να σταματήσεις να βουλιάζεις ολοένα και πιο βαθιά στο άδυτο των αρνητικών σκέψεων είναι να συνδράμεις θετικά στη μέρα κάποιου άλλου.

Το να ξεφεύγεις λίγο από τα «δικά σου» και να εστιάζεις την προσοχή σου σε κάποιον άλλον, σου προσφέρει μια διαφορετική προοπτική προς το καλύτερο. Ορίστε μερικές ιδέες:

-Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον. Είτε με την μετακόμιση που κάνει, είτε με την προετοιμασία για κάποια επερχόμενη συνέντευξη ή απλά προσφέροντας συμβουλές που σε έχουν βοηθήσει σε παρόμοιες καταστάσεις.

-Απλά άκουσε τον. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κάποιον να ακούσει αυτά που έχουμε να πούμε καθώς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματά μας.

-Να είσαι ευγενικός.  Ακόμα και ένα κομπλιμέντο μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιον. Πες του λοιπόν κάτι όμορφο για κάτι που συχνά θεωρεί δεδομένο και σίγουρα θα του φτιάξεις τη διάθεση.

12. Αφιέρωσε 5-15 λεπτά και διάβασε ή άκουσε ό,τι σε ενδυναμώνει.

Είναι κάτι που κάνω αρκετά συχνά για ν’ αλλάξω τη διάθεση μου και να βρω έμπνευση και κίνητρο.

Εμένα προσωπικά με βοήθησε αυτό. Κατάφερα να μη δημιουργήσω ένα βουνό από εμπόδιά μόνο και μόνο από μια μικρή αναποδιά. Βρήκα λύσεις για ό,τι με απασχολεί και ξεκίνησα να κάνω μικρά βηματάκια προς τη σωστή πλέον κατεύθυνση.

13. Συζήτησέ το με κάποιον. Βοηθάει.

Μοιάζει κάπως με το «κρατάω ημερολόγιο» και κατά τη δική μου εμπειρία είναι από τους καλύτερους τρόπος για να βρεις μια νέα οπτική σε μία αρνητική κατάσταση.

Αν αφήσεις τις σκέψεις που κάνεις για αυτήν την άσχημη μέρα να τριγυρίζουν συνέχεια στο μυαλό σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα και να χαλάσεις τη διάθεση σου.

Εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα σου απελευθερώνεις όλη αυτή την εσωτερική πίεση που έχεις μέσα σου και μπορείς άνετα να ξεκινήσεις να αντιλαμβάνεσαι τι πρέπει να κάνεις από εκεί και πέρα.

14. Κάνε ένα διάλειμμα για 10-15 λεπτά και γέλα!

Λίγα πράγματα είναι αυτά που μπορούν να σου διώξουν το άγχος και τις εντάσεις και να σου επιτρέψουν να δεις την κατάσταση από μια πιο θετική προοπτική. Το να γελάς και να περνάς καλά είναι σίγουρα κάποια απ’ αυτά. Λένα ότι το χαμόγελο είναι η καμπύλη που διευκολύνει τα πάντα και μάλλον έχουν δίκιο.

15. Βρες κάτι για ν’ ανυπομονείς.

Βρες κάτι για το οποίο θα ανυπομονείς ή κάτι για να ανταμείψεις τον εαυτό σου αφού ολοκλήρωσες τις υποχρεώσεις σου για σήμερα. Δεν έχει σημασία αν ήταν μια βαρετή δουλειά ή ένα ραντεβού στον γιατρό που σε έκανε να αγχωθείς. Δεν έχει καμία σημασία το γεγονός. Υποσχέσου στον εαυτό σου επιβράβευση και σε παρακαλώ θυμήσου: πότε δεν επιβραβεύουμε τους ανθρώπους και τον εαυτό μας με φαγητό. Σκέψου κάτι άλλο

16. Κάνε ένα ντουζάκι και ξανα-ξεκίνα

Ο άντρας μου (πρώην αθλητής, γαρ) μερικές φορές μου προτείνει να κάνω ένα χαλαρωτικό ντουζάκι, για να ‘’ξανά-ξεκινήσω’’ τη μέρα μου. Αν αναλογιστείς πόση λίγη προσπάθεια χρειάζεται, είναι εκπληκτικό πόσο θετικά μας ενισχύει και ναι ίσως να έχει τη δύναμη να ξεπλύνει μια μέρα, η οποία δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο τρόπο..

17. Τακτοποίησε τα πράγματα σου.

Έχω καταλήξει στο ότι όταν κάνω ένα μπάνιο και μετά αφιερώνω 5-10 λεπτά στο να τακτοποιήσω το γραφείο ή το σπίτι, νιώθω έτοιμος να ξεκινήσω μια νέα μέρα και να πάρω στα χέρια μου την κατάσταση για την βελτιώσω.

Μια συμβουλή: προσπάθησε να συνδυάσεις ένα μπάνιο με κάποιο από τα παραπάνω και θα δεις σίγουρα η μέρα σου να γίνεται καλύτερη.

 18. Να είσαι χαρούμενος και ευγνώμων με το πόσα έχεις καταφέρει.

Όταν είσαι πεσμένος και έχεις μια άσχημη μέρα είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι αυτό το σημείο: όλα τα βήματα που έκανες, τα εμπόδια που ξεπέρασες αλλά και όλα αυτά που έχεις μάθει.
Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείς ν’ αλλάξεις την οπτική σου. Εξάλλου, μια άσχημη μέρα είναι απλά ένα προσωρινό βήμα πίσω και τίποτα άλλο.

Αφιέρωσε μερικά λεπτά για να γιορτάσεις το πόσο μακριά έχεις φτάσει και να ωθήσεις τον εαυτό σου να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

Θυμήσου: κάποιες φορές μια άσχημη μέρα, είναι απλά μια άσχημη μέρα.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές, τη μία μετά την άλλη, ίσως να μην καταφέρεις πάντα να αλλάξεις μια άσχημη μέρα προς το καλύτερο.

Αυτό μου έχει δείξει και η εμπειρία μου μέχρις στιγμής. Δεν έχει σημασία ποιες συνήθειες θα υιοθετήσεις η ζωή δεν θα είναι ποτέ τέλεια και μόνο θετική. Ευτυχώς, θα ήταν βαρετά έτσι… 

Αυτό το άρθρο δεν είχε ως θέμα τη ζωή που ίσως υπάρχει σ’ ένα ονειρεμένο κόσμο, αλλά είχε ως στόχο να αντικαταστήσει τις συνήθειες που δε βοηθούν με κάποιες ίσως πιο χρήσιμες.

Θα δεις σίγουρα μεγάλη διαφορά, αλλά θα υπάρχουν και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση σου. Μια άσχημη μέρα θα παραμείνει μια άσχημη μέρα, αλλά δεν πειράζει. Έτσι είναι η ζωή.

Σκέψου όμως κι αυτό: Αν δεχτείς ότι η ζωή δεν είναι πάντα τέλεια και αφήσεις στην άκρη το όνειρο της τελειότητας, τότε θα απαλλάξεις τον εαυτό σου κατά ένα μέρος από τα βάσανα και όλα τα γίνουν πιο απλά, πιο όμορφα και πιο ανθρώπινα. Και να θυμάσαι : οι άνθρωποι ελκόμαστε από το οικείο, όχι από το ευχάριστο! 

 τα πράγματα..πάνε στραβά

Newsletter